Дезенцано дел Гарда / Desenzano del Garda

Дезенцано дел Гарда е най-големият град по бреговете на притегателното за милиони туристи езеро Гарда! Но въпреки това, той остава леко извън радара на чуждестранните посетители и се превръща по-скоро в любимо място за жителите на Северна Италия…

Къде се намира, как да стигнем и къде да отседнем

Териториално Дезенцано принадлежи на регион Ломбардия, като е разположен по югозападния бряг на езерото Гарда и е най-достъпният му град по шосе и с железопътен транспорт! А дори и с лодка… Ако пристигате с автомобил, има ясно обособена отбивка на магистралата между Бреша (36 км) и Верона (48 км), която няма да ви позволи да го пропуснете. Може да паркирате на някой от близките до централната част платени паркинги, като Parcheggio P5 Vallone, Parcheggio P4 Piazza Bagatta и Parcheggio Autosilo G7. Или пък да пробвате да намерите безплатно свободно място на Parcheggio Piazzale Fleming, както направихме ние…

Градът е междинна спирка по основната влакова линия Верона – Милано, което улеснява значително редовния железопътен транспорт до и от него. За актуални разписания и цени може да посетите сайта на Trenitalia – ТУК.

Въпреки че ние преминахме транзит, Дезенцано дел Гарда е перфектна база за изследване на района около езерото Гарда, което може малко да ви затрудни с избора на място за настаняване. Разнообразието е огромно – от изгодни къмпинги, до петзвездни хотели…

Разгледайте места за настаняване в Дезенцано дел Гарда

Booking.com

Старт на деня – кафе около Porto Vecchio

Още с паркирането се насочихме към очарователното старо пристанище (Porto Vecchio)! Сенчестите масички са страхотни за отпускане с освежаваща напитка или ароматно капучино… Обградени предимно от възрастни местни италианци, можехме с часове да се наслаждаваме на приятната атмосфера и гледката към акостиралите лодки…

Тази живописна зона е визитната картичка на Дезенцано! Старото пристанище е построено от венецианците още през 15-ти век, за да обслужва търговските нужди на града. От двете страни е оградено от очарователни сгради в пастелни цветове, в горния му край са елегантните каменни арки на Двореца Тодескини (Palazzo Todeschini), а откъм връзката с езерото е изграден сравнително новият венециански мост, откъдето днес може да хвърлите цялостен поглед към порта…

💡 Дворецът Тодескини е кръстен на архитекта Джулио Тодескини, който през 16-ти век преобразява центъра на града. Днес в сградата се помещава общинската администрация на Дезенцано.

Повече за Дезенцано дел Гарда

Дезенцано дел Гарда е определян за столица на езерото Гарда! Местното население наброява около 30 000 души, но през лятото тази бройка значително нараства. Градчето се гордее с античния си произход, като много от откритите артефакти от този период са изложени в Археологическия музей (Archaeological Museum of Desenzano del Garda). Там може да се види и ралото Lavagnone, което е най-старото намерено рало в света!

Поради стратегическото си местоположение, районът е бил притегателно място за богатите римляни още от древността. Затова не е изненада, че именно тук е една от най-добре запазените римски вили в Северна Италия – Villa Romana di Desenzano del Garda (платен вход). Първоначалният ѝ строеж е още от 1-ви век пр.н.е. и се счита се, че градът е кръстен на един от нейните собственици – Flavius Magnus Decentius.

Друга основна забележителност е извисяващият се над историческия център средновековен замък Castello di Desenzano del Garda от 11-ти век (платен вход), до който водят стръмни, но много цветни улици. Проектиран с отбранителна цел, днес той е много добре запазен, което му позволява да е основна сцена за концерти, фестивали и повечето културни събития, провеждащи се в Дезенцано.

💡 Само на 15-тина км, около Солферино, през 1859 г. се провежда най-известната битка около езерото Гарда, която води до над 25 000 жертви. Ужасните сцени шокират швейцарския пътешественик Анри Дюнан, който написва „Сувенир от Солферино“ (Un souvenir de Solférino) и впоследствие предлага създаването на международна организация, която да помага на жертвите от войната. Така се ражда „Червеният кръст“!

Какво още да видим

Много от посетителите през лятото идват тук заради най-добрите плажове около езерото и разнообразието от възможности за практикуване на водни спортове! Ние се задоволихме с разходка по дългата крайбрежна алея, която е най-романтичното място в Дезенцано дел Гарда. Специално изградена площадка дава възможност да погледнете над кристалните тюркоазени води, а цветните градинки допринасят за приятното излъчване на тази част от града.

Вътрешността е рай за феновете на шопинга! Огромно разнообразие от елегантни бутици, модерни барове, заведения за хранене и какво ли още не. На търговската улица може да се открие най-доброто от италианската мода! Но ако искате автентично италианско изживяване, то трябва да посетите Дезенцано вторник сутрин, когато тук се провежда един от най-големите пазари по брега на езерото, датиращ още от 15-ти век, и могат да бъдат открити всякакви неща!

Най-хубавото нещо в Дезенцано дел Гарда е, че няма да бъдете прегазени от тълпата, дори и на площадите! Сърцето на града е Piazza Malvezzi, основното място за срещи на местните. Освен разнообразните архитектурни стилове на сградите, там ще откриете и статуята на  Santa Angela Merici – покровителката на Дезенцано.

Piazza Duomo е сгушен измежду уличките навътре и дом на основната катедрала – Chiesa di Santa Maria Maddalena. Вътре е скрита нарисуваната в портретна ориентация картина на венецианеца Джовани Батиста Тиеполо (Giovanni Battista Tiepolo) „Тайната вечеря“.

Други два очарователни площада се намират в непосредствена близост до брега – Piazza Cappelletti и Piazza Giacomo Matteotti. Централна роля в първия заема паметникът посветен на пострадалите от нацистко-фашистката диктатура, а зад него са скрити уютни кафенета. Вторият е точно пред фериботния терминал и придава изключителен колорит на пространството пред емблематичния хотел Mayer & Splendid.

Идеален избор за кратко посещение или дълга ваканция, Дезенцано дел Гарда е прекрасна смесица от автентичната Италия и луксозният лъскав курорт!