уикенд в Солун / weekend in Thessaloniki

Солун ще ви очарова и плени! Тук се преплитат множество останки от различни влияния и народи. Има по нещо от римляни, византийци, българи, османци, евреи и др. Основан е още през 315 г. пр. Хр. от македонския цар Касандър, който го кръщава на жена си Тесалоника – сестра на Александър Велики. Днес градът е космополитен… Успява да съчетае умело историческите обекти, типичната гръцка инфраструктура и модерния начин на живот. Има богат избор от места за развлечение, отдих и разходка. Общо взето… има за всеки по нещо! Насладете се на слънчев уикенд в Солун!

Как да стигнем и къде да отседнем?

Намира се на около 300 км от българската столица София. Най-удобният начин да се стигне от България е с автомобил. Съветвам ви да си планирате един уикенд за да усетите града. Пътуване сутринта в събота, нощувка и прибиране в неделя е перфектната комбинация. Пътят след гръцката граница е само магистрала, като се плаща една такса. Стига се много бързо и лесно. На много места ще прочетете негативни отзиви за трафика в Солун, но не е страшен. Важно е да изберете подходящ район за нощуване с места за паркиране (ако не сте отседнали в хотел с паркинг).

Разгледайте места за настаняване в Солун

Booking.com

Нощувахме в района между военния музей и стадиона. Малко по-далеч от центъра, но на 20-тина минути пешеходно разстояние от чадърите и с места за паркиране. И с оглед близостта до чадърите, разходката ни стартира именно с тях… За самата скулптура ви разказах в по-ранен пост, който може да намерите тук. На мен ми беше изключително интересно да ги посетя през деня и по залез…

Какво да видим за уикенд в Солун?

Разходката из Солун продължава по крайбрежната алея – едно от най-фотогеничните места в града. Има множество корабчета, лодки и сергийки. Алеята преминава покрай паметника на Александър Велики и стига до Бялата кула, символът на града! Кулата е построена върху останките от древна византийска кула през 1535 г. от султан Сюлейман Велики. По време на османското владичество се е използвала за затвор. Там са били избивани множество затворници и затова е била известна като „Кулата на еничарите“, „Кулата на кръвта“ и „Червената кула“. През 1912 г, когато гърците си връщат Солун, кулата е варосана и боядисана в бяло, като символ на чистота и свобода. От тогава е известна като „Бялата кула“, въпреки жълтеникавия си цвят… Днес там се помещава музей за историята на Солун, а входът е 4 евро. Няма как да посетите града и да пропуснете да се качите на върха ѝ, за да се полюбувате на гледките към крайбрежната улица Никис…

Бърз обяд и арката на Галерий

Вече си беше станало обедно време и имахме нужда от презареждане… За обяд решихме да опитаме Гирос и местна бира! Варианти много, но си бяхме набелязали едно заведение, точно до кулата – PSISOU barbecued. Много удобна локация, прилични цени и вкусна храна. Малко почакахме да се освободи маса навън, но си заслужаваше… Сосовете и питките бяха много вкусни!

Една студена бира понякога (при мен винаги) върши чудеса и те кара да се чувстваш отпочинал и готов за нови обиколки… Разходката продължи по пешеходната улица Dim. Gounari в посока арката на Галерий. Арката е известна като Камарата и е построена през 299 г. Представлява символ на триумфа и е посветена на победата на Галерий над персийците през 208 г. Днес този район е център за срещи на местните жители.

Ротондата, Римският форум и църквата “Св. Димитър”

И само на няколко крачки от арката се намира Ротондата. Построена е от Галерий през 306 г,, като я е планирал за своя гробница. През годините е служила за църква, джамия и отново за църква. От 1988 г. влиза в списъка на Юнеско за обект от световното наследство. Днес служи предимно за музей и изпълнява обслужвания само на празници. Входът и е 2 евро. Интересен факт е, че след падането на Солун под владение на турците и е превърната в джамия, към нея е пристроено минаре. Днес това е единственото оцеляло минаре в Солун! Силно впечатление правят и малкото останали мозайки в самия комплекс, които са считани за едни от най-добрите образци на раннохристиянски мозайки. Ротондата е най-старият религиозен храм в Гърция.

И ако сте изморени, все още не е време за почивка и кафе! Остана още малко… Следващата спирка е Римският форум. Е, не е като този в Рим, но си е доста внушителен… Комплексът не е много голям, като представлява терасовиден форум на два етажа. Към него има две бани и малък театър, използван и за гладиаторски битки. Счита се, че форумът е функционирал до към VI век. Точно над него се намира и храмът Св. Димитър, посветен на родения в Солун през 280 г. светец.

Има две версии за построяването на църквата. Едната е, че е построена на мястото на затвора на Свети Димитър, а според другата е построена върху гроба му. През 313 – 323 г. е издигната малка църква, а 100-тина години по-късно, през 412-413 г. първата голяма църква, като тогава са намерени и мощите на светеца, които днес се съхраняват в храма. През годините църквата е била разграбвана, превръщана в джамия и опожарявана… През 1949 г. е напълно възстановена и реставрирана, като отваря врати за посещения, а от 1988 г. е част от голямото световно наследство на Юнеско. Свети Димитър е закрилникът на Солун и е много интересно да се посети града по време на Димитровден, когато се извършва шествие с мощите му.

Още няколко църкви

Интересни са и други две църкви – Света Богородица Медникарска и Света София. Името на Света Богородица Медникарска произлиза от времето на османското робство, когато съществуващият християнски храм е превърнат в джамия и е наречена Казанджилар, което означава джамия на медникарите (медните търговци). Света София е друга църква запазена от византийско време. Построена е върху древноримски храм, но кога точно… не е напълно сигурно… Според някои историци това се е случило през VI век, а според други е построена през VII век по образец на съименника си от Константинопол.

Следобедно кафе

Време е за малко отдих! Разходка по площад Аристотел и следобедно кафе на някое от многото кафенета… Гърците обичат да обгрижват туристите и на много заведения към кафето ще получите чаша вода, бисквитка, кексче или мъфин. Отдъхнете и се полюбувайте на атмосферата на този красив площад. Това е най-оживеното място в Солун, тук се провеждат различни тържества и чествания, а е и ключово място за събиране на младите хора. Навсякъде из съпътстващите площада улички има множество барове и заведения, но безспорен лидер е квартал Лададика! Кварталчето е обявено за обект на културно наследство заради запазените си сгради от 19 век. Разходка из него е много приятна, а буквално на всяка крачка има бар или ресторант.

Къде вечеряхме?

Изборът ни се спря на едно страхотно място – Full tou Meze! Заведението е доста популярно и постоянно е пълно. Интериорът вътре е интересен, а предлаганата морска храна… изключително вкусна! Разположен е на малко площадче и предлага завладяваща атмосфера… Опитахме различни неща – гръцка салата, ризото с морски дарове, калмари на скара и други… Всичко беше много много много вкусно!

И за финал… красивият залез…

Иии е време да приключваме обиколката из Солун… Но не и без солунски залез… Ние го посрещнахме преди вечеря, по алеята към Бялата кула в посока чадърите… Ето още няколко снимки, които ги няма в предния пост