Тюркхайм / Turckheim

Елзас… синонимът за Коледа в Европа! Всяко кътче в тази област е магическо през декември! Ще отскочим до още едно от местата по „Пътя на виното“ – малкото, но очарователно градче Тюркхайм. Освен с традиционните фахверкови къщи, мястото впечатлява с интересния си коледен базар. За него… след малко!

Къде се намира и как да стигнем

Тюркхайм е разположен в източното подножие на френския масив Вогези. Разстоянието до Колмар е около 7 км и се изминава за 15-тина минути с автомобил. Егишем (едно от най-известните френски села) е само на 8 км! Между градчетата в района има редовен транспорт, заради високия човекопоток от туристи, но най-удобно е предвижването с автомобил.

 Разгледайте опции за коли под наем в Елзас.

В Тюркхайм може да се използва безплатният паркинг пред входните порти на града – ТУК! Просторен е и има достатъчно места… стига да не е пазарен ден! Посетихме го в петък по обяд и уцелихме точно момента, в който бусовете и сергиите започваха да напускат пространството… Изкарахме късмет да се шмугнем между тях на едно от малкото свободни места.

През главната порта на Тюркхайм

Градчето е малко, а централната част започва веднага след главната порта – Порта Франция (Porte de France). Тя датира от 1330 г. и прекосявайки я… сякаш попадаме в приказен свят! Площадчето зад портата е очарователно! Цветно, китно, красиво украсено и… липсва навалицата от туристи! Мда, в разгара на коледните базари в Елзас (6 декември), тук липсват тълпи от хора!

Тюркхайм впечатлява още от първите крачки из улиците му. Всяка къща допринася за коледното настроение, а зад централния фонтан се подава и коледният базар. Точно до самия фонтан пък е къщата на нощния пазач. Градчето е едно от малкото места във Франция, където все още има нощен пазач. Всяка вечер в 22:00 часа, той излиза по павираните улици в специалния си костюм и ги оглася с викове на елзаски: „Han sori zu Fir und Liacht” – “Внимавайте с огъня и свещите!”, за да предотврати възможността от пожар по невнимание. Традиция, която датира преди повече от 50 г.

Огромният Адвент Календар

Коледно дръвче и различни фигури украсяват градската градина, но вниманието ни е приковано от огромния Адвент календар! Този вълшебен декор си има своето предназначение. Всеки ден в периода от 1-ви до 24-ти декември в 17 часа, на специална церемония, се отваря по един от прозорците, където са изобразени исторически, религиозни или легендарни персонажи от областта.

Коледният базар

Хвърляйки поглед нагоре е неизбежно да пропуснете цветната мозайка по покрива на католическата църква Света Анна. Точно до нея е и кметството на Тюркхайм, а на площада пред двете сгради е изграден приказният базар! Различава се значително от повечето, които могат да се видят в Елзас! Къщичките са толкова шарени и всяка е с индивидуална визия. Имат различно предназначние, като някои от местата са като занаятчийски ателиета, а други са само като магазинчета. Мястото е страхотна сцена за регионалните занаятчии! Естествено, на челно място е и местното вино, което е задължително да се опитва навсякъде. А в малкия кладенец може да пуснете намислено желание и той магически ще го сбъдне!

Хотел Des Deux Clefs

Няма как да бъде пропуснато това прекрасно имение – Des Deux Clefs! Полудървеното съоръжение приковава погледа с уникалната си фасада. Мястото е споменато за първи път през 1540 г., когато е наречено „L’Aigle Noir“ (Черен орел). Днес си е действащ хотел, като в него са отсядали повечето известни посетители в Тюркхайм.

По улица Grand`Rue

За разлика от по-големите градове, тук атракциите не са много и най-голямата е самата разходка по главната улица на Тюркхайм – Grand`Rue. По-голямата част на селището е съсредоточена около Порта Франция, но със сигурност има какво още да се види и в другата посока! Още в началото има няколко фасади, които ни карат да ахнем! А по улицата се носи аромат на прясно изпечени кроасани, който се оказва от малката сладкарница Pâtisserie Carl. Не успяхме да устоим и пробвахме тези с шамфастък…

Районът е бил обитаван още по време на Древен Рим. Името на града най-вероятно произлиза от древния немски народ Тюринги, който се е установил по земите на днешен Тюркхайм. Целият Елзас е смесица между немската и френската култура и е попадал ту в териториите на едната страна, ту в тези на другата. Това е и причината да е толкова уникален, красив и неповторим! Архитектурата на Тюркхайм се е запазила през вековете и разходката по Grand’Rue е като пътешествие назад във времето! Особено ако на моменти решите да се отклоните малко от главната улица и погледнете в страничните. Красиви елзаски дворчета и фасади, а лозята по високите склонове се подават на заден фон…

Главната улица приключва в края на градските порти, до кулата Munster Gate. Втората запазена кула в градчето и място с тъмна слава. В миналото тук са водели вещиците и са ги изгаряли на клада. Преминавайки през нея пък се сблъскахме с елзаския селски труд и местния дядо, който с помощта на коня си оре разположеното по склона лозе…

За финал

Тюркхайм е от малките градчета на Елзас, което е значително по-спокойно и различно от останалите. Коледният базар е уникален и си заслужава да се види! Украсите не са толкова пищни, но успяват да създадат достатъчно приятна Коледна атмосфера! Място, което трябва да присъства в списъка на всеки турист в региона…

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ