Бийтълс в Ливърпул / Beatles in Liverpool

Бийтълс са феномен в историята на музикалната индустрия! Факт затова са милионите фенове от цял свят, които и до днес кацат на летище Джон Ленън, само за да усетят атмосферата на родния град на групата. Музеят The Beatles Story е основното място, където може по завладяващ начин да се потопите в историята на бандата – от създаването, до придобиването на световна слава. Помещаващата се между доковете на Ливърпул сграда е и дом на най-впечатляващата колекция от вещи на известната четворка! Но улиците на града са напоени с истории за тях и просто може да се разходите по стъпките на Бийтълс в Ливърпул… А за разлика от музея, повечето от тези места са безплатни!

💡 Заглавията с имената на местата са линк, отвеждащ към точната локация.

John Lennon’s Childhood House

Едва 5 години след раждането на своето дете, Джулия решава да повери грижите за него на сестра си Мими. Така младият Джон Ленън остава да живее в къщата на леля си, намираща се на 251 Menlove Avenue, до 1963 г., когато вече е на 22 години. Впоследствие имотът е продаден, но вдовицата на Ленън, Йоко Оно, го откупува през 2002 г. и го оставя като наследство за хората в Ливърпул и феновете на Бийтълс от цял свят. Според Пол Макартни, зад стените на тази къща са се родили два от хитовете на групата – I’ll get you“ и „Please Please Me“ .

Strawberry Field

На съседния ъгъл са портите на някогашния дом за деца Strawberry Field. Мястото придобива световна слава през 1967 г., след издаването на сингъла Strawberry Fields Forever. Джон е обичал да посещава дома и да прекарва времето си в игри с децата или свирейки на пиано. Според мнозина анализатори, тези моменти са оставили траен отпечатък върху същността и творчеството му.

Мястото престава да функционира като дом за деца през 2005 г., а няколко месеца след посещението ми през 2019 г., реконструкцията на цялостната територия бе завършена и днес може да се посети специална изложба, кафене, информационен център, магазин или да се изследват просторните градини. Мащабният проект е осъществен, след като кметството пресмята, че средно на година около 60 000 души стигат до емблематичните червени порти и се опитват да надникнат безуспешно в обраслите „ягодови полета“… като мен

Paul McCartney’s childhood home – 20 Forthlin Road

Домът на Пол Маккартни от юношеските години се намира на по-малко от 2 км. до този на Джон Ленън! Семейство Маккартни се мести в къщата на 20 Forthlin Road през 1955 г., когато Пол е на 13 години. Мнозина я наричат „родното място на Бийтълс“, понеже в нея групата композира и репетира най-ранните си парчета.

John Lennon’s first house – 9 Newcastle Rd

Това е първата къща на Джон Ленън, където е живял до 5 годишна възраст. След като е продадена от семейството, къщата е преминала през няколко собственици, но успява да запази автентичния си дух. Така се стига до 2013 г., когато имотът е продаден на търг. Стартовата цена е 150 000 паунда, като очакванията са крайната да достигне около 250 000 паунда. В крайна сметка финалната сума е 480 000 паунда, която е платена от анонимен американски фен на Бийтълс!

Penny Lane

“Penny Lane is in my ears and in my eyes…”. Точно така, това е улицата, вдъхновила групата за един от най-прочутите им сингли! Някога е била важна пътна артерия в града и ключова автобусна спирка. Пол Маккартни и Джон Ленън често са минавали от там с автобуса и мястото е оставило дълбока следа в тяхното съзнание… Точно това ги мотивира да направят песен за улицата, като текстът идва от само себе си, понеже всеки елемент от Penny Lane е до болка познат и на двамата…

Започнете разходката си по нея от Smithdown Road и продължете по цялата дължина на улицата, преминете през ЖП надлеза и стигнете чак до края… при Greenbank Road. Просто се потопете в атмосферата, която това място носи…

След придобиването на световна слава на Penny Lane, уличните знаци стават мишена на чести кражби от фенове на групата. Това води до решение името на улицата да бъде изрисувано на една от стените. Въпреки че тази практика вече е минало и днес са поставени много по-устойчиви улични табели, изписаният някога знак е оставен с предпазно стъкло, за да могат множеството фенове да се снимат с него… Намира се точно ТУК.

Penny Lane Development Trust

Този център се намира почти в средата на увековечената от групата Penny Lane. Някога този район е бил част от местното училище, но станал негоден за използване и създаденият през 2010 г. Penny Lane Development Trust, успява да придобие терена, за да се изгради тематичната зона. Там са разположени съоръжения за отдих, посветена на Бийтълс стена, известната жълта подводница и пространство за свободно използване от местните. Често мястото е домакин на различни благотворителни каузи.

Abbey Road – Liverpool Mural

Намиращата се на Grafton Street арт творба и перфектна възможност да се превърнете в един измежду Ринго, Джордж, Джон и Пол… Рисунката е поръчана от музея The Beatles Story и изобразява прочутата обложка на албума Abbey Road. Оригиналната улица се намира в Лондон, а на известната снимка четиримата членове на групата пресичат пешеходната пътека. Фотографът е имал само 10 минути, за да направи една от най-известните снимки в света! В крайна сметка е направил 6 кадъра и Маккартни е взел крайното решение, коя да бъде използвана… Тук разполагате с достатъчно време, за да направите перфектната снимка! А може и да се събуете боси… точно като Пол Маккартни!

Mathew Street

Сърцето на града! Именно от тук започва звездният път на групата… Кръстеният на един от албумите им Rubber Soul, посетеният от най-влиятелните световни групи през 70-те Eric’s, статуята на известната местна певица Сила Блек, чиито кариерен път е тясно свързан с Бийтълс, статуята на Джон Ленън, облегнат на една от стените… Сякаш всяко кътче из тясната улица ти подсказва: „Хей, Бийтълс са били тук!“…

Но челното място се заема от най-прочутия клуб в Ливърпул и един от най-известните в света – The Cavern! На сцената му са излизали куп световно известни изпълнители, а през 60-те е окупирана от четири местни момчета… Бийтълс са пели в „пещерата“ общо 292 пъти!

The Beatles statue

В района около брега се намира скулптурата на известната четворка… Тя е открита през 2015 г.,  50 години след последния концерт на групата в града! Проектът е дарен на Ливърпул от организацията Cavern Club и до голяма степен изразява признателността към най-известните жители на града, за приноса им в развитието му.

Зад голямата картинка се крият множество малки детайли, като фотоапаратът в лявата ръка на Пол, едва доловимото L8 на подметката на Ринго, индийската мантра на колана на Джордж и два жълъда в дясната ръка на Джон…

За кратко време статуята на групата се превръща в едно от най-емблематичните места за града! Хората се снимат прегърнати или пък вървейки до тях… Четиримата отново се разхождат по улиците на Ливърпул, уловени в момента, преди да го напуснат и да променят световната музика завинаги…