Малграте / Malgrate

Някъде измежду блясъка на ослепителните вили около езерото Комо, има едно малко градче с прекрасна крайбрежна алея и може би най-удивителната панорамна гледка… Това е Малграте, което едва ли сте чували, но ви съветвам да добавите към плана си при посещение на района!

Къде се намира, как да стигнем и къде да отседнем

Малграте се намира в югоизточния край на езерото Комо, точно срещу по-големия град в района – Леко. Удобен е за достигане с автомобил от Милано (51 км) и Бергамо (42 км), понеже около него преминават основни пътни артерии. Ако решите да го посетите с влак, ще трябва да слезете в Леко и да хванете автобус от ЖП гарата или да повървите около 30 минути. Позициониран е между две от най-популярните езерни дестинации, Беладжо и Варена, отдалечени от него на еднакво разстояние от около 20 км.

 Разгледайте опции за коли под наем в Италия

Малграте е малко курортно градче, със значително по-евтини опции за отсядане от популярните места край брега. Точно с това предназначение го използвахме и ние, като отседнахме в Acchiappasogni Holiday House. Получихме светъл и просторен апартамент, добре обзаведен и с множество комплименти за закуска. Домакините се бяха погрижили да не ни липсва нищо! Къщата разполага с приятен двор, където да седнете в топлите летни дни. Не осигуряват конкретно място за паркиране, но може да си оставите автомобила безплатно по цялата улица.

Разгледайте още места за настаняване в Малграте

Booking.com

Повече за Малграте

Историята му датира още от римски времена, но първите документални източници за съществуването на селище са от 12-ти век. Предполага се, че римляните са го кръстили Антезитум (Antesitum), което означава „плажът отпред“. Днешното си име получава именно през 12-ти век, след кървава битка около форта Сан Грато по време на 10 годишната война между Комо и Милано. След нея е наречен Малграто, впоследствие преобразувано в Малграте. През 14-ти век се изгражда мостът Azzone Visconti, даващ възможност да се стигне до Леко и по суша, защото до този момент това е било възможно само с ферибот. През 19-ти век достига своя разцвет, когато дори е наричан „Венеция на Ларио“!

💡 Тук е роден един от най-големите умове за времето си, гениалният италиански изобретател Пиетро Васена! През 1948 г. поставя световен рекорд за гмуркане, използвайки ръчно направена подводница… Потапя се до дълбочина от 412 м, за да може за първи път да се установи, че Комо е най-дълбокото италианско езеро.

Крайбрежната алея за край на деня

Драматичните пейзажи към отсрещния бряг и околните планини Резегоне, Сан Мартино и Грине са приказни! Но още повече след реконструкцията на крайбрежната алея, която в момента се е превърнала в прекрасно място за отдих в края на деня… Зелени площи с много места за сядане, приятни заведения с поглед към водата и невероятна водна зона, създаваща усещането, че алея и езеро се сливат в едно… Бих избирал отсядане в Малграте всеки път, само заради тези разходки около водите на езерото! А в отсрещния Леко еуфорията бе огромна, местният футболен тим спечели промоция за Серия Б (второто ниво на италианския футбол)… градът празнуваше!

Пленени от атмосферата на мястото, решихме да завършим деня с леко похапване и коктейл в ръка. Има достатъчно ресторанти и барове, които да ви задоволят, въпреки нашия частичен неуспех. Бяхме си избрали La Botte, но след 20 минутно чакане за обслужване, ни информираха, че кухнята е затворила току-що и могат да ни предложат само питиета… Затова се преместихме на съседното – Soqquadro. Високи цени, кофти обслужване, но в крайна сметка не успяха да развалят настроението ни от прекрасното излъчване на крайбрежието в Малграте!

Най-впечатляващата гледка над Комо

Може да добавите към плана си една ободряваща сутрешна разходка до може би най-впечатляващата панорамна гледка над езерото Комо! Открих това място при едно предно посещение в района и ви гарантирам, че изкачването до панорамната площадка Pian Sciresa си заслужава. В статията „Над езерото Комо“ може да прочетете подробна информация. Разходката из гората не е дълга и отвежда до изградена платформа, където да се насладите на целия залив и високите скали, издигащи се над крайбрежието на Леко и Малграте…