Куртя ди Арджес / Curtea de Arges

Преди да поемем по спиращите дъха завои на Трансфъгъръшан, се отбиваме до някогашната стара столица на Влашко – Куртя де Арджеш. В буквален превод името на града означава „дворът край река Арджеш“, а основните две забележителности са църквата към двореца (Biserica Domneasca) и разбира се прочутият манастир (Manastirea Curtea de Arges). И пред двете има платен паркинг на символична цена, около 1-2 леи.

Старата църква – Св. Николай

Зад останките от крепостните стени на двореца на първите влашки владетели се намира някогашната княжеска църква Св. Николай. Построена е по времето на прочутия владетел Басараб I, чийто гроб е добре съхранен във вътрешността на храма. Най-впечатляващи са множеството стенописи в църквата, като повечето от тях датират от 14-ти век.

💡 През 14-ти век Басараб I основава Унгровлашката митрополия, за да затвърди принадлежността на областта към православието. Българската следа в това начинание е неоспорима, като отговорни за създаването на първите влашки манастири били български духовници. 

Църквата на грънчарите (Biserica Olari)

На около 300 метра от нея е скрит още един храм – църквата на грънчарите (Biserica Olari). Историята ѝ се губи из времето, но се предполага, че датира от 17-ти век. Цялостната ѝ структура е много нетипична за този район на страната, като повече наподобява молдовските църкви. Камбанарията е прикрепена към основното тяло на сградата, а до върха ѝ води външна дървена стълба. Погледа приковават детайлните изображения в горната част на външната фасада, които са дело на неизвестен майстор.

Манастирът в Куртя де Арджес

Основната забележителност на града е сред най-впечатляващите манастири в Румъния! Красивият храм е построен в периода 1514 – 1517 г. от известния майстор Маноле. Строителството е поръчано от Нягу Басараб, тогавашния владетел на Влашко и е свързано с две популярни легенди. Първата разказва, че в едната от колоните на манастира е зазидана съпругата на майстора… А според втората, след завършването на манастира, работниците били изоставени на покрива, за да не могат да построят по-красива църква. Маноле опитал да полети с дървени крила, но не успял и при падането на земята бликнал извор, който съществува и до днес.

Градините около манастира в Куртя де Арджес са приятно място за разходка, но не и когато вали… За няколко минути ни хвана пороен дъжд, който изгони част от посетителите. В парка има още няколко постройки, които за жалост бяха затворени за посещение. Така и не успях да открия, къде точно се помещават мощите на българската светица Филотея Търновска…