Вернаца / Vernazza

Ако случайно пристигате с лодка в Чинкуе Тере, то най-добре да акостирате във Вернаца! Това е селцето с най-голямото пристанище! А и с няколко спиращи дъха панорамни гледки… Заинтригувах ли ви? Време е за нова порция от „Цветовете на Лигурия“!

Къде се намира Вернаца

Вернаца е селце номер четири, разположено веднага след Корнилия. Разстоянието между двете с автомобил е около 6 км, понеже пътят минава към вътрешността на брега и е осеян с множество завои. Пешеходният маршрут е почти наполовина по-кратък, около 3,5 км! Разположението му по отвесните склонове ни загатва, че предстоят изкачвания и спускания из лабиринти от улички…

Пристигане в селцето

Както вече ви споменах в предните постове, не посещавахме селцата в реда, в който ви ги представям. Вернаца беше мястото, откъдето започна обиколката ни в Чинкуе Тере! Изборът се спря на него, защото отнема може би най-много време за посещение. Мда, гарата е с централно разположение и бързо се стига до центъра, но за да се посетят четирите впечатляващи гледки ни трябва повече време… Влакът спира точно над главната улица Via Roma, само на 300 м от пристанището. Но… ние поемаме в обратната посока!

Гледка №1 – от via Brigate Partigiane

Първата гледка над Вернаца е и най-малко популярната! Туристи няма, почти няма и хора в тази посока. Разминаваме се само с няколко местни фермери… Поемаме в обратна посока на пристана, по Strada Provinciale, като след 100-тина метра изкачване завиваме в ляво по via Brigate Partigiane. Тук някъде вече сме на достатъчна височина, за да зърнем терасите по покривите на отсрещните къщи. А в дясно има къщичка с вътрешни стълби, които водят до горната улица. Дълго време се чудим… да рискуваме ли да се качим по тях… ако се качим и вратичката е затворена? Решаваме, че рискът не е примерен и продължаваме по пътя… Е, вратичката беше отворена, та може да пробвате да минете и по тях. 😀

Нашето място е на следващия десен завой, точно под един стар трафопост! Има поставени две пейки, за да може все пак да си поемем дъх след изкачването… От ТУК… наслада! Прекрасният залив на Вернаца се вижда над земеделските дворове под нас. На дясно се шири лигурското крайбрежие и съвсем леко се подава Монтеросо, вляво се вижда част от синята пътека и пътя идващ от Корнилия (нашата следваща точка), а зад гърба ни остават множеството възвишения във вътрешността… И един прекрасен хълм, на който перфектно личат терасовидните насаждения. Сутрешна идилия!

Гледка №2Sentiero Azzuro от Корнилия

Малко се изпуснах за втората гледка… Мда, тя е от пътеката свързваща петте селца – Sentiero Azzuro. Разкрива се по маршрута от Корнилия към Вернаца, преди да настъпи спускането към къщите. За да стигнем до там се връщаме по същия път до гарата, но непосредствено преди нея поемаме по стъпалата вляво. Трудно е да ви ориентирам точно, но вървим нагоре и леко вляво през цялото време. Около нас се разкриват гледки над покривите и отсрещния хълм, на който е разположена църквата Chiesa di San Francesco и кметството.

Следваме като ориентир Ristorante La Torre, но реално желаната точка се намира малко преди него. Има една отбранителна кула, останала от някогашните укрепления на града и точно над нея се намира малката снимачна площадка (ТУК)! Тук вече има значително повече хора и понякога се налага да се изчака за снимка. Но си струва! Една от най-разпознаваемите панорамни гледки в Чинкуе Тере!

Гледка №3 – замъкът Дория

Поредната пленяваща гледка ни очаква от средновековния замък Дория! Но… за да стигнем до там ще трябва да минем през истински лабиринт от тесни улици и стъпала. Хубавото е, че повечето са в посока надолу! В миналото Вернаца е било най-проспериращото и богато село от петте, за което личат и множеството красиви арки.

Замъкът също е символ на разцвета на селцето, построен през 11-ти век и служил за защитно укрепление. Извисява се на скалата до пристанището и е най-удачното място да се насладите на изглед над Вернаца! Входната такса е 1,50 евро и не влиза в Cinque Terre card. От тук може да погледнете над къщите, нижещи се към вътрешността, скалистите брегове и разбиващите се в тях вълни и разбира се сърцето на Вернаца… пристанището и площад Маркони (Piazza Marconi)!

Пристанището и Piazza Marconi

Следващата ни спирка е на главния площад край брега… клюкарникът на Вернаца! Няколко сенчести заведения, малки магазинчета под сводовете на сградите и цветни чадъри, пазещи туристите от простряното пране над главите им… Типична гледка за селцето!

Просперитетът на Вернаца е оставил още един белег, а именно енорийската църква Санта Маргарита д’Антиохия в ъгъла на площада. Построена е през 1318 г в лигурски готически стил, а високата 40 м камбанария има формата на осмоъгълник!

Точно под Piazza Marconi е и малкият пясъчен плаж на Вернаца! Освен плажуващите, на него могат да се видят и някоя друга лодка, стари рибарски мрежи и… врати за водна топка! Местният отбор по водна топка е бил сред най-добрите през 70-те! Туристите често стават свидели на мачове по водна топка, а стадионът се позиционира съвсем близо до вълнолома, по който предстои да минем.

От ръба на пристана

Още една гледна точка… бонус към останалите четири гледки. Заслужава си да извървим разстоянието до края на кея и да седнем за секунди… Да се насладим на шума на вълните и тътенът им при срещата с дъното на чинно подредените лодки… Вижте и къщите… тук те са значително по-високи и широки от останалите места в Чинкуе Тере.

По главната улица Via Roma

Малко съм раздвоен… първо нея ли да ви покажа или да прескоча към най-вкусния сладолед в Чинкуе Тере? Добре… нека първо разгледаме улицата и да ни потекат хубаво лигите, когато мислим за комбинация от джелато страчитела и манго… Главната улица не е много дълга, но изобилства от малки магазинчета за сувенири и всякакви интересни неща! Дори и да не си вземете нищо, заслужава си да се поспрете на някое от тях и да разгледате богатия им асортимент!

Полъхът на току що изпрани дрехи ни кара да вдигнем глава нагоре! Зелени капаци по прозорците, цветни фасади и множество висящи дрехи 😀 Впечатление прави и поизпадалата мазилка на доста места… През 2011 г. Вернаца е върхлетяна от тежко наводнение и голяма част от пораженията му личат и днес, въпреки усилията по възстановяването на селището. В края на улицата са поставени снимки, които да напомнят за ужасното бедствие… Няма как да пропуснем и малкия процеп в скалата под къщите, който води до скрито скалисто плажче!

Най-вкусният сладолед във Вернаца

Най-после е време за лека прохлада! Една малка джелатерия на Via Roma е перфектното място – Gelateria Vernazza. Може би най-вкусното Джелато в Италия, което съм опитвал (след това в Сан Джиминяно)! Естествено… да направиш прилична снимка, докато се разтапя за секунди и се стича по ръката ти… си е направо невъзможно!

Отново изкачване

Някъде точно около Джелатерията се шмугваме в уличките зад via Roma, за да избягаме от шумотевицата на тълпата. Приказни тесни коридори, обсипани с цветя около входвете. На няколко места се натъкваме на интересни мозайки и снимки до вратите. Пътят минава точно около църквата  Санта Маргарита д’Антиохия и продължава по склона нагоре. От тук стартира Синята пътека Sentiero Azzuro и продължава до Монтеросо.

Гледка №4Sentiero Azzuro към Монтеросо

Последната гледка е най-впечатляващата! Разкрива се по пътеката към Монтеросо и заслужава да се включи във всяко едно посещение на Вернаца. Но… още в началото има пропускателен пункт, който следи за пропуските на туристите по пътя между селата. Cinque Terre Card ни позволява да се разхождаме по пътеките и ни е нужна за да стигнем до желаното място. След 100-тина, 200 м следва десен завой, който дава възможност за страхотна панорама към пристанището, замъка и къщичките на Вернаца – ТУК. Малко по-навътре има и още едно място, което според мен разкрива още по-добра гледка – ТУК, но дори и да не стигнете до него, първото е напълно достатъчно.

Тук вече сме фронтално срещу заливчето на селото! Заключено между издълженото в морето пристанище, енорийската църква и цветните къщи на местните. А над тях, като закрилник на Вернаца, се извисява и замъкът Дория! Мда… красиво е! Една от най-красивите гледки в Чинкуе Тере! Сега разбирате, защо Вернаца е сред най-красивите села в Италия!