Дубровник / Dubrovnik

Познат като „перлата на Адриатика“, Дубровник е най-красивият град в Далмация, а защо не и в цяла Хърватия! Включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство още от 1979 г., центърът на града привлича милиони туристи годишно! Тълпите са толкова големи, че дори и местната управа се опитва да ги ограничи… Според мнозина е скъп и прехвален, но според мен е изключително очарователен и величествен!

Къде се намира и как да стигнем

Разположен е в най-южната част на хърватското крайбрежие, на цели 612 км от столицата Загреб. Вторият най-голям град в страната, Сплит, е на 232 км. Дубровник разполага със собствено летище, което улеснява значително вариантите за посещение. Пристигането със самолет, кола, кораб или организиран туристически автобус са най-разпространените за достигане до града.

 Разгледайте опции за коли под наем в Дубровник.

Ако сте с автомобил, паркирането в близост до центъра е много трудна и скъпа задача… Цените са изключително завишени, особено през летния сезон. Най-близкият и удобен паркинг е Parking Zicara.

Спускайки се от западната част на адриатическото крайбрежие, успяхме да се насладим на прекрасна гледка към вписания в брега залив, където се намира новото пристанище на Дубровник и акостират круизните кораби. А пътят минава през сравнително новия висящ мост (2002 г.), кръстен на първия хърватски президент – Most dr. Franja Tuđmana.

Разгледайте места за настаняване в Дубровник

Booking.com

Из централната част

Изследването на стария град е едно от най-интересните занимания при посещение на Дубровник! За да се стигне до него се минава през тесен мост и построената през 15-ти век порта Пиле. Понеже това е основният вход и тук се събират туристическите групи, обикновено гъмжи от народ, трафикът е интензивен и е трудно дори да си вдигнеш фотоапарата, за да направиш една снимка…

Главната улица Страдун

Веднага след портата се озоваваме на елегантната главна улица Страдун, наричана от местните „Плаца“ и разделяща града на две части. Тя е място за приятна разходка или перфектен избор да изпиете едно кафе, наблюдавайки всичко случващо се в сърцето на Дубровник. Вечер пък се превръща в притегателно място за младите… И въпреки шумотевицата и многото заведения, горните етажи на сградите са жилищни и се обитават предимно от наследници на дълбоката местна аристокрация…

Първи стъпки в Дубровник

Още в самото ѝ начало се намира чешмата на Онофрио, построена през 15-ти век и специфична с шестнадесетте си уникално украсени стени и тухленият купол на върха. За жалост е частично повредена от голямото земетресение, сполетяло града през 1667 г. Точно отсреща са църквата св. Спас и страничната фасада на Францисканския манастир, чието строителство започва през 14-ти и завършва в 15-ти век. Земетресението засяга и него, като се налага почти цялостно реставриране. Комплексът се простира на север около крепостната стена, като включва и музейна част и може да бъде посетен срещу входна такса. Към него е и една от най-старите аптеки в Европа!

💡 Куполът на чешмата е дело на майстора зидар Петър Мартинов от Милано, за който така и не успях да намеря някаква връзка с България, но съдейки по името, най-вероятна я има… Известен е с още няколко имена – Пиетро ди Мартино да Милано (Pietro di Martino da Milano), Пиетро да Сормано (Pietro da Sormano) и Пиер дьо Милан (Pierre de Milan). Водил е скитнически начин на живот и е работил по Дуомото в Милано, сгради във Франция, Венеция, Дубровник и Неапол…

Около площад Лужа

Ако не се отклонявате по примамливите странични улички, 300 метровият бял паваж на главната улица ще ви отведе до някогашния пазарен площад Лужа. Часовниковата кула се извисява над останалите сгради, в ъгъла до нея е сгушен един от малко оцелелите ренесансови дворци от 16-ти век (дворецът Спонза), а бароковата църква „Свети Влас“ е заела централно място на пиацата, даваща възможност на туристите да поседнат на сенчестите ѝ стълби. Очарователната градска среда се допълва от още няколко забележителности, като построената от Антонио Рагузино „Колона на Орландо“ и малкият фонтан на Онофрио.

Ректорският дворец и Катедралата на Дубровник

Главната улица прави завой на 90 градуса, за да ни отведе до може би двете най-важни исторически сгради на Дубровник! Ректорският дворец, с красивата си лоджия и смесица от архитектурни стилове поради множеството претърпени разрушения, някога е бил седалище на висшия съвет и ректора на Рагуза (старото име на Дубровник). Днес може да се разгледа вътрешността му, дворът и помещаващият се там градски музей срещу входна такса от 15 евро. Ако решите да влезете, не пропускайте известния надпис над входа към залата на Великия съвет, гласящ: „Obliti Privatorum Publica Curate“ (Забравете за личните неща, погрижете се за обществените дела).

Катедралата на Дубровник (Успение Богордично) е построена през 12-14-ти век върху останките на византийска базилика. Интересна е легендата, свързана с нейното построяване, която разказва, че крал Ричард Лъвското сърце претърпял корабокрушение в близост до Дубровник и бил спасен на отсрещния остров Локрум. В знак на благодарност към Бог, именно той финансирал строежа ѝ. За жалост е напълно разрушена от опустошителното земетресение и изградена наново в бароков стил през 17-ти век. В нея се помещават някои интересни реликви, като черепа, ръка и крак на Свети Влас.

Площад Гундулич и прочутите йезуитски стълби

Съвсем леко встрани е един от най-впечатляващите площади на Дубровник – Гундулич. Всяка сутрин на него се провежда открит пазар, чиито сергии предлагат различни сезонни плодове, зеленчуци и други местни продукти, като ракии, конфитюри, лавандулово масло, сушени смокини и какво ли още не. Ние бяхме там следобед и сергиите вече ги нямаше, но пък на площада се бяха настанили столовете и масите на няколкото заведения и бе изключително приятен за по едно разхлаждащо питие…

А точно в ъгъла му е може би най-популярното място за всички фенове на Game of Thrones – Йезуитските стълби, станали известни във филма благодарение на сцената „Алея на срама“. Елегантните барокови стълби наподобяват „Испанските стълби“ в Рим и водят до малък площад, на който се намира йезуитската църква Св. Игнатий и йезуитския колеж от 17-ти век. Застанете за миг на върха на стъпалата и се насладете на очарователната тясна алея надолу, отвеждаща към площада…

По крепостните стени

Ако има една забележителност, която да е отличителна за Дубровник, то това са перфектно запазените крепостни стени! Те създават уникалния облик на града и са сред задължителните неща за посещение. За да избегнем връщане до началото на главната улица, където е основният вход към тях, влязохме през крепостта Свети Йоан. За актуални цени, работни часове и предварителна покупка на билети, може да посетите сайта – ТУК.

Входната такса определено не е евтина, но мога да кажа, че изживяването си заслужава! Укрепленията са построени още през 10-ти век и са променяни през годините, за да придобият този си внушителен вид. Дължината на пътеките по тях е около 2 км и обиколката им отнема около час и половина. Разхождате се буквално около целия град, над главите на туристите и с поглед към всяка забележителност… На места почти може да влезете в терасите на местните или да докоснете ярко оранжевите керемиди, използвани да заличат нанесените поражения върху сградите по време на войната за независимост на Хърватия.

А гледките към Адриатика са зашеметяващи… Ако не смятате да посетите остров Локрум, то от тук може да добиете най-добра представа, как изглеждат бреговете му. Около Kula sv. Marije пък се разкрива най-живописната панорама към Дубровник – кулата Бокар и крепостта Ловриенац, а между тях е сгушеното западно пристанище…

Кратка история на Дубровник

Напълно нормално е, ако обикаляйки из Дубровник, имате усещането, че не сте в Хърватия, а в изцяло самостоятелна държава… Основан от римски бежанци през 7-ми век с името Рагуза, градът е бил под закрилата на Византия, впоследствие част от Венецианската република и Унгарско-Хърватското кралство, за да достигне най-големите си възходи именно като самостоятелна република (Respublica Ragusina) в периода от 14-ти до 19-ти век!

През 15-ти и 16-ти век величието му достига такива предели, че е единственият източно адриатически град, съперничещ по влияние на Венеция и останалите италиански морски републики. Всичко това личи и по архитектурното наследство от този период, което разбираемо води до включването на стария град в голямото семейство на ЮНЕСКО.

Постепенният упадък на републиката е драстично ускорен от голямото земетресение през 1667 г… Набезите на някои от могъщите страни са много жестоки и превзел вече Венеция, през 1806 г. Наполеон успява да стигне и до Дубровник. По-късно е анексиран от Австро-Унгария като част от Кралство Далмация, докато през 1918 г. не влиза в пределите на Кралството на сърби, хървати и словенци (по-късно наречено Югославия), когато и официално сменя името си на Дубровник.

При войната за отделянето на Хърватия от Югославия през 1991 г., градът претърпява огромни поражения… Бомбардировките над старата част увреждат много от знаковите сгради и места. Благодарение на мащабен проект под егидата на ЮНЕСКО, обликът и атмосферата са възвърнати, а Дубровник започва да се превръща в познатата от миналото „перла на Адриатика“…

Лифтът над града

Ако сте любители на гледките от птичи поглед, няма как да пропуснете това изживяване! Уникалната структура на Дубровник си заслужава да бъде видяна отгоре… Именно затова се отправяме извън крепостните стени, към станцията на лифта! Още една атракция, която никак не е евтина… 27 евро за двупосочен билет! Повече информация за лифта и за закупуване на билети предварително, може да откриете на сайта – ТУК.

Само за няколко минути въжената линия отвежда до високия 412 м връх Сръд, откъдето се разкрива спираща дъха гледка… Седнете на някоя скала и се насладете на това, което ще видите… В ясен ден пред вас могат да се разкрият до 60 км! При нашето посещение имаше лека мъгла, която умело се преплиташе със сините нюанси на морето. Освен към града, не пропускайте да хвърлите поглед надясно към многобройните острови… И към Локрум наляво, разбира се!

💡 Ако разполагате с повече време, може да се спрете на някоя от другите две опции за достигане до върха – с автомобил (около 15 мин в посока) или пеша (около 40 мин изкачване и 30 минути слизане). Или да се качите на лодка до близкия остров Локрум, който е един зелен оазис…

Западното пристанище и крепостта Ловриенац

Въодушевени от видяното се спускаме по подобната на тунел в скалите улица Iza Grada, за да стигнем до първоначалната ни точка и да посетим западното пристанище на Дубровник. Скрит между двете крепости, този залив е спокоен и чест избор за разходка от туристите. Ще ви изненадам ли, ако ви кажа, че и той се е превърнал в много популярен, благодарение на кадрите от сериала Game of Thrones?

Като горд негов пазител, на отсрещната скала се извисява крепостта Ловриенац! Първоначалното укрепление е построено през 11-ти век, а легендата гласи, че основната причина е, за да не могат Венецианците да се настанят там, което да им помогне да нападнат града. Впоследствие търпи реконструкция, а сегашната структура датира от 16-17-ти век. Особено популярен е с надписът, издълбан до портата –  Non bene pro toto libertas venditur auro – Свободата не се продава за цялото злато на света. Билетът за стените ни дава право на безплатен вход, затова си заслужава да се посети!

А и ни дава възможност да видим Дубровник от още една перспектива… Не пропускайте да погледнете и откъм другата страна на скалата, защото там е скрит един от най-красивите заливи в района, представляващ магнетична смесицата от кристални зелени води и освежаващ аромат на бор – плаж Šulić!

Старото пристанище

Прекосяваме отново главната улица, за да излезем покрай вътрешната крепост Ривелин и по-малко посещаваната източна порта Плоче (Ploče Gate). Отдясно ни остава старото пристанище, което въпреки модернизацията на Дубровник и пренасочването на по-големия морски трафик към новата част, успява да запази своето очарование! Днес около крепостните стени акостират предимно лодките на местни рибари и туристически корабчета за разходка.

Плаж Banje

Дубровник далеч не е само привлекателен средновековен град, с красиви крепости и завладяваща история, а е предпочитана дестинация за лятна ваканция! И като такава разполага с някои много добри плажове. Само на няколко метра от стария град е най-популярният от тях – Banje. Водата е кристално чиста, а пясъчната ивица изглежда широка, но едва ли е така в активния сезон, когато най-вероятно е трудно да се намери свободно място… Учудващо за мен, но имаше плажуващи и през април!

Покрай вили и градини

Някъде тук взех импулсивното решение да следваме пътя направо, за да се впуснем в едно изследване на очарователния район около Дубровник, популярен със скъпите бутикови хотели и прекрасни тайни заливи. А и още гледки към безкрайните води на Адриатика и очертанията на града…

Плаж Đivovići с изглед към пещерата Betina

Първото ни отклоняване от главното шосе бе за да слезем по стръмни стълби, за които бях сигурен, че водят някъде до брега… Така се озовахме на плаж Đivovići! А долу кристалната вода миеше множеството скали по брега… Ако се изкачите на някоя от тях, ще получите страхотна гледка към пещерата Betina, в която се намира малък пясъчен плаж, достъпен само по море…

Райски залив

Следващата спирка отново са стръмни стъпала надолу… Намира се точно ТУК. Нямам представа, как се казва, но съм сигурен, че е откъснато от рая кътче… Можеше да прекараме целия ден, седейки на някоя от скалите, любувайки се на спокойствието и слушайки звуците на морето… Тук разбрах, защо хиляди туристи решават да прекарат летните си почивки по брега край Дубровник…

Плаж Sveti Jakov и гледката към града

Крайната точка на това лутане е може би най-атрактивният плаж на Дубровник – Sveti Jakov! Отгоре се разкрива страхотна далечна панорама към укрепленията на стария град и заобикалящото ги крайбрежие. Водата около жълтеникавия пясък бе кристално чиста! Има защо да е многократно включван в класации за най-красивите плажове в Европа…

За финал

От много места ще чуете, че Дубровник е най-скъпият град в Хърватска и това наистина е така! Но той е уникален, със страхотно настроение, изпълнен с красиви сцени зад всеки ъгъл и е запазил своето величие и до днес! А и може да бъде посетен според бюджета, с който разполагате! Заслужава си! На нас ни останаха още няколко кадъра от връщането към сърцето на града и леко прокрадващото се слънце измежду гъстите облаци…