Бохин / Bohinj

Нормално е основният поток от туристи в този район на Словения да е насочен към Блед. Но има още едно красиво езеро, оставащо леко в сянката на именития си съсед. Това е езерото Бохин! По-малко познато, но не и по-малко красиво! А в близост е и популярният водопад Савица.

Къде се намира

Разположена в Юлийските Алпи, две трети от долината Бохин попада в Национален парк Триглав, а в тях влиза и езерото Бохин. Разстоянието до Блед е едва 30 км, които се изминават за 30-тина минути с автомобил. Въпреки пътуващите туристически автобуси между двете места, това си остава най-добрият и бърз начин за посещението им.

Първо впечатление

Опознавайки района около Блед и завладени от мисълта за красиви планински пейзажи, нямаше как да не отделим няколко часа на езерото Бохин. То е вдъхновение за любителите на природата и си заслужава да се зърне… дори и за малко. Пътувайки в края на април си представяхме пролетна разходка сред безкрайни пасища, обградени от високи върхове и наситени с множество зеленина и цветя. Точно това получихме предния ден в Жировница и около езерото Креда, но не и днес… Времето си имаше свой план и той не беше много благосклонен към нас. Изненада ни силният снеговалеж и решихме първо да се отправим към известния водопад Савица в западната част на езерото.

Водопад Савица

Стигнахме с колата до просторния паркинг около хижа Савица, откъдето се тръгва към водопада. Снегът се засилваше… Определено не очаквахме подобно време, но все пак си носихме дъждобрани и набързо се оборудвахме с тях. Обикновено се заплаща както паркинг (4 евро за 3 часа), така и такса за похода към водопада (3 евро). В нашия случай и двете бяха безплатни, но имаше табела до входа на пътеката, че туристите тръгват на собствена отговорност. Добре… поемаме я!

Разстоянието до водопада се изминава за около 20 минути нормално ходене. С някоя друга почивка и засилено внимание, заради хлъзгавата повърхност, ни отне около 25 минути в посока. Трасето е лесно и приятно, наподобява на разходка в парка. Има добре обособени стъпала, които отвеждат точно до водопада. В наш плюс бе, че почти през цялото време се върви под гъсти дървета, а те спираха до някаква степен падащия сняг. Трасето е съпроводено от няколко места с красиви панорамни гледки към долината… или към мистичната мъгла и заснежените склонове.

Словенските водопади са най-пълноводни и впечатляващи точно през пролетта. А Савица е сред най-красивите и посещавани в страната! Водите му падаха толкова силно, че ми бе трудно да се доближа дори до предпазната ограда, която е на значително разстояние от него… А тътенът от водите му бе оглушителен! Висок е 78 метра и е част от вливащата се в езерото река Sava Bohinjka. Има изградена дървена беседка, която ни даде възможност да изтръскаме мокрите дрехи и да се насладим за известно време на величието му.

Езерото Бохин

Покрай езерото има няколко паркинга, където може да се спре, а нашата цел бе югоизточният му бряг. Това е най-посещаваната част. В подобно време не е трудно да намериш място за паркиране… Оставихме колата точно ТУК.

Ето ни до ледниковото езеро, което е най-голямото постоянно езеро в Словения! По целия му периметър е изградена туристическа алея с обща дължина около 12 км. Колкото и да ни се иска, времето не ни позволяваше да тръгнем по нея… Задоволихме се с кратка разходка из Ribčev Laz. Минахме покрай пристана, където имаше няколко самотни лодки, допълващи достатъчно мистичния пейзаж. Продължихме към Златорог – статуята на известната дива коза със златен рог. Мда… липсват огледалните пейзажи на високите зелени планини около езерото и кристалните му тюркоазени води, но пък само за няколко часа снеговалеж, то се превърна в уникална снежна приказка…

💡 Езерото е подходящо за посещение през всеки един сезон! През зимата туристите са привлечени от близкия ски курорт, лятото водите му са перфектни за плуване, а през пролетта и есента е подходящо за пешеходни разходки в района.

Гледката към Църквата

А най-емблематичната гледка е към стария каменен мост, водещ към църквата Св. Йоан (Cerkev Sv. Janeza Krstnika). Набързо прескочих мантинелата и си намерих едно местенце в близост до брега, откъдето да направя няколко кадъра към храма. Нямаше никой наоколо… Почти смразяваща тишина, нарушавана само от шума на снежните парцали и допира им до неподвижните води на езерото…

Време за хапване

След толкова газене в снега ни се искаше да свалим мокрите връхни дрехи и да си изсушим краката на топло… A и да хапнем нещо вкусно, разбира се. Бяхме си избрали Foksner. Мястото е известно с разнообразието си от бири и страхотното месо, което се приготвя на външното барбекю. Бяхме привлечени от бургерите… Адски вкусни и сочни! Цените също са много добри за този туристически район на Словения. Така се сгряхме и наядохме, че определено не ни се тръгваше от тук…

Какво не успяхме да видим

Със сигурност бях планирал повече време около езерото Бохин и няколко допълнителни места, които исках да посетим, но метеорологичните условия не ни го позволиха… Ако разполагате с повече време, може да посетите ждрелото Мостница, да стигнете до пейката с гледка към езерото (Vogar Viewpoint – Lake Bohinj), да се качите над Stara Fužina до разкриващата се гледка от хълма (ТУК), да отскочите до Koprivnik v Bohinju и шеметната панорама над цялата долина (ТУК) или просто да се насладите на спокойна разходка по северния бряг на езерото и прекрасните му пейзажи…

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ