Каменните гъби / The stone mushrooms

Имахме няколко дни за опознаване на района около Кърджали – източните Родопи. В тази част на България са позиционирани много забележителности, някои са по-трудно достъпни, но други са изключително удобни за посещение. Такава дестинация е природният феномен Каменните гъби!

Къде се намира

Местността се намира до пътя между Хасково (24 км)  и Кърджали (22 км). Съвсем наблизо е и една от най-популярните забележителности в областта – Перперикон (15 км). Няма обособен паркинг, спира се на леко разширение на пътя. Често паркирането е затруднено от големи туристически автобуси. Територията със скалните образувания е около 3 хектара и е изцяло оградена, а голяма табела показва входа за туристи.

Какво представлява

Природната забележителност Каменните гъби или Мантар Кая, както я наричат местните, представлява множество скали, наподобяващи почти до съвършенство формата на гъби. Достигат около 2-3 метра височина и са много фотогенични. Обиколката сред тях не отнема много време и 20-тина минути биха били напълно достатъчни, за да ги разгледате.

Как са се образували

Малко вероятно е да си представим как някога тези земи са били морско дъно, но е факт. След отдръпването на водата и изкарването на показ на скалите, слънцето, вятърът и водата са свършили останалото. И докато горната част (шапката) съдържа по-здрави минерали, то долната част е по-мека и податлива на ерозията. Били са необходими около 20 милиона години, за да може днес да се насладим на чудноватите им форми.

Минерал с лечебни свойства

Различните им цветови нюанси се дължат на разнообразните минерали в състава им, а най-интересно е наличието на клиноптилолит (зеолит). Според множество вярвания, поставен във вода, този минерал има пречистващи и лечебни свойства. Подобни камъни се продават на сергии до входа на местността, но за жалост има и доста недоброжелателни туристи, които безконтролно си отчупват от структурата на скалите…

Местната легенда

Както за много места в Родопите, така и за това съществува легенда за четири девойки! Те били дъщери на местен въглищар – Радуил. Докато отивали за вода, били пленени от нашественици и отвлечени от водача им. Девойките смело се възпротивили и някак си успели да го съборят от коня, да го убият и да избягат. Но приятелят му Омур догонил девойките и отсякъл главата на една от тях. При падането на земята, тя се превърнала в каменна гъба! Това се повторило при други две от сестрите, а последната се вкаменила, още преди да я убие. Ужасен от случката, понечил да избяга, но и той се превърнал във висока черна скала, която местните наричат Каратепе и се намира в близост до гъбите…