Жировница / Zirovnica

Пролетта в Словения е… истинска приказка! Красотата на тази страна ме изумява всеки път. Целта на това пътуване бе езерото Блед и районът около него. А той е прелестен и събира в себе си множество интересни места. Трябваше ни базова точка и така попаднахме в Жировница.

Защо избрахме Жировница

Планът ни включваше 3 дни около Блед и ни се искаше да отседнем на някое по-затънтено място, но същевременно и близо до всички желани дестинации. Цените на нощувките в Словения са си високи. Понеже определението „високи“ е много относително за всеки, давам за база цените в Италия. Е, в Словения са една идея по-високи… особено в Блед. И това също бе фактор в намирането на локация за пренощуване… Съчетавайки цена, качество и местоположение… търсачката ме отведе в Жировница – перфектно място за целта ни и много прилични цени!

Къде да отседнем

Избрахме прекрасен апартамент към къщата на Marjeta – Apartment Marjetka. Дворът разполага с детски кът, барбекю и кът за сядане. Домакините бяха повече от гостоприемни и престоят там си бе истинска наслада. А апартаментът е с изцяло самостоятелен достъп. Малка тераса до входната врата и гледка към планината! Всичко беше ново и много добре поддържано, а прозорецът на тавана… Първото нещо, което да видиш сутринта… отсрещните върхове…

Разгледайте още места за настаняване в Жировница

Booking.com

Къде се намира Жировница

Общината и селото се намират на само 8-9 км от Блед! Изминават се за 10-тина минути. До столицата Любляна са 55 км, а до Кранска Гора, където са едни от най-популярните зимни курорти в Словения, са 30 км. Австрийската граница е съвсем близо, а планината Караванке и близкият връх Стол хвърлят хладна сянка над улиците на Жировница. Перфектен избор за нощуване, независимо дали сте дошли на зимна ваканция или сте тук за преходи из множеството природни забележителности…

Повече за мястото

Изненадващо, Жировница се оказа един природен рай! Единствената въпросителна в плана ни се превърна в най-пленяващото място… Тишина, спокойствие и чист въздух са само част от нещата, които ще намерите тук. Сутрешните разходки са невероятно изживяване. Из уличките се носи аромата на мократа от сланата трева, преплетен с мириса на прясно изпечения хляб от малката пекарна в центъра. Спретнатите дворове на къщите, подравнените храстчета… всичко е като излязло от декори на филм. Чисто и подредено… А гледката от крайните улици и гарата към планината… Уоу! Истинска природна идилия! Бързо ще го обходите пеш и ще стигнете до намиращото се в съседство Мосте.

Оказа се, че районът е известен като люлка на Словенската култура и от тук са някои от най-известните писатели на страната. Местността е популярна и с традициите си в пчеларството, като на 20-ти май се празнува Световният ден на пчелите! Близкият връх Стол, изобилието от ливади и гористите местности разполагат с разнообразие от екопътеки. Не ни остана време да им отделим достатъчно внимание и със сигурност бихме се върнали отново! Може да намерите повече информация за местността в сайта на общината – ТУК или добре поддържания сайт на Visit Zirovnica – ТУК.

Да похапнем в Жировница

Една от 3-те вечери бяхме решили да хапнем в Жировница. Изборът не е голям и се спряхме на възможността да опитаме местните пици в Picerija pri Daretu (към момента обектът е затворен и е слят с близкия Gostišče Osvald, където са продължили да правят пица). Ммм… честно да ви кажа… нямаше да съжаляваме, ако бяхме пропуснали 😀 Най-хубавото от пиците бе словенската наливна бира – Lasko 😀

За финал

Жировница е истински рай за сетивата… Възможност да се докоснете до природата на Словения и спокойствието ѝ. А в тази част на страната има много за гледане и обикаляне… Езера, водопади, планински върхове, природни паркове… със сигурност няма да ви е скучно!

P.S. Времето там е много непредсказуемо… Планината ни изненада на третата ни сутрин… може да видите от разликата в снимките!

Жировница / ZirovnicaЖировница / Zirovnica

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ