езеро Креда / Lake Kreda

Продължаваме с разходката около Блед, като ще ви отведа до едно слабо познато и не толкова туристическо местенце… Сигурен съм, че синьо-зелените води на малкото словенско езеро Креда и заобикалящата го удивителна природа, ще ви завладеят!

Къде се намира и как да стигнем

Езерото Креда е част от Юлийските Алпи, като се намира в долината Радовна. Разположено е точно по средата на пътя между Блед и водопад Перичник. Само на 14 км е от големия град в района, като до него се стига по шосе 907. Съвсем близо е и до ждрелото Винтгар. Паркира се на малка площадка до главния път, като влизането навътре с автомобила е забранено!

Изкуственото езеро Креда

Езерото получава името си заради добива на Креда, който се е осъществявал тук до 1985 г. От тогава е спрян, заради нерентабилност и природни съображения… Все пак мястото се намира в национален парк Триглав. Издълбаният басейн остава и започва постепенно да се пълни с вода, за да може да се образува малкото и очарователно езеро Креда.

Част от езерото е частна собственост и доколкото разбрах, собственикът не е толкова приветлив към посетителите. Желателно е да се посещава предимно южната му зона. Там е идеално за къмпинг, пикник или отдих сред природата. Често мястото се използва именно с такава цел от много колоездачи и туристи, които се възползват от вариантите за поход в долината Радовна. Трябва да се има предвид, че водите му не са предназначени за къпане, а дъното е много неравномерно и на места става много дълбоко!

Заобикалящата го природа е удивителна! Високите върхове на Юлийските Алпи поддържат района около езерото прохладен през горещите дни, а прекрасните зелени поляни и чинно подредените дървени огради са като перфектно изрисуван пейзаж… Не можете да чуете нищо друго, освен звуците на природата… Лесният достъп до мястото го превръща в страхотна локация за отдих и разходка в долината Радовна!

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ