Чешме / Cesme

Егейското крайбрежие на Турция крие множество очарователни кътчета, превърнали се в декори на популярни сериали в страната. Именно едно такова райско място е и курортното градче Чешме! Ако търсите ол инклузив почивки, това не е вашето място… Тук преобладават бутиковите хотели, придаващи на курорта необходимото бохемско излъчване.

Къде се намира и как да стигнем

Чешме е разположен около малък залив на върха на полуостров Урла, намиращ се на 85 км западно от Измир. Разстоянието се изминава за по-малко от час по свързващата ги магистрала. Ако пътувате с автомобил, то със сигурност това ще е финалният ви маршрут. За паркиране може да използвате някой от платените паркинги около пристанището или да опитате с малкото безплатно пространство ТУК, където безпроблемно оставихме нашата кола за няколко часа.

 Разгледайте опции за коли под наем в Турция

Измир разполага и със собствено летище, което може да се окаже началната ви точка при пътуване от централна Европа. Оттам може да използвате кола под наем за опознаване на района или директен автобус до Чешме. Имайте предвид, че Измир е с население над 4 милиона и трафикът в и около него е ужасен…

Разгледайте места за настаняване в Чешме

Booking.com

Към яхтеното пристанище (Cesme Marina)

Стартираме нашата разходка от яхтеното пристанище (Cesme Marina)! Районът е идеален за безцелно скитане и любуване на гледки към луксозните яхти, със замъка на заден фон. Да си призная, обикаляне около яхти никога не би влязло в плановете ми за посещение на което и да е място, но пристанището в Чешме е изградено по прекрасен начин, за да може да накара и най-взискателните му посетителите да се чувстват приятно. Влиза в престижни класации сред най-добрите яхтени пристанища в Егейско море и печели множество награди с екологичните си проекти!

Място за шопинг или кафе

Въпреки че Чешме е типична лятна дестинация, пролетта също е добър сезон за посещение. В повечето заведения течаха приготовления за посрещане на предстоящия туристически наплив и все още не бяха отворили, но все пак имаше няколко работещи, където може да се седне за ароматно капучино и вкусен десерт в близост до водата. Точно такова място е кафенето Mado, част от популярната турска верига. Каменните къщи пък са превърнати в луксозни магазини, приютили дизайнерски брандове. Това е причината пристанището да е сред основните шопинг локации на града.

Повече за Чешме

Първите сведения за живот в района датират от 7-ми век пр. н.е., когато изселници от Крит създават в Мала Азия древногръцкия град Еритра (Erythrai). Останките му могат да бъдат посетени и се намират на 25 км от Чешме. Сегашното му име идва от персийския език и означава извор/фонтан, като се предполага, че е дадено заради минералните извори в района, а впоследствие и заради многото османски чешми.

Различни народи са завземали през годините апетитните земи около Егейско море, докато не идват турците в края на 11-ти век. Големият разцвет на града е през Средновековието, когато през 14-ти век се превръща в основно пристанище и контролира износа и вноса на продукти между Западна Европа и Азия. Впоследствие влиянието на Измир става все по-осезаемо и търговският център се измества натам. Днес Чешме привлича вниманието с красивите плажове в близост и е любимо място за почивка на много богати турци!

💡 През лятото на 1770 г. заливът около Чешме е арена на едно от най-паметните морски сражения в историята. Руската ескадра, командвана от адмирал Григорий Свиридов, изгаря двойно по-големия турски флот! Тази победа се нарежда сред най-славните в руската история.

Около брега

В края на пристанището се появява истински зелен оазис, изпълващ пространството между крепостта и брега. Там е изградена и една прекрасна зона, наречена „слънчева тераса“ (Güneşlenme Terası). Проектът е финансиран изцяло от общината и предлага свободен достъп до удобни дървени кресла, обслужвани от малко кафене. Идеално място за релакс, където да се насладите на красиви морски гледки, а следобед и на залязващото слънце.

Оттук започва и дългата около 1 км крайбрежна алея, която е много приятно място за разходка. Още в самото ѝ начало прави впечатление просторният централен площад, приютил кметството на града и още няколко старинни сгради. Вечер това е най-оживеното място в Чешме!

Няколко туристически корабчета предлагат обиколка из залива, а акостиралите рибарски лодки придават колорит и допълнително настроение. Алеята приключва около малък пясъчен плаж, като в последния ѝ участък може да откриете истинско изобилие от заведения. По пътя обратно към центъра пък ни съпровожда прекрасна гледка, с доминиращия над всичко останало замък и огромните ветрогенератори на заден фон… Те са неизменна част от повечето пейзажи в района на Чешме, популярен със своите ветрове!

Средновековният замък (Cesme Kalesi)

Всъщност вятърът ни съпровождаше през цялата ни разходка из града, но и за миг не ни отказа да се покатерим по стените на средновековния замък (Cesme Kalesi). Крепостта е построена в началото на 16-ти век от османците, използвали за основа съществуващи генуезки укрепления от 14-ти век. За посещението се изисква входна такса, като част от помещенията приютяват археологически музейни експозиции. Безспорно кулминацията на цялото посещение в Чешме са шеметните гледки, които се разкриват от най-високата част на замъка! Назад може да видите някои от къщите в района, все още носещи гръцки белези, а фронтално е заливът с яхтеното пристанище, който погледнат отгоре е още по-впечатляващ!

Карибско излъчване на плаж Илика (Ilıca Plajı)

Въпреки че още бяхме далеч от летния сезон, решихме да посетим най-известния плаж в района – Илика (Ilıca Plajı). Тюркоазени води галят финия пясък по дългата близо 2 км ивица, за да може да се получи екстравагантното му карибско излъчване. Интересен факт е, че термален извор, бликащ директно от морското дъно, затопля водата и я поддържа с приятна температура целогодишно.

Да похапнем сандвич кумру (kumru)

Районът на Измир е популярен със своя сандвич „кумру“ (kumru). Този специалитет от уличната храна представлява пухкаво хлебче със сусам, пълно с местен колбас, домат, кисели краставички и разтопено сирене. Естествено, плънката може да варира по желание! Erol Kumrucu е едно от местата, на които може да го опитате на спокойствие и с красива гледка към водата. Признавам си, че бях скептично настроен, но вкусът му надмина очакванията ми!