Рива дел Гарда / Riva del Garda

Езерото Гарда… магнит за туристи със своите китни градчета и множество красиви гледки. Обиколката му е една удивителна наслада, която никога не омръзва. Този път се отправяме към най-северната част – Рива дел Гарда… перлата на Лаго ди Гарда!

Къде се намира и как да стигнем

Рива дел Гарда е разположен в подножието на красивия връх Монте Брионе, в провинция Трентино. Разстоянието до големия град в областта Тренто е около 45 км. Най-лесният начин за достъп до градчето е с автомобил. За разлика от повечето места в Италия, тук има няколко безплатни паркинга. Най-удобен е Parcheggio ex ospedale, намира се точно ТУК. Лесен е за ориентиране при влизане в града и е само на 10-тина минути от централната част. Другите варианти да стигнете до Рива дел Гарда са с автобус или по вода… Но преди да решите да ги ползвате, проверете добре разписанията, понеже не са много редовни…

Разгледайте места за настаняване в Рива дел Гарда

Booking.com

За градчето Рива дел Гарда

Приета е информацията, че основаването на селището е през Римската епоха. Но… има сведения, че може и да е още от времето на Етруските! И за разлика от неяснотите по периода на възниквате на Рива дел Гарда, за местоположението му въпросителни няма – изключително стратегическо и привлекателно! През годините  най-северната точка на езерото Гарда е била обект на желание от всички близки сили. За преминаващите търговски пътища през него са воювали Верона, Милано, Венеция, Франция, Испания, Австрия и други…

Освен като апетитна търговска връзка, Рива дел Гарда се развива много добре и като туристическа дестинация! Днес е посещаван от хиляди чуждестранни туристи целогодишно. Заради близостта му до езерото, лятото тук не е толкова горещо. В района има различни възможности за колоездене, а точно над градчето се намира един от най-красивите панорамни пътища в Европа – Strada del Ponale. Има добре развити и водни спортове – ветроходство и уиндсърфинг.

А старата част е меко казана привлекателна… Типичната архитектура и добре запазените къщички създават неописуема романтика. Старинната кула Торе Апонале (Torre Apponale) се извисява насред централния площад „III ноември“ още от 13-ти век… Самият площад също е много внушителен и е перфектното място за отдих и чаша кафе. Друга забележителност е средновековната крепост Рока (Rocca), която през лятото често е домакин на различни изложения.

Впечатление прави и бастионът, издигнат високо над града… За жалост нямах време да се кача до горе, но гледката от там си заслужава. Изкачването в посока отнема около 30-тина минути. Ако се чудите как да си запълните времето в Рива дел Гарда, това е един от вариантите.

Но нека не пропускаме най-голямата забележителност, а именно самото езерото… Край езерната алея е очарователна със своята зеленина, а цветните пастелни къщи са като изрисувани около брега… И чайките… накацали на дървените подпори, сякаш се наслаждават на разкриващите се пейзажи към езерото и заобикалящите го планини…

Какво може да видим около Рива дел Гарда

За да разгледате цялото градче ви е необходим не повече от час (час и половина ако включим и кафе 🙂 ). Препоръчвам ви задължително да се възползвате от тази гледка над града, която открих и съм описал тук:

Над езерото Гарда

Вариант за разходка също е и близкият Тренто,  с един от най-удивителните италиански площади:

Тренто… в подножието на три хълма

А ако поемете на юг от Рива дел Гарда, не трябва да пропускате Малчезине и едно от най-красивите места на езерото Гарда – Монте Балдо:

Малчезине – по северния бряг на Лаго ди Гарда
Монте Балдо – спираща дъха панорама

Езерото Гарда е прелестно място, което не спира да вдъхновява и да разкрива красотите си… А Рива дел Гарда се оказа едно райско кътче от него, където може просто да седнеш край брега и да се наслаждаваш на живота…