Радовлица / Radovljica

Един от дъждовните дни по време на престоя ни в района около Блед ни отведе до Радовлица! Малкото и тихо градче впечатлява с автентичен и добре запазен средновековен център, разкриващ красиви гледки към долината на река Сава… Освен това е известен и като най-сладкия град в Словения!

Къде се намира и как да стигнем

Районът на Радовлица е сред най-лесно и бързо достъпните в Словения. Столицата Любляна (50 км) е на по-малко от 1 час път по магистралата, а Жировница (9 км), където бяхме отседнали, и Блед (6 км) са на само 10-тина минути с автомобил.

Има няколко варианта за паркинг, като ние използвахме този на Gorenjska cesta. Разделен е на три зони – средната е за местните, а другите за посетители на града. Ще ги познаете по синята линия, която ги обособява като част от така наречената синя зона. Позволени са до 3 часа безплатен престой! Необходимо е само да поставите на видно място в автомобила часа на пристигане, посредством специален диск (продава се в повечето малки магазини) или просто написан на лист хартия.

Разгледайте места за настаняване в Радовлица

Booking.com

Фестивал на шоколада в Радовлица

Всяка година в Радовлица се провежда най-големият словенски фестивал на шоколада! Експерти от цялата страна се срещат с посетителите, а развлекателна програма съпътства дните на събитието. Причината градът да е домакин е, че най-известната марка словенски шоколад (Gorenjka) е именно от този район. На входа към стария град ни посрещна едно шоколадово кресло, което ни подсказа, че сме уцелили месеца, но не и дните на фестивала… За малко…

Да се подсладим и без фестивал

Решихме все пак да си подсладим деня… Времето не бе много добро за разходки – мрачно и дъждовно… Но пък бе перфектно да се скриеш в топло местенце, с чаша капучино и вкусен десерт. Това и направихме, насочвайки се към централния площад!

Влизайки в Cafe Vidic усетихме една смесица на ароматите от пресните домашни сладкиши и запалената печка на дърва, което определено носеше усещането за уют! Кафенето се намира в ренесансово имение от 17-ти век, със старинен интериор, изпълнен с множество интересни предмети, детски играчки, настолни игри и какво ли още не… Цените са много добри за Словения, като капучино ни струваше 1,40 евро, а сладкишите варираха между 3-4 евро. Сгушени на топло в тази прекрасна атмосфера, от време на време надничахме през прозореца навън, за да издебнем дъждът да поспре…

Да опознаем Радовлица

Дебнахме го дълго време, но уви… Не спираше и затова решихме да опознаем Радовлица под дъжда! Въпреки че първоначалните споменавания за селище на тези ширини датират от 14-ти век, официално градът съществува от края на 15-ти век. Централният площад Linhartov trg носи името на родения тук Антон Лонхарт, който е автор на първата театрална пиеса на словенски език. А обликът му е почти непроменен и до днес! Освен че е основното място за всяко събитие случващо се в Радовлица, той е обогатен с музеи, галерии и заведения… Почти всяка къща е архитектурно бижу и има своята невероятна история!

Някои от по-важните къщи

Може да се отбиете до туристическия офис, където ще ви съдействат на драго сърце с допълнителна информация за града. Може би най-впечатляващата сграда е Šivčeva hiša – прекрасен пример за късна готическа буржоазна архитектура от 16-ти век, а приземният ѝ етаж се използва за галерия.

Точно срещу нея е ресторантът и музей Lectar, от чието подземие се носят ароматите на прясно изпечени меденки… В работилницата всеки ден оживява традиционният словенски занаят за изработването на сладките с форма на сърце. В миналото те са се считали за изключително романтичен подарък, сравняван дори с годежен пръстен. Днес са сред най-разпознаваемите словенски сувенири. Може да се докоснете до процеса на изработка, използваното оборудване и начинът на украсяване.

В съседство се намира имението (Radovljica Manor) с изящната си фасада от 18-ти век, построено върху останките на древен малък замък от 13-ти век. В него се помещават музеят на пчеларството и музикалното училище.

В края на площада е разположен един от най-новите музеи в Радовлица, този на фармацията и алхимията (Lekarniški in alkimistični muzej Radovljica). Не успяхме да го посетим, но вътре е събрана уникална колекция с изключителни предмети от цял свят!

Църквата Свети Петър

Намерихме още едно скривалище от пролетния дъжд – църквата Свети Петър. Първите сведения за храм на това място са от 10-ти век, а сегашната готическа църква е започнала своето оформление в края на 15-ти век. Скрита зад огромните дървета, фасадата на храма е възстановена през 19-ти век в оригиналния си вид. Въпреки семплата си външност, отвътре църквата впечатлява с високи и богато украсени сводове. А главният олтар е изработен от черен мрамор и е още един интересен елемент от интериора.

За финал

Радовлица е чудесен избор за база при посещение на района около Блед или да бъде видяна за няколко часа. Езерото е хем близо, хем достатъчно далеч, за да няма тълпи от туристи… В близост са три планински вериги, главните пътища на Словения също са удобни, а градчето е спокойно местенце, обградено от красива природа!

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ