Червената църква / The Red Church

Пътувайки между язовир Въча и Пловдив, решихме да се отбием малко от пътя, за да посетим един исторически паметник на културата от национално значение. Точно до град Перущица са руините на Червената църква, която е била изключително внушителен храм за времето си!

Къде се намира и как да стигнем

Църквата е на 20-тина км от Пловдив и само на 2 км от центъра на Перущица. До нея водят множество кафяви табели и е лесно да се ориентирате до малката отбивка. Не очаквайте голям паркинг, колата се оставя до главния път и от там се продължава пеша по добре обособена пътека покрай канала. Стига се до изграден билетен център, а таксата за възрастни е 4 лв.

💡 Можете да се възползвате от комбиниран билет на цена от 7 лв., който включва и основните забележителности в Перущица – историческия музей,  храмa на саможертвата „Св. Архангел Михаил“ и Дановото училище. 

Възникване и архитектура

Изграждането ѝ е резултат от Вселенския събор в Сердика през 343 г., след който е започнало масово строителство на култови християнски сгради в Родопите. Счита се, че църквата е строена в три различни периода. Централната сграда, която представлява тетраконх, е изградена през IV век и е достигала внушителните 17 м височина! Вторият строителен период е в края на V и началото на VI век, при управлението на император Анастасий I. Вероятната причина за това преустройство е бил нарастващият брой християни по тези земи и нуждата от простор в храмовете. Направена е реконструкция на основната сграда и са изградени предверия, параклис и баптистерий, а вътрешността е била богато изографисана за първи път. Най-вероятно варварски нашествия са наложили третия период на строителство – от края на Х и началото на ХI век. Тогава църквата е реставрирана и изографисана наново.

Червената църква – минало и настояще

Храмът „Света Богородица“ е функционирал пълноценно от IV до XIV век. Името „Червената църква“ му е даден, заради използваните за изграждането му римски тухли и розов хоросан. От някогашните внушителни размери (32 м дължина и 29 м ширина) днес са останали руини най-вече от северната част на основната постройка. Запазените части достигат до височина 14 м. В музея на Перущица са съхранени част от мозайките, а други могат да се видят на място. От ЮНЕСКО смятат, че те са уникални и наподобяват тези в базиликата „Сан Витале“ /Равена/ и Синайския манастир.

Днес църквата е укрепена, а зоната около нея е реновирана и е превърната в прекрасно място за отдих и разходка. Има възможност да я разгледате от всеки възможен ъгъл! Да влезете вътре, да хвърлите поглед отдалеч или да седнете и да и се полюбувате за известно време… Превърнала се е в едно от най-фотографираните и посещавани места в района. Безспорно е сред най-забележителните раннохристиянски паметници в Югоизточна Европа!