Марина река / Marina Reka /River/

Терциерна Европа може да се види само на две места – Кавказ и Странджа планина! Това са двете локации, които са запазили част от типичните растителните видове за времето между измирането на динозаврите и последния ледников период… Посетителите на местност „Марина река“ могат да се докоснат до характерната атмосфера на Странджа!

Къде се намира

Екопътека Марина река се намира на около 14 км от Царево, като за нея се поема по главния път към Малко Търново. Състоянието му не е най-доброто възможно, затова трябва да се кара по-бавно… Обозначаващата табела за старт на пътеката се намира вляво и трябва да се внимава, за да не се подмине. Пространството за паркиране също е доста тясно, но пък потокът от посетители не е много голям и винаги се намира място.

Екопътека Марина река

Маршрутът е много лесен и кратък (около 1,2 км), а e и доста образователен! Започва с добре обособен и широк път, като поетапно се навлиза в гъстата растителност на странджанската гора. На моменти чувството е, че сякаш се намираме в тропическа джунгла! Има информационни табели, които разказват за богатата растителност, почвите и животинския вид в местността. Пътеката преминава покрай най-известната си забележителност – откритата класна стая и продължава до коритото на реката.

Почви и растителност

Цветът на леко разкалянята пътека е много специфичен, като разкрива и вида на най-разпространените почви в Странджа – канелените. Интересно е, че планината е единственият в Европа дом на жълтоземи почви!

Най-известното растение тук е странджанската зеленика, която цъфти в месеците май и юни. Тогава е и най-подходящото време за посещение на местността. В този период се провежда и „Фестивалът на зелениката“, който цели да увеличи разпознаваемостта на района и да покаже красотите му по забавен и интересен начин.

Ботаническата класна стая

Класната стая сред природата е най-интересното, което може да се види по екопътеката! Дървено мостче ни прехвърля над малко поточе, за да се озовем при нея. Леко е прикрита от гъстата зеленина и лесно може да остане незабелязана… Със сигурност е идея, която трябва да се реализира и на други локации сред природата. Представете си… пълни катедри с любознателни деца, които учат сред тази уникална атмосфера! За жалост, състоянието ѝ не е перфектно и има нужда от леко освежаване…

За финал

Пътеката продължава до реката, като може да се навлезе и навътре в гората, но не е желателно… Или поне няма добре обособени пътеки за подобно начинание… Хубаво е да сте с дълги дрехи, понеже насекомите в района са на рояци. Цялата разходка по маршрута отнема около 2 часа, а като трудност е по-скоро лека и напълно подходяща за деца!