Интересни стадиони / Interesting stadiums

Както не веднъж вече съм споменавал… имам манията да посещавам стадиони навсякъде, където отида… Сега ще ви покажа някои от най-интересните, които съм посетил…

Интересни стадиони – част I-ва…

1. Сиена /Италия/ – от всички стадиони в тази статия, това е най-известният и популярен – Стадио Артемио Франки. Значително по-малък е от съименника си от Флоренция, капацитетът му е малко над 15 000. Построен е през  1923 г., а разделените му трибуни го правят уникален и запомнящ се. На него мачовете си играе местният тим A.C. Siena, който в момента се състезава в Серия “C” на италианското първенство.

2. Копер /Словения/– Bonifika Stadium е домът на FC Koper от 1948г. През 2010 г. е реконструиран напълно, като сегашният му капацитет е малко над 4 000 седящи места. В момента стадионът е едно китно местенце, което привлича туристите в морския град. Около стадиона има магазини и заведения, които успяват да развият посещаемостта на мачовете, въпреки незавидното състояние на местния тим. Рекордът за посещаемост е от 1987 г., когато на мач с Олимпия Любляна присъстват около 10 000 зрители.

3. Пиран /Словения/ –  Стадиончето е едно от най-красивите, които съм виждал, най-вече заради местоположението си. Намира се на ръба на скалата и зад крепостните стени на града… Местният отбор NK Portorož Piran е основан през 1998 г. след закриването на предния клуб – NK Piran. Капацитетът му е едва 500 седящи места, а името му е „Stadion pod obzidjem“, в буквален превод означава „Стадион под стената“ .

4. Монталчино /Италия/ – Изкачвах се на една от кулите на Fortezza di Montalcino, когато го зърнах… Представяте ли си… разхождате се из средновековен замък и изведнъж… стадион! Отново усетих колко силен социален феномен е футболът и каква съществена част от живота ни заема. Стадиончето е нищо особено, нормален селски стадион с помощно игрище до него. Местният тим се нарича A.S.D. Montalcino и се състезава в регионалните групи на италианското първенство.

5. Трогир /Хърватска/ – Стадионът е разположен между сгради датиращи от 15 в.! Намиращ се зад замъка Камерленго, този малък стадион е дом на HNK Trogir. Като допълнение, намира се точно до морския бряг… Със сигурност се случва някоя топка да попадне във водата… Градският стадион в Трогир намира място в десетки класации за най-уникалните стадиони в света.