Питещ / Pitesti

Питещ се оказа първата ни спирка от пътуването към румънските Карпати. Не успяхме да засечем ежегодния им фестивал Simfonia Lalelelor (Симфония на лалетата), но все пак градчето е приятно и цветно. Могат да се изгубят няколко часа в лежерни разходки, без да е необходимо да се смесвате с тълпи от туристи.

Къде се намира, защо го избрахме и къде да отседнем

Разположен в подножието на планината, градът се намира на само 110 км от столицата Букурещ и е точно между Трансилвания и Дунавската равнина. Пътувахме от Бургас, като основната ни цел бе да преминем през Трансфъгъръшан (Transfăgărășan) и да стигнем до Сибиу. Искахме да нощуваме възможно най-близо до известния път през планината, но това бе първото пътуване за нашето бебче (на 6 месеца) и решихме дневният ни преход да не е много дълъг. Потърсихме спирка, която да ни предоставя възможност за разходка и така избрахме нощувка в Питещ, който е на около 50 км преди началото на прохода.

Резервирахме стая в La Strada Boutique Villa, страхотна вила в самия център на града. Най-голямото предимство е, че разполага с безплатен частен паркинг. Удобно е да се паркира във вътрешния двор, в близост до входа, когато имаш да сваляш повече багаж… Стаите бяха чисти, запазихме двойна делукс стая за повече простор (заради кошарата на бебчето) и наистина имахме достатъчно място. Със сигурност препоръчвам хотела, а цената за нощувка бе около 50 евро.

 Разгледайте още места за настаняване в Питещ

Booking.com

Central Park

В центъра на Питещ е изградено зелено пространство, наречено Central Park. Интересът ми бе привлечен от името на парка, още при търсене на място за отсядане. Голям фонтан, алеи за разходка около него и фотогенични жълти пейки. Малко занемарени… по балкански. Различни цветни градинки и мостчета допринасят за приятната му визия. Беше неделя и имаше малко местни жители, които ни гледаха с любопитство и усещаха, че сме от малцината туристи в града…

Около Piața Vasile Milea

В единия край на парка вниманието приковава Кралската църква „Свети Георги“ (Biserica Sfântul Gheorghe). Построена през 17-ти век от тогавашния владетел на Влахия (Константин Шербан), храмът днес е сред най-емблематичните исторически паметници в града. Няколко социалистически сгради, малък фонтан и множество гълъби допълват интериора на намиращия се до нея площад Piața Vasile Milea. В непосредствена близост е и православната църква Мавродолу (Biserica Mavrodolu), която първоначално е била изградена от дърво, а в известен период от време е била известна като катедралата на града. Успях да направя няколко кадъра, без да преча на провеждащата се в нея сватба.

Време за десерт – Cofetarie si Ciocolaterie Pitesti

Имахме нужда от свежа напитка и нещо сладко, а само на няколко метра бе бутиковата сладкарница Cofetarie si Ciocolaterie Pitesti. Вътре атмосферата е изключително приятна и нямаше почти никой. Витрината бе отрупана с добре изглеждащи изкушения, което правеше изборът много труден… Имахме чувството, че каквото и да изберем, едва ли ще направим грешка… В крайна сметка и двете мини торти бяха изядени с огромна наслада и за отрицателно време!

Разходка в Ștrand Park

Когато си с шест месечно бебе, парковете се превръщат в едно от любимите ти места за разходка! А в Питещ и без това няма кой знае какво толкова да се види, затова директно се отправихме към разположения в близост до центъра Ștrand Park. Пътят ни до него не минаваше през най-очарователните места на града и въпреки сравнително добрата инфраструктура и цветни кръгови кръстовища, на заден план личаха някои изоставени сгради…

Явно неделя е популярен ден за сватби в Румъния, а паркът пък любима локация за фотосесии, понеже засякохме поне четири сватби… Странд парк ни хареса! Има голямо езеро и множество мостчета, които постоянно ни дават възможност да преминем на импровизирания остров в средата му. Там има летен театър, няколко детски площадки, зони за пикник и голяма скейт зона. Има красива беседка, която позволява да походите над водата. Езерото е така изградено, че може да го обиколите с лодка, която се предлага срещу заплащане в най-широката му част. Най-вероятно е имало и влакче, обикалящо пределите на парка, понеже има изградена жп линия по цялата му дължина.

На места има стълби към така наречената „променада“ около реката, която прилича повече на горска пътечка… Заслужава си да се хвърли един поглед към река Арджес, която извира от Южните Карпати и се влива в Дунав.

Към Piaţa Primăriei

Връщаме се към центъра на града, за да обходим и останалата му част. Точно срещу фонтана на Central Park е търговският център Trivale, откъдето започва главната търговска улица на Питещ. Освен магазини и заведения, по улицата са разположени и някои по-интересни сгради. Като тези на съда и общината. Главният площад (Piaţa Primăriei) е приятно място за лежерна уикенд разходка. А на него е и фонтанът, за който ще се върнем след вечеря…

Време за вечеря – Casa Argeșeană

Изборът за вечеря се спря на Casa Argeșeană, където лятната градина разполага с повече пространство да паркираме бебешката количка около масата. Предлагат традиционна кухня,  а менюто им е налично в сайта (и е актуално), което намали драстично времето ни за поръчка, защото предварително бяхме решили, какво ще хапнем.

За жалост обслужването бе много бавно и се наложи да изпия две бири, само докато ми дойде поръчката… Храната не беше лоша, повечето неща бяха вкусни и на приемливи цени. Опитахме традиционни меса с мамалига (Garntita traditionala) и пилешко със сметана и кашкавал в питка (Piept de pui in sos de cascaval). За десерт решихме да си поръчаме възможно най-традиционния – Папанаси. Прилича на поничка и се поднася със сметана и сладко. Беше вкусен, но определено не е нашият десерт…

Музикалният фонтан

Споменах ви, че ще се върнем до една от най-популярните атракции на Питещ – музикалният фонтан. Малки и големи се бяха събрали около него, за да се наслаждават на музикалните ритми и танца на водата. Има 24 цветни прожектора, които се променят спрямо ритъма на музиката, изпълнявана от филхармоничния оркестър на града.

Закуска и кафе

За закуска опитахме едно от нещата, които са задължителни по тези географски ширини – традиционните гевреци Covrigi (2,5 леи). Популярната верига пекарни Simigeria LUCA са гарант за пресни печива и добро качество. Взимаме си и сандвич (10 леи) за обяд из завоите на Трансфъгъръшан… За кафе прекосяваме Central park, за да се озовем пред друга популярна румънска верига – 5 to go. Перфектно капучино за само 5 леи (1 евро)… Готови сме за планинския преход!