Трън / Tran

Колкото и далечно място да изглежда град Трън, в крайния му квартал Бераинци се намира един скален параклис, който си заслужава да бъде посетен! Параклисът Света Петка е естествена пещера и е едно от най-посещаваните места в района.

Къде се намира?

Град Трън е разположен в областта Краище и се намира на 80 км от София. Разстоянието се изминава за около 1 час и 30 минути. Самият параклис е в една от крайните махали на Трън и за да се достигне до него се преминава през целия град. Буквално преди последните жилищни постройки се намира малкият паркинг, където трябва да оставите автомобила. Мястото е добре обособено и в почивните дни е пълно с коли и хора. Има и няколко сергии за сувенири, разположени в близост до паркинга, които могат да послужат за ориентир.

Вдигайки глава нагоре ще видите извисяващия се от скалата параклис Света Петка! Добре обособени алеи от стълби водят посетителите до входа му. Мястото впечатлява още от пръв поглед и нямаме търпение да го зърнем отвътре.

Скалният параклис Света Петка

Не ни отнема много време, за да се изкачим до входа на храма. Още от там става ясно, че параклисът е възстановен в периода 1990-1994 г., а после разбираме, че преди това е бил ограбван, ползван за обор и какво ли още не… Желаещите да се докоснат до това свято място са толкова много, че се налага да изчакаме около 15-20 минути. Не е проблем, имаме си и приятна компания от няколко котки.

Пространството в параклиса е малко и се влиза на групички от по 6-7 души. Вход няма, а уредникът на Светата обител посреща всички посетители и с радост им разказва легендата за мястото…

Легендата за Света Петка

Света Петка е родена в град Епиват, днешна Турция. Започвайки да проповядва и лекува, мигновено става обект на множество гонения. Смята се, че през първата четвърт на 11 в. е избрала точно тази пещера за свое скривалище. Тук тя помагала на всеки, който идвал при нея с вяра в сърцето. Един ден, докато пекла питка, чула наближаването на неверници и за кратко време успяла да се измъкне. Така те заварили празна пещера и току що изпечената питка… Един от войниците посегнал да отчупи залък от нея, но когато я докоснал… тя се вкаменила!

Днес можете да видите вкаменената питка, както и следите от ръката и крака на Света Петка, които е оставила при бягството си. А от тавана на святото място се стича вода, която според народните предания е лековита. Много хора идват да оставят дарове, да запалят свещ и да се помолят на българската светица…

Гледките от високо

Изкачете се до площадката над скалния параклис, за да се полюбувате на гледките към местността. На отсрещния хълм се вижда и друг малък храм – Света Троица. А от другата страна има няколко обора, приютяващи животните на местните. Мястото е обособено с пейки и е приятно за лек отдих сред природата на Краището.

Град Трън

Едно от най-обезлюдените и бедни места в България… добре дошли в град Трън! За жалост през последните години младите бягат към Перник и София. За останалите тук… работа няма и препитанието е трудно. Българчетата в класните стаи на местното училище „Гео Милев“ се броят на пръстите на едната ръка. Хората са заключени някъде между „какво беше едно време“ и „дано стане по-добре“…

И в контраст на тази картина, центърът на града блести! Сградите са реновирани, озеленено, подравнено и много приятно за разходка и отдих. А паметникът на майстор Гига следи минувачите с остър поглед. Нарамил бичкия и с тесла в пояса, майсторът е символът на трънските зидари.

Какво още може да видим?

Местата за туризъм в околността не липсват. Общината със сигурност трябва да работи в развитието и популяризирането им. Ждрелото на река Ерма е приветлвио място за посещение, а Краището дава различни възможности за изкачване на планински върхове. Музеят на киселото мляко в с. Студен извор и този на керамиката в с. Бусинци са други две много интересни места. Малкият Врабчански водопад пък носи приятна прохлада в горещите летни дни.