Biertan / Биертан

Очарователните селски пейзажи и типичните трансилвански къщи с фасади в пастелни цветове, превръщат Биертан в едно от най-красивите села из цяла Румъния! Може да се объркате, че сте попаднали някъде из Франция или Германия, като това усещане се засилва от дълбоките винарски традиции на региона… А основната туристическа атракция, укрепената църква, е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО от 1993 г.!

Къде се намира, как да стигнем и къде да отседнем

Биертан е част от историко-географската област Трансилвания и влиза в пределите на окръг Сибиу, централна Румъния. По-големите градове наоколо са Сигишоара (30 км) и Медиаш (25 км), а самият Сибиу е на около 80 км.

Вариантите за посещения са организираните турове от близките градове или с личен автомобил, което би било най-удобно. Може да се паркира точно в центъра на Piața 1 Decembrie, но не пропускайте да си платите билетче на автоматите отстрани!

Селската идилия е толкова завладяващи, че превръща Биертан в перфектна опция за отсядане при посещение на района. Възможностите за нощувка обаче не са много и е добре да си направите резервация предварително!

Разгледайте места за настаняване в Биертан

Booking.com

Повече за трансилванските саксонци и Биертан

Точният период на възникване на селището е неизвестен, но се предполага, че е между 1224 – 1283 г. Саксонците започват да се заселват из Трансилвания през 12-ти век, когато са поканени от Унгарския крал Геза II. Те напускат днешните земи на Германия, Франция и Белгия, за да създадат своя общност в днешна Румъния. Основната цел на краля е била укрепването и спирането на османски нашествия към югоизточната граница на кралството.

През следващите векове Биертан процъфтява, като се превръща в основно търговско селище, а населението значително се увеличава. Между 1493 – 1522 г. се строи внушителната укрепена църква, най-впечатляващата сред всички в Трансилвания! Превръща се и в най-важният религиозен център за саксонците в областта, като цели три века е бил седалище на саксонския епископ (1572 – 1867 г.). Упадъкът идва в края на Средновековието, най-вече заради важността и разцвета на двата по-големи града около него (Сигишоара и Медиаш).

Днес местното население не е много, а Биертан се е превърнал в красиво село, запазило много от старинните си къщи. Оттук тръгват няколко пътеки, велоалеи и разполага с различни варианти за селски туризъм. Къщичките на площада приютяват разнообразни занаятчии, които могат да предложат на туристите своите творения. Заслужава си да се разходите по близките улички, за да попиете от атмосферата му!

Укрепената църква

Издигащата се на хълма църква доминира над всичко останало в Биертан! За да се стигне до двора на комплекса се минава по дългo покрито дървено стълбище, откъдето трябва да си вземете входния билет. Основната цел на масивната конструкция е била да защити жителите при обсади и атаки на селището, каквато е и ролята на всяка укрепена църква. Но тази е най-добрият пример за типичната за трансилванските саксонци постройка! Изградена е сложна мрежа от три реда външни укрепления с подсилващи арки, тунели и кули.

Църквата е построена в готически стил и барокови елементи, а интериорът е почти изцяло запазен в оригиналния си вид. На места висяха автентични османски килими, а най-известният е единственият оцелял в Трансилвания килим с птици. Впечатление прави най-големият многослоен олтар в Трансилвания, съчетал 28 дървени панела и изработен от австрийски и немски занаятчии.

Дворът с гледки

Направете една пълна обиколка из двора, за да разгледате целия комплекс. Посещението на повечето кули е ограничено, но може да надникнете в Turnul Mausoleu, където са изложени погребалните камъни на девет саксонски епископа. За мен най-запомнящ бе моментът, в който може да се подпрете на каменните ограждения и да погледнете към цветните селски къщи, заобиколени от ярко зелени хълмове с множество лозя по тях… Завладяваща тишина! Селското величие на Биертан е затворено във времето…

Затворът за нещастни семейства

Биертан е известен пред света с още едно нещо… своя „брачен затвор“! Може да надникнете в малката постройка, където са разположени легло, маса, стол, чиния, чаша и лъжица – само по един брой от тях! Тази средновековна брачна терапия е продължила около 300 години, като местният епископ настанявал двойките за период от шест седмици, в които те споделят всичко в стаята и се опитват да изгладят различията си. Може да звучи малко зловещо, но истината е, че докато този метод се е използвал, в Биертан е регистриран само един развод!