Бергамо / Bergamo

Когато говорим за Северна Италия всички се сещат за Милано, главният град в този район. Бергамо остава в сянката на големия си съсед и е по известен като “летището на Милано”. Жалко.. Старата част на градчето крие страхотни гледки и емоции! Имате ли възможност, задължително отделете няколко часа да го посетите!

Невероятната катедрала

Спрях колата на платения паркинг по Viale delle Mura, Намира се точно под стария град. Първата ми спирка бе базиликата Santa Maria Maggiore… Посещавал съм много катедрали, бил съм в Duomo di Orvietо, Duomo di Siena, Cattedrale di Santa Maria del Fiore във Флоренция и доста други… Никога не съм оставал без думи, когато съм влизал в някоя от тях. Тук онемях! Строежът и започва през 12 в., като след това е допълвана и преустройвана в различни стилове.

Къде да хапнем

Гладът определено напираше и имах ужасна нужда от храна, за да мога да се насладя напълно на града. Спирката бе Il Fornaio, от Piazza Vechia в ляво по Via Bartolomeo Colleoni и ще я познаете по опашката от хора и приятния аромат на прясно изпечена пица. Не съм сигурен, но май тук се сблъсках за първи път с така традиционните за Италия „пици на грамаж“. Бях доста инзенадан да видя как ми режат пицата с ножица! Не знам дали, защото бях зверски гладен, но пицата беше страхотна! Взех си и втори път…

Продължаваме обиколката из Бергамо

Вече се чувствах готов за обиколка на Бергамо! Тръгнах към западния край и Torre Dell’Orologio, от там по Via della Boccola, откъдето се разкриват страхотни гледки към природата около стария град. Ломбардските пейзажи си струват!

В края на Via della Boccola Има едно малко паркче, което беше поредната ми спирка за лек отдих и снимки на гледката към Porta S. Lorenzo.

Жегата ставаше нетърпима и сянката по Via della Fara бе доста примамлива, реших да се възползвам. В края и бях възнаграден от чешмичка със студена вода, оазис! Оказах се пред огромна зелена поляна и…. две врати! Красота! Слабост са ми подобни гледки…

Красивата къща

Поех по Via Porta Dipinta и веднага след Chiesa Parrocchiale di Sant’Andrea намерих тази сгушена къщичка.. Беше страхотна и просто седеше и очакваше да я снимам… Къщурка мечта, харесах я!

Време е за кафе

Стигнах до Piazza Mercato Delle Scarpe, едно красиво малко площадче, което за жалост не съм снимал… Бях към края на обиколката и вече имах огромна нужда от доза кофеин… Върнах се към Piazza Vechia и изборът там бе ясен, Caffè del Tasso 1476. Всъщност, Piazza Vechia е сърцето на стария град. Там попадате в една ренесансова приказка…

Да се върнем към кафето… Уникално кафе, а когато си представиш, че работи от 1476 г…. това засилва усещането му. Престоят в Бергамо бе към своя край, а аз чувствах удовлетворение… прекрасна базилика, вкусна пица, малка, цветна къщурка и кафе с история… това бе моето усещане за града!