Чинкуе Тере - Cinque Terre

Добрият план е ключов за всяко едно посещение, независимо къде! Спестява време, много нерви и негативни емоции. В следващите редове ще се опитам да ви дам някои важни насоки при плануването на посещение в Чинкуе Тере!

Къде да отседнем?

Започваме с нощувката! Цените за нощуване в петте селца са сравнително високи, затова ви препоръчвам да ги избягвате… Освен тази основна причина, пренасянето на багаж из тесните улички си е тегаво… Много хора избират Монтеросо, което не е лош вариант. Аз ви препоръчвам да нощувате в Ла Специя. Най-разпространени в този район са стаи със споделена баня. За първи път се решихме на този вариант, като запазихме такава съвсем близо до ЖП гарата (ЛИНК). Мястото беше много чисто и комфортно. Малко е трудно с банята, от гледна точка на това, че не винаги е свободна, но не е фатално. Две нощувки ни струваха около 120 евро за двама души! Разположението до гарата е огромно предимство!

Разгледайте още места за настаняване в Ла Специя

Booking.com

Колко дни са ни нужни?

За Чинкуе Тере е необходим минимум 1 цял ден, ако се използва влак между селцата… В този случай минимумът нощувки е две, една от предния ден и една след целодневната обиколка на парка. Повечето настанявания в региона са след 14 часа. Може да използвате следобеда за една приятна разходка из Ла Специя, определено има какво да се види. Градът изглежда много цветен и приятен, но за жалост на нас не ни остана време да го разгледаме…

Решихме да запълним деня с пътуване до Санта Маргарита Лигуре и Портофино, нещо, което силно ви препоръчвам. Бяхме си взели предварително билет от Ла Специя до Санта Маргарита за 14:38 часа (пристига в 15:44). Цените са между 6-9 евро в посока. За обратния влак си взехме отворен билет на място от гарата в Ла Специя. Разписанието ни показа, че най-късният възможен час за прибиране е 23:30 часа, но не го дочакахме и хванахме влака в 21:12 с идеята да вечеряме в Ла Специя. За разписание и билети ➡ Trenitalia.

💡 Закупените онлайн билети нямат нужда от валидация! Те важат до 3 часа след часа на тръгване на влака, за който сте си го закупили. Т. е. ако изпуснете вашия влак, може да хванете спокойно следващия. Закупените на място билети с отворен час трябва да се валидират при стъпване на гарата… от машинките. Те важат 3 часа от часа на валидиране, по същия начин като закупените онлайн.

Похапване в Ла Специя

Така или иначе ви споменах, че сме решили да вечеряме в Ла Специя, ще ви покажа и изборът ни. Спряхме се на Bella Napoli! Заради близостта до нашето място за нощувка и късния час, а и заради добре изглеждащата храна, приличните цени и много уютната градина в задния двор! Изборът ни хареса, вкусни пици и големи порции паста!

Пътуване из селата

Основните варианти за пътуване из Чинкуе Тере са два – влак и пеша! Ако сте си отделили само един ден… може да забравите за втория вариант. Ще е трудно да минете дори и само една от пътеките. Ако разполагате с повече време и сте се позиционирали в района, то тогава си заслужава да се разходите из националния парк. Може да следите актуалното състояние на пешеходните пътеки ТУК. В момента отворени са само две от тях: Монтеросо -> Вернаца и Вернаца -> Корнилия. Първата е и една от най впечатляващите и ако искате да минете само по една от пътеките, то изборът би трябвало да падне на нея. Един съвет – минете я наобратно, от Вернаца към Монтеросо. Именно така я бяхме планували ( в крайна сметка не остана време), защото се спестяват някои доста стръмни изкачвания.

Идеалният вариант за пътуване е Чинкуе Тере карта! Може да се закупи от всяка една гара. Може и онлайн, но няма разлика в цената и няма смисъл. Може да намерите информация за картата ТУК. С нея може да се движите свободно из пешеходните пътеки и да се качвате необезпокоявани на влаковете. За влаковете ще получите подробна карта с разписанието по часове на място, но може да я намерите и онлайн ТУК. Движат се много на често, но с леки закъснения. Именно заради закъсненията може да се качите на грешния влак и от Монтеросо, вместо в Манарола, да слезeте в Ла Специя… Както ни се случи на нас…

В каква подредба да ги посетим?

Подредбата на посещение е сред най-важните неща за добрия план в Чинкуе Тере! За да може да я направите по ваш избор, трябва да си отговорите на 3 въпроса. Къде искам да обядвам? Къде искам да посрещна залеза и да вечерям? Къде искам да се разходя, докато няма най-много туристи? И отговорите ще ви подредят междинната точка на деня, последната и първата!

Подредих въпросите по желаните от мен интереси. За мен Манарола бе мястото, където задължително трябваше да се обядва и да се усети атмосферата на Nessun Dorma… Не съжалявам! Риомаджоре и пристанището му бяха желаната дестинация за романтична вечеря по залез. За Вернаца остана да се разходим сутринта, докато ги няма тълпите с туристи. Останалите ги включихме между тях, съответно Монтеросо второ, а Корнилия четвърто. Маршрутът се получи ВернацаМонтеросоМанаролаКорнилияРиомаджоре.

Какво не трябва да се пропуска?

Времето винаги е било фактор в посещенията на дадени места и не винаги е достатъчно… За Чинкуе Тере компромисите с него са трудни… Но има места, които не могат да се пропуснат! Трите села – Риомаджоре, Манарола и Вернаца са задължителни! Включително и най-красивите панорамни гледки там, които съм описал подробно в статията за всяко едно. Без тях… все едно не сте били тук… Възползвайте се и от възможността да се полюбувате на някоя от гледките… с чаша вино в ръка!

Приятната изненада

Едно от селцата беше пълна мъгла за нас! Не знаехме какво да очакваме от него и не му отделихме достатъчно време… Определено мога да го откроя като приятната изненада. Корнилия притежава една завладяваща селска атмосфера. Заради отдалечеността от морето, тук може да се насладите на тишина и спокойствие. Със сигурност си заслужава малко повече време, поне за едно кафе на очарователния площад Toragio.

Бюджет за Чинкуе Тере

Бюджетът е сред основните неща при плануването на едно пътуване! Той е строго специфичен според индивидуалните възможности на всеки. Ще се опитам да дам ориентировъчни цени на основните неща за двама души с двудневен престой в района на Чинкуе Тере:

➡ Нощувки две вечери – около 130 евро
➡ Обяд – около 10 евро (нещо на крак)
➡ Транспорт Ла Специя -> Санта Маргарита Лигуре -> Ла Специя – около 30 евро
➡ Транспорт Санта Маргарита -> Портофино -> Санта Маргарита – 12 евро
➡ Джелато/кафе/вода – около 15 евро
➡ Вход за замъка Браун (Портофино) – 10 евро
➡ Вечеря Trattoria Pizzeria Bella Napoli 25 евро
➡ Чинкуе Тере карта – 32 евро
➡ Закуска – търсете нощувка със закуска ❗
➡ Джелато/кафе/вода – 20 евро
➡ Замъкът Дория (Вернаца) – 3 евро
➡ Обяд Nessun Dorma – около 35 евро
➡ Вечеря от Il Pescato Cucinato (на пристанището в Риомаджоре) – 15 евро

Общо:  337 евро (или по 84,25 евро на човек на ден)

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ