Палеос Пантелеймонас / Palaios Panteleimonas

След цяла седмица по плажовете на Лефкада, решихме да потърсим няколко междинни спирки по пътя ни обратно за България. Първата бе Мецово, а за втора се спряхме на Палеос Пантелеймонас. Така открихме това планинско бижу с поглед над Олимпийската Ривиера…

Къде се намира и как да стигнем

Палеос Пантелеймонас е село разположено на около 700 м надморска височина в подножието на планината Олимп. Близостта му до морския бряг го превръща в перфектна дестинация за прохладна лятна разходка, но е подходящо за посещение и през останалата част от годината. Красивите плажове на Олимпийската Ривиера са на само 5 км, а по известните курорти около него са Лептокария (12 км) и Катерини (38 км).

Местата за спане в селцето са ограничени и не успяхме да намерим свободно за нашата дата, затова нощувахме в Неос Пантелеймонас – новата част в близост до брега. Разстоянието между двете е само 3 км и се изминава за 10-тина минути по сравнително добър път. Отседнахме в Chalet Castello – чисти и удобни стаи, красива гледка към брега и богата закуска!

💡 Ако имате възможност да използвате за пристигане пътя Epar.Od. Platamona-Penteleimona, възползвайте се. Той е сравнително по-широк и добър от останалите.

Разгледайте още места за настаняване в Палеос Пантелеймонас

Booking.com

Паркиране с гледка

Има голям паркинг до входа на селото, точно ТУК. На него паркирате свободно автомобила и се потапяте в тишината и спокойствието на това райско кътче. Приятна калдъръмена алея, изцяло изолирана от автомобили, отвежда посетителите към сърцето на селото.

Това място се явява като панорамна площадка, откъдето се разкрива прекрасна гледка към цялото крайбрежие и сгушените сред зеленината къщи на Палеос Пантелеймонас. Сякаш сините води на Егейско море се опитват да докоснат планинските склонове… Следобедното слънце пък си прoправяше път през гъстите облаци, за да добави лек оранжев оттенък към иначе предимно зеления пейзаж…

Първи стъпки из Палеос Пантелеймонас

Първите къщи тук са построени в началото на 15-ти век, но не през цялото време селото е било дейно. През 50-те години на миналия век мястото се обезлюдява. Много от жителите напускат страната или се заселват в новото селище (Неос Пантелеймонас) близо до морето, където е много по-лесно да си изкарват прехраната. Палеос Пантелеймонас получава своя ренесанс през 1980 г., когато започва мащабен ремонт, за да се оформи като популярна туристическа дестинация.

💡 В селото е прекарано електрозахранване едва през 2000 г., като до тогава в него е нямало ток!

Да се изгубите тук е немислимо… Затова не се притеснявайте да се отклоните от главната улица и да надниквате измежду балконите и дворовете на къщите, защото там се крият прекрасни гледки към крайбрежието. А може да попаднете и на някоя сватбена фотосесия, като нас…

Очарователното магазинче

Повечето старинни къщи са превърнати в таверни, хотели и магазини с традиционни продукти. Постоянните жители са около 10-тина семейства, които развиват местния бизнес. Можете да откриете всякакви ръчно изработени сувенири, шапки, бижута, храни, напитки и какво ли още не. Повечето от нещата са уникални и могат да се намерят само тук!

Ние се влюбихме в едно от магазинчетата – Αρχοντικό Παραδοσιακό Παντοπωλείο! Бяхме завладени от множеството аромати на ръчно изработени сапуни, соли за баня, чудновати подправки, ципуро и разнообразните сладки изкушения. Но да отбележим ципурото… Тази типична гръцки напитка, наподобяваща българската ракия, е гордостта на селото. Местните жители ѝ придават уникален аромат, добавяйки към стандартните съставки и от растящите в района горски плодове. Особено интересно е ципируто от кумаро (ягодово дърво, традиционно предимно за средиземноморието)!

Из неравните калдъръми

Движим се бавно по тесните улици и се наслаждаваме на каменните къщи с дървени греди и прозорци… По дуварите са накацали саксии с пъстри цветя, а планинските пейзажи и песните на птичките допълват заобикалящата ни идилия. През последните години Палеос Пантелеймонас се превръща в едно от най-красивите гръцки села в северната част на страната и от разходката ни се убеждаваме, че има множество причини за това!

Калдъръмените улици ни отвеждат до централния площад, където се е настанила плътна сянка от гъсти лози и древни чинари. Там е и внушителният храм Св. Пантелеймон, който през 2001 година е обявен за паметник на културата.

Време за вечеря

Възможностите за хапване не са много, но въпреки това изборът не е лесен! Спряхме се на една от приятните централни таверни – Taverna Olympos. Прохладните и сенчести маси ни се видяха перфектното място, където да се насладим на автентична гръцка храна. Посрещнаха ни със специално меню на български език и изключително приветливо отношение. Порциите бяха сравнително големи, а свинският джолан и тиквичките се топяха в устата… За разлика от всички места в Лефкада, където липсваше сладък комплимент, тук получихме свежа порция с плодове за десерт! Цените също бяха много добри.

Да се разходим още малко

Решихме да се насладим още малко на вълшебната атмосфера в Палеос Пантелеймонас и се впуснахме в ново обикаляне по криволичещите пътеки… Открихме интересни кътчета, а светлините от лампите по впечатляващата архитектура и смрачаващото се небе, създаваха приказен облик на селцето…

Нощните светлини

И точно когато си мислехме, че сме видели всичко възможно тук и се отправихме към колата, нощната гледка реши да ни изненада… Останахме на терасата докато не изчезнаха и последните слънчеви лъчи, а единствените източници на светлина около нас бяха малкото пръснати из селото лампи. Какъв завършек на цялата ни лятна разходка из Гърция! Седнали на каменна стена в китното селце Палеос Пантелеймонас, някъде по склоновете на Олимп, с провиснати в нищото крака. И под нас… гръцкото море… с всичките си летни вълнения!