Фрайбург / Freiburg

Едва ли малкият студентски град Фрайбург им Брайзгау, както е пълното му име, би се явил като основна дестинация в плановете на туристите. Но озовавайки се в югозападна Германия, определено си заслужава да се отбиете за разходка из очарователния му средновековен център. Местоположението му го прави най-слънчевия град в страната, модерните екологични квартали – най-зеления и може би заради тази комбинация го определят, като един от най-удобните за живеене немски градове, с едни от най-високите нива на щастие и качество на живот!

Къде се намира, как да стигнем и къде да отседнем

Фрайбург им Брайзгау е част от провинция Баден-Вюртенберг и се намира в западното подножие на планината Шварцвалд. Съвсем близо е до границите с Франция и Швейцария, като с градовете Мюлуз и Базел делят едно летище – EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg. Ние кацнахме 100-тина км на север – в Баден Баден и с кола под наем пристигнахме за около 1 час. Въпреки добре развития железопътен и автобусен транспорт, препоръчвам ви автомобил под наем, като най-бърз и удобен метод за придвижване!

Паркирането из града въобще не е трудно, като ТУК може да откриете интерактивна карта, показваща всичките паркинги и актуалните свободни места в тях. Ние използвахме подземния паркинг Parkhaus Karlsbau, който е съвсем близо до стария град.

 Разгледайте опции за коли под наем във Германия

Основната цел на пътуването ни бе френският район Елзас и не предвиждахме нощувка във Фрайбург, но градът е едновременно жив и изключително тих, което го прави страхотно място за отсядане, с много възможности за хотели.

Разгледайте места за настаняване във Фрайбург

Booking.com

Коледният базар на Rathausplatz

Посещавайки Фрайбург през Декември, първото място, към което се насочваме, е коледният базар! Започва от пространството около Unterlinden и се разраства към Rathausplatz – площадът около новото и старото кметство (Neues Rathaus и Altes Rathaus). Двете ренесансови сгради са сред основните забележителности в града, а любопитен факт е, че всъщност тази на новото кметство е по-старата, но до 1891 г. е принадлежала на университета, докато старото кметство функционира като такова от 1559 г. Към днешно време са с еднакво предназначение, а именно за административни цели.

Навсякъде около тях са разположени дървените коледни къщички на Weihnachtsmarkt! Предлагат огромно разнообразие от типични немски деликатеси, ароматно греяно вино, сладки изкушения и прекрасни ръчно изработени коледни подаръци. Макетите на фахверкови къщи бяха впечатляващи, а имаше възможност да изпробваме писане с перо или да си изработим собствена свещ!

Ежедневният пазар и прочутите вурстове

Заредихме се с доза коледно настроение, но имахме нужда и да похапнем. Въпреки всички ароматни предложения на базара, ние се бяхме насочили към главния площад (Münsterplatz) и ежедневния пазар, за да опитаме прочутите вурстове Lange Rote на Meier’s. Това е регионален колбас, който представлява червена наденица на скара, с дължина 35 см, сервирана в пухкаво хлебче и с възможност за допълнителна гарнитура от лук и горчица. Ако има нещо задължително за правене във Фрайбург, то е да опитате от този семеен щанд, датиращ от далечната 1949 г.! Взехме си и от къривурста… беше уникално вкусен!

Ежедневният фермерски пазар е неизменна част от пейзажа на главния площад до обяд, с изключение на неделя, и на него може да откриете сергии с хранителни продукти, вина, плодове, цветя, билки и какво ли още не… Ние си харесахме няколко чая, които да отнесем вкъщи.

Ароматно капучино и торта Шварцвалд

Ще се върнем отново на площада, но леко премръзнали се шмугваме в „Кафенето на Сам“ (SAMS Café), за да изпием ароматно капучино с парче от най-известната торта в региона – Шврацвалд. Вътре мястото е много уютно, но едвам успяхме да си намерим свободна маса на горния етаж… Тортата Шварцвалд е един от най-популярните и обичани десерти в Германия, а точният ѝ произход има различни истории. Насладихме се на сочно и вкусно парче, напоено с тайната съставка – черешова ракия!

Около централния площад Münsterplatz

Ободрени и с нови сили излизаме на калдъръмения площад Münsterplatz, където почти всички продавачи вече са се разотишли… Заобиколен е от красиви исторически сгради, като повечето от тях са реконструирани след Втората световна война, заради разрушителните бомбардировки над Фрайбург. Безспорно най-красивата от всички е залата на търговеца (Historisches Kaufhaus) с ярко червената си фасада, богато украсена със златисти елементи и красиви кули. Построена е около 1532 г. и някога се е използвала за съхранение на стоки, а днес приютява всякакви събития през цялата година. Други по-любопитни постройки са градският музей (Museum für Stadtgeschichte) и винарната Alte Wache, където може да опитате местни винени специалитети.

Повече за Фрайбург

Историята на града стартира около 11-ти век и е тясно свързана с крале, епископи, херцози и влиятелни родове. За официална година на създаване е приета 1120 г., когато в южната част на днешния стар град е учредено свободно пазарно селище. Оттам идва и самото име: “frei” – свободно и „burg” – селище. Стратегическото му търговско място, близкото разположение до река Рейн и мините на Шварцвалд, са подпомагали развитието му през вековете.

Градът винаги е бил обект на борби между различни империи и държави, опитващи да наложат контрол над региона. Втората световна война нанася огромни щети върху инфраструктурата, а местните взимат решение, не да обновят средата, а да възстановят всички сгради и улици посредством оригиналната им визия.

Освен дом на един от най-старите немски университети, Фрайбург е и сред най-екологичните градове в страната. Велосипедите са основният транспорт на местните, а енергоспестяващите сгради са се превърнали в нещо нормално. Най-новото кметство на града е първата обществена сграда в света, която генерира повече енергия, отколкото консумира. Може да се каже, че тук средновековието и бъдещето вървят ръка за ръка…

Катедралата на Фрайбург –  Freiburg Münster

Няма как да не забележите в центъра на площада най-популярната забележителност на Фрайбург – Катедралата (Freiburg Münster), която като по чудо остава непокътната по време на войната! Изграждането на внушителния храм започва около 1200 г., а първоначално планираният романски стил, се изменя значително в готически при завършването на основната ѝ част през 1330 г. Отвътре впечатляват изящните витражи, дарени от различните средновековни гилдии, чиито символи може да видите вплетени в рисунките. Красиви статуи, високи колони и олтари допълват интериора.

Входът е безплатен, но трябва да заплатите билет, ако решите да изкачите стъпалата по високата 116 м. западна кула… Тя определено е най-впечатляващата част от посещението, а 46 метровият ѝ шпил е първият построен с изцяло ажурна структура в европейската история на готическата архитектура. Струва си и гледката отгоре… Може да видите високите модерни сгради или пък покривите на целия стар град, а защо не и фуникуляра към близкия хълм Шлосберг…

Емблематичните водни канали

Сигурен съм, че първото нещо, което бихте забелязали във Фрайбург, ще са така наречените Бахле-та (Bächle). Тези тесни канали са се превърнали в една от най-интересните местни характеристики. В миналото са снабдявали града с прясна вода от близката река Драйзам, а също така били полезни при пожари. Днес служат основно за разхлада през летните месеци и са идеални за забава на децата, като в почти всеки сувенирен магазин продават малки лодки с въженца. Не липсват и гумени ботуши, с които да може да си цопкате на воля. Но имайте предвид и популярната легенда, че всеки необвързан човек, който случайно стъпи във водата, ще встъпи в брак с местен жител!

Из уличките на стария град (Altstadt)

Разходката продължава с едно приятно скитане из пешеходните улички на стария град. Огромна част от очарованието на Фрайбург се дължи именно на тях и просторните площади. Една от най-красивите улици е обраслата в зеленина Konviktstraße. В близост до нея е ъгловият площад Oberlinden и добре запазената градска порта от 13-ти век Schwabentor. Удоволствие е да останете за малко там и да наблюдавате преминаващите през нея трамваи…

Отправяме се към друг от основните градски площади – Augustinerplatz. През лятото е едно от любимите места за срещи на местните, защото навалицата от хора е значително по-малка. Заобиколен е от цветни сгради и кафенета, а на него е разположен и един от основните градски музеи (Augustiner Museum), където се съхраняват известни художествени произведения, както и оригинални витражи и статуи от Катедралата. За жалост нямахме време да влезем, но ако разполагате с такова и музеите привличат интереса ви, може да го добавите към плана си.

Продължаваме към изисканата и облицована със страхотни местни магазини Gerberau, минаваме покрай тихото площадче пред манастира Adelhauser Neukloster и по почти изцяло заетата от канал Fischerau. Разходката ни приключва около по-старата от двете добре запазени някогашни градски порти Martinstor (1202 г.) и оживения площад Bertoldsbrunnen, явяващ се пресечна точка за голяма част от транспорта във Фрайбург.