Манарола / Manarola

Много хора никога не са чували за Чинкуе Тере, докато някъде в интернет не попаднат на снимка с накацали цветни къщички по отвесни скали, издигащи се от морето… Отнема им известно време да разгадаят откъде е снимката и почти винаги тя се оказва от най-разпознаваемото и емблематично селце от петте… Манарола!

По пътеката на любовта

Манарола е второто поред населено място, веднага след Риомаджоре. Делят ги около 2,5 км с транспорт и едва 1 км пешеходно разстояние. Споменах ви вече, че от Риомаджоре тръгва пешеходният маршрут из „Петте земи“ – Синята пътека (Sentiero Azzurro), а Манарола е първата спирка по него. Участъкът между двете села се нарича „Пътеката на любовта“ (Via dell’Amore) и е най-краткият и лесен от всички, а също и най-красив!

Пътеката е трайно установена след втората световна война и дава възможност за зараждането на любовни трепети между младите жители на двете селища… От там произлиза и името ѝ. През годините обаче тя често е затворена поради свлачища… Но има едни 20-тина метра в частта откъм Манарола, които могат да се видят. Намират се точно над ЖП Гарата.

Из уличките на Манарола

Гарата е разположена извън центъра и чрез тунел се достига до вътрешността на Манарола. Звучи малко сложно, но всъщност ориентирането е много лесно, просто следвате тълпите от туристи! Тук те са почти целогодишно!

Озоваваме се на скромния площад Капелини (Piazza Capellini) и следва избор за кратък или дълъг маршрут през Манарола. За дългия трябва да поемете на дясно, към църквата Сан Лоренцо. Имайте предвид, че изкачването не е малко… От там по Via Rollandi и Via Belvedere може да се спуснете чак до брега и да се върнете до Piazza Cappellini. Е, ние решихме, че няма да изпуснем чак толкова, ако си го спестим! Затова се насочихме директно към най-красивата част на Манарола и тръгнахме по краткия маршрут… на ляво по главната улица via Renato Birolli.

Повече за Манарола

Историята на Манарола започва преди тази на Риомаджоре! Първите сведения за селцето датират от 1261 г. Счита се, че жители на Воластра, населено място във вътрешността над брега, се изместили към крайбрежието и основали Манарола. Те са населявали районите още от Римско време, като са стопанисвали терасовидните земи, насаждали са маслини, лимони, лозя и през XII век се установяват край морето!

Пристанището

Разходката по главната улица не отнема много време и бързо се стига до брега. И петте селца са известни с това, че множеството паркирали автомобили по улиците на един средностатистически град, тук са заменени с рибарски лодки. Именно в Манарола изобилстват и създават очарование, което не може да се види никъде другаде. Не случайно е  част от най-красивите италиански села!

А пристанът обикновено е изпълнен с туристи, скачащи от скалите, гмуркащи се или просто седнали, за да се полюбуват на красивата гледка към къщите по склона и терасовидните насаждения отсреща. Аз самият съжалих, че не се бях подготвил за един бърз скок и няколко минути по гръб във водата… с поглед към палитрата от цветове върху мрачните канари.

Рано сутрин пък може да имате късмет да се натъкнете на местните рибари, приготвящи лодките за поредното приключение във водата или в късния следобед, когато с крана ги издърпват на сушата…

Време за обяд

Бяхме си оставили Манарола за трета спирка от обиколката на Чинкуе тере, за да може тук да се падне обядът ни. Факт е, че селцето разполага с множество вкусни ресторанти, но нямаше как да пропуснем най-известния и популярен сред тях… Nessun Dorma! Много хора го смятат за прехвален и с надути цени… Честно казано… цените наистина са една идея завишени, но тази гледка си струва всеки цент… Романтиката и атмосферата на заведението са безценни!

Обикновено на входа има огромна опашка от желаещи да седнат, но имахме късмет и почакахме само 20-тина минути. Още по-голям късмет ни сполетя, след като ни настаниха на вътрешна маса, но в същия момент се освободи и такава до огражденията! Е… възползвахме се! Чаша местно вино, брускети с песто, малко италианско прошуто и невероятната панорама към Манарола… Колкото и разнородни коментари да има за Nesun Dorma, със сигурност си заслужава да се посети!

Най-красивата гледка в Манарола

Това чакахме, нали? Най-красивата панорама към Манарола, разкриваща се съвсем близо до заведението! Това е мястото, привличащо хиляди фотографи от цял свят! Пътеката се простира по цялата дължина на скалата, а в края и има малко паркче, пригодено за отдих. Сигурен съм, че ще ви се иска да запечатате гледката от всеки възможен ъгъл… Няколко крачки вляво… сега вдясно… На пръв поглед множество идентични кадри, но всеки си има своята индивидуалност! Сега разбирате, защо най-разпознаваемите снимки на Чинкуе Тере са именно от тук…

За финал

Манарола е селцето с най-красивата гледка, с най-отвесните скали и с най-многото паркирани лодки… Онова място, което някога си видял на снимка и си се чудил, къде се намира и как се стига до там…  Кара те да се наслаждаваш на живота, да се любуваш на красивите пейзажи с чаша прекрасно вино… под акомпанимент от звуците на бурното море…