Костенски водопад / Kostenski waterfall

Пролетта наближава и търсейки вариант за приятна еднодневна разходка около София, Костенец ще изплува на преден план. Именно там се намира известният Костенски водопад, който е с изключително лесен достъп. Обкръжаващата го среда предоставя отлични условия за семеен отдих, а районът разполага и с по-трудни маршрути и водопади. Има за всеки по нещо!

Къде се намира и как да стигнем

Костенският водопад е разположен в Рила планина, на река Чавча. Разстоянието до село Костенец е едва 3 км., а столицата София е на около 78 км и това го превръща в любима дестинация за софиянци. Поема се по магистралата към Бургас и трябва да се слезе от нея до гр. Костенец. Между селото и града са около 7 км. Подминавате последните селски къщи и ще стигнете до голям обособен площад, където да оставите автомобила.

Към Водопада

„Сребрист, грамаден стълб, с рев бесен,
в заврелий пеняст вир се втуря
и заглушителната песен
разтриса въздуха кат буря.

Стоя и гледам с трепет таен
и слушам адската му песен,
и тъна цял в тоз свят омаен,
от ярост, мощ и гръмот бесен.“

Дървена табела с този стих от Иван Вазов посреща посетителите до входа на пътеката. Няма как да не настръхнеш от думите на поета… Районът около водопада е облагороден и наподобява повече разходка в парка. Добре обособените алеи и приятните мостчета над водата са перфектни за лек семеен излет. Ако не ви е по вкуса и имате нужда от по-горска разходка и разполагате с повече време, може да поемете по еко пътеката към Скаловитски водопад.

Великолепният Костенски водопад

Мързеливо изкачване на малкото стъпала ни отвежда до алеята край водопада. Съветвам ви да го посетите през пролетта, за да го видите в пълния му блясък! Разположен е в ъгъл между две скали, а височината на пада му е около 10 м. Може да слезете на камъните около водопада и да стигнете максимално близо до него или да седнете отстрани и да се насладите на тътена от падащите води.

Къде да похапнем

В района има няколко места, където може да се похапне, включително и добри условия за пикник. Ние си бяхме избрали ресторанта в комплекс „Езерото“. Той е на около 400 м от входа на водопада и спокойно може да се разходите пеша до него.

Специалитетът им е прясната балканска пъстърва, която предлагат приготвена в няколко различни варианта. Спряхме се на „пъстърва по италиански“, като филетата ни бяха поднесени с ароматен доматен сос с чесън, босилек, маслини и кедрови ядки. Перфектна идея за гарнитура към рибата, която впоследствие изпробвах многократно и вкъщи! Опитахме и два от десертите – морковена и бисквитена торта. Всичко бе много вкусно и на прилични цени!

Разходката продължава около езерото

Районът около комплекса е другата причина, която ни накара да го изберем за обяд. Той е перфектна добавка към посещението на водопада! Има малко езерце, около което може да се разходите. При нашето посещение не бе много пълно, но все пак имаше малко вода и няколко патици, спокойно плуващи си в нея. Разполага и с малка зоологическа градина, където може да се доближите до някои от животните. Или да седнете на някоя от беседките и просто да се насладите на тишината и красивата природа.

Параклис “Успение Богородично”

По пътя обратно може да се отбиете до параклиса „Успение Богородично“, който е разположен на живописно място в местността „Горна църква“. Хълмът разкрива прекрасни панорами към близките върхове и село Костенец в подножието. Разкопки показват, че някога на това място е имало крепост и базилика, където местното население е дало огромен отпор и е нанесло множество поражения на турските нашественици. В памет на загиналите, през 1997 г. е изграден днешният храм.

За финал

Посещението на Костенския водопад е много приятно и лесно! То е за след късно ставане или когато ви се ходи на мързелива разходка. Може успешно да се комбинира с някое друго място в района, като ние решихме да добавим и крепостта над прохода Траянови врата.