Боянски водопад / Boyana Waterfall

Когато стане въпрос за бягство от София през уикенда, Витоша изниква винаги на първо място! Смея да твърдя, че най-прекрасното място там е Боянският водопад! Разходката до него е много приятна, не е трудна и не отнема много време! А ако искате да сътворите перфектната програма за еднодневна разходка, планът трябва да е следният – Боянски водопад ➡ Боянско езеро ➡ Боянска църква!

До Боянски водопад от кв. Бояна

Отправната ни точка за старт на разходката е кв. Бояна. Стартът на пътеката за водопада е в края на ул. „Поп Евстати Витошки“. Някъде там оставяме и колата… На входа ни посрещат думите на Иван Вазов:

„Тоя водопад ти се струва, че не иде от върха на Витоша, а нейде от небесните висини, носейки със себе си лучите на синевата и шума на бурите им.“ /Иван Вазов, „Водопадът“/

И когато отиваш за пръв път на Боянския водопад… действат много мотивиращо!

На информационната табела са отбелязани и 2-та маршрута до водопада – главният път, който минава близо до езерото и пътеката край реката. Нашият избор се свежда до идеята да стигнем до водопада по по-слабо маркираната пътека и да се върнем по главния път (за да се отбием до езерото).

По пътеката към водопада

Малко след централния вход, главният път продължава наляво, а ние поемаме в другата посока. Честно казано… представях си пътят да е по-лек и по-добре маркиран… Пътеката следва течението на Боянска реката и ако изгубите маркировката, може да се ориентирате по шума на течащата вода. А това със сигурност ще се случи на места… Да отбележа, случва се да преминавате през импровизирани рекички, ако го посетите през най-пълноводния сезон… Задължително е да сте с удобни обувки и да сте внимателни!

На места може да се спуснете до коритото на реката, защото там се образуват няколко много красиви водни пада… Заслужават си да бъдат снимани. Цялото разстояние се изминава за 1 час и 30 мин до 2 часа. А самата пътека ни отвежда точно под пада на водопада…

Прелестният Боянски Водопад

Какво да ви кажа… Уникален е! Особено в най-пълноводната си форма… Шумът от силата на водата е оглушителен! Естествено… много е труден за снимане в този си вид… Отне ми доста време докато успея, без апаратът да е залят с множество пръски… Е, получи се… Боянският водопад… в цялата си прелест!

Водният пад се изсипва от около 25 м, което го прави най-големият във Витоша! Намира се на 1260 м надморска височина и любопитното е, че в ясни дни (и когато е най-пълноводен) може да бъде видян от центъра на София! Очаквано е и присъствието на много хора, все пак това райско кътче се намира на само 2 часа от София!

Към Боянското езеро

Лесно ще се ориентирате, къде е главният път… от там идват повечето хора. А и табелите и маркировката по него са много по-ясни и забелязващи се. Пътеката е широка и по нея се върви много леко. А измежду оголените клони се разкриват и красиви гледки към столицата ни…

За около 40-тина минути ще стигнете до езерото! Там е перфектно място за отдих и почивка. Езерото е изкуствено създадено през 1906 г, с построяването на Витошкия водопровод. Днес е важно място за множество влечуги, земноводни, жаби и други. А също и привлекателна локация за фотографите, но на мен не ми се получиха много снимките… Без да се оправдавам, но слънцето не бе благосклонно! 😀

Обратно към кв. Бояна

От тук до края на пътеката е една приятна разходка сред гората! Ще ви отнеме около 40-50 мин спокоен ход. Пътят минава и покрай открития параклис „Свети Пантелеймон“. Маркировката е много добра и няма да ви е трудно да се ориентирате!

До Боянската църква

Стигнали до тук, няма как да пропуснете посещение на Боянската църква! Без съмнение тя е сред най-големите забележителности в България! От 1979 г. е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО! За жалост, много българи са чували за нея, но така и не са я посещавали…

Още с влизането попадаме в прекрасния двор, проектиран от цар Фердинанд и жена му, царица Елеонора. В двора сянка правят три вековни гигантски секвои от Северна Америка, посадени от царското семейство! Определено чакането, за да влезем в църквата, не беше скучно! Влизането става на групи от около 5-6 човека, за да могат да се запазят стенописите. Вътре е забранено и снимането! А самите стенописи… Изумителни са! Първата църква датира от X – XI век, като е разширявана през годините. На външен вид е изградена в романски стил и с нищо не подсказва за съкровището, което се крие вътре…

А имено стенописите, най-голямото богатство на Боянската църква! Всъщност, името на църквата е „Св.св. Никола и Пантелеймон“. Първият запазен пласт от стенописи датира от XI-XII век! Но вторият слой стенописи са световно известни! Дело са на така наречения „Боянски майстор“, неизвестен и до днес… Открояват се със своята реалност и индивидуализъм… Изпълнени с живот образи! Нещо, което е по-характерно за ренесанса, отколкото за средновековието… Боянската църква става известна като храмът на Българския ренесанс! Най-ярки са творбите с изображенията на севастократор Калоян и съпругата му Десислава, както и първият портрет на св. Иван Рилски. Стенописите са от 1259 г., което изпреварва с близо столетие италианския ренесанс!

P.S. Снимките в църквата са забранени! Затова ви давам възможност да я разгледате онлайн! Може да я посетите с виртуална разходка и да разгледате всички стенописи от ТУК!

P.S. 2. Цялата информация за цените на входните такси и работните часове ➡ ТУК!

Един ползотворен ден…

Няма как да не сме доволни от разходката! Прекрасна природа, прохладен полъх от водопада, отдих край езерото и допир до световното културно наследство… Какво да искаме повече?