Трапани / Trapani

Прекосихме целия остров, за да достигнем западната му част и крайбрежния град Трапани. Тук няма да откриете величието на югоизточните сицилиански градове, но има нещо примамливо в пустите му улици, лишени от всякакви туристи извън сезона, и невероятния залез, с аромат на морска сол…

Къде се намира, как да стигнем и къде да отседнем

Трапани е пристанищен град, разположен на извиващ се в морето полуостров по западното крайбрежие на Сицилия. Палермо е на 100-тина км, а само на 13 км е близката планина и средновековното селище Ериче. Разполага със собствено летище, което е третото по натовареност (след Палермо и Катания) и обслужва предимно нискотарифни авиокомпании. Между Трапани и Палермо има автобус, който отнема около 2 часа.

 Разгледайте опции за коли под наем в Сицилия

Ние пътувахме из Сицилия с автомобил под наем, използвайки партньорите ни от Autoeurope и пристигнахме от Модика, преминавайки през Агридженто. Избрахме Трапани за спирка по пътя ни към Палермо, но може спокойно да се използва за база на няколко дневен престой, особено в летните месеци, когато красивите плажове в района биха били желана дестинация.

За нощувка се спряхме на Trapani Home – на около 15-тина минути пешеходно разстояние от центъра. Има свободни места за паркиране на улицата, което надделя при избора ни. Опция за паркиране е и големият платен паркинг на Piazza Vittorio Emanuele.

Разгледайте още места за настаняване в Трапани

Booking.com

Из главните улици на Трапани

Именно оттук започнахме обиколката си на Трапани, измежду високите палми на площад Vittorio Emanuele и зеления парк в близост до него, за да се впуснем в изследване на историческия център. Дори и най-оживената улица (via Garibaldi) не бе особено оживена… Заедно с via Torrearsa, двете приютяват множество модни бутици, барове и ресторанти. Повечето от тях не работеха през зимата и се смесихме с местните, приключващи работния ден или излезли на следобедна разходка. На места бе толкова тихо, че дори чувахме разговорите на подвикващи си през балконите съседи…

Озоваваме се около Torre dell’Orologio

Високите сгради около главните улици създават лабиринт, в който дори и на февруарското слънце му е трудно да проникне… Все пак успяхме да го разгадаем и да се озовем до скритата Torre dell’Orologio – най-старата градска порта. Над тесния тунел се забелязва все още перфектно работещият астрономически часовник, показващ на два циферблата часа, зодиакалните знаци и фазата на луната. В непосредствена близост се намира малък очарователен площад, приютил красив фонтан (Fontana di Saturno) и църквата Chiesa di S. Agostino.

Към църквите на Трапани

Стигаме и до може би най-впечатляващата сграда в Трапани – кметството, поместено в бароковия дворец Palazzo Senatorio. Именно там бележи началото си още една от главните улици – Corso Vittorio Emanuele. Няма да ви изненадам, като ви кажа, че и тя е осеяна с магазини и заведения… Но по нея може да откриете и някои значими за града църкви, леко слели се с обграждащия ги фон. Първо е Chiesa del Collegio dei Gesuiti, а няколко метра след нея се намира и катедралата на Трапани – Cattedrale di San Lorenzo. Заслужава си да влезете вътре, за да се полюбувате на красивия бароков интериор, с прекрасни колони, величествени сводове и богато декориран таван.

На две пресечки разстояние е Chiesa delle Anime Sante del Purgatorio, още една важна местна църква. Тя е свързана с един от най-древните религиозни фестивали в Италия – Processione Dei Misteri. В храма се съхраняват 20 скулптури (наречени „misteri”), които в продължение на 400 години, биват вадени на всеки Великден, за да се впуснат в грандиозно 24 часово шествие из Трапани…

Най-добрият залез в Сицилия

Усещахме, че денят е към своя край и мигновено се отправихме към via Mura di Tramontana Ovest – тясна крайбрежна улица по градските стени. Това е най-доброто място да се насладите на залеза в Трапани! И за миг не се поколебахме да слезем към пясъка, където имаше няколко рибарски лодки, сякаш позиращи на фона на лилавеещото небе. Седнахме на скалите и взирайки се в наредените къщички с топли пастелни цветове и олющени фасади, си представяхме, че е лято…

💡 Сицилия е популярна с многовековната си традиция в производството на сол, предоставяйки на световния пазар една от най-фината продукция. Голям брой от солниците, както и музей на солта (Museo del Sale), са разположени именно около Трапани и могат да бъдат разгледани, ако разполагате с повече време в града.

Време за вечеря

Но студеният вятър ни напомняше, че още е февруари! Улиците мигновено се опразниха и се насочихме към топло място за вечеря. И за пореден път се сблъскахме с малкото отворени заведения извън летния сезон в Сицилия… Спряхме се на Amici Miei, който тъкмо отваряше и бяхме първите и единствени клиенти за момента. Поръчахме пица и лазаня, като и двете бяха вкусни. Тестото беше леко повдигнато и пухкаво, но много добре изпечено. Имат и страхотно домашно вино!

Как да стигнем до Ериче

Основната причина да спрем в Трапани бе да посетим средновековния град Ериче, разположен на хълма Сан Джулиано (на около 750 м). Именно към него се насочихме на следващата сутрин! Има два варианта да го посетите – с лифт от Трапани, който стига до горе за 10-тина минути (Funivia Trapani-Erice) или 20-тина минути с автомобил по тесен и криволичещ път. Избрахме втория вариант, понеже след това ни чакаше път към Монреале и Палермо. Но която и опция да изберете, най-важното е да се насладите на гледката към града, крайбрежието и Егадските острови в далечината…

Разходка из средновековните улици

Паркирахме безпроблемно на широкия паркинг пред Porta Trapani (ТУК), един от трите старинни входа към града. В непосредствена близост е Дуомото от 14-ти век (La Real Chiesa Madrice Insigne Collegiata) с прикрепената към него каменна камбанария. Точно около него се впуснахме в разходка по главната улица via Vittorio Emanuele, отвеждаща към централния площад Piazza della Loggia. Ериче е малък по размери град и устроен в триъгълна форма, което предразполага да бъде разгледан бързо и лесно, затова и за отрицателно време стигнахме до другата запазена порта – Porta Carmine.

Понеже все още не бяхме пили кафе, решихме да разделим разходката и да се насладим на ароматно кафе и сицилиански сладкиш в някоя от античните сладкарници на Ериче. Безспорно най-популярното място тук е Pasticceria Maria Grammatico. Освен канолите, касата сицилиана (Cassata Siciliana) е друг местен специалитет, който задължително трябва да опитате на острова!

Бяхме готови за най-интересната част от Ериче – двата замъка (Castello di Venere и Torretta Pepoli) и красивите градини (Giardino del Balio), разкриващи прекрасни панорамни гледки… Но времето имаше други планове и излизайки отново сред каменните улици, нямаше и помен от слънчева Италия… Всичко бе погълнато от гъста мъгла, която сякаш ни бе пренесла в мрачна Великобритания… Опитахме се да почакаме малко, за да зърнем все пак замъците, но нямахме този късмет и потеглихме по пътя си с леко разочарование…

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ