завой на Искър / turn of Iskar

Искърското дефиле е едно от най-красивите и живописни. Предлага ни прекрасни гледки, а тази открих случайно. Пътувах от Враца към София и вече се смрачаваше. Малко след Лютиброд, точно на завоя преди Черепишкия манастир, се разкри страхотна гледка. Спряхме колата… в дясно от пътя има възможност да се спре, но трябва да се внимава, понеже не е много широко… Точните координати на мястото са 43.096088, 23.623248.

Красивият завой на Искър …

Бе първата седмица на ноември и растителността по склона не беше много буйна, което позволяваше да се разкрие още по-красива гледка. Скалата на отсрещния бряг се врязваше в реката, която пък грациозно се извиваше около нея. Танц на природата! Опитвах се да направя красив кадър, търсих моето място, но нещо не се получаваше… Исках да сляза надолу по склона, но разстоянието от пътя бе голямо и ако скочех, не се знаеше дали ще успея да го изкача на връщане… Това място заслужаваше да бъде снимано от перфектната позиция…

В търсене на най-добрия кадър …

Започнах малко да се разочаровам и да търся решение все по-настървено… Тогава видях една ниша от другата страна на пътя… имаше канал, който минаваше под пътната настилка и излизаше на склона. Даже не се и замислих! Скок под пътя и вече прекосявах канала. Височината му бе с човешки размери.. в началото… После постепенно намаля и трябваше да се наведа за да премина през него… в изхода бе по същия начин. Изведе ме на перфектното място! Малко катерене сред храстите, бой с клоните и моята позиция бе намерена! Желаните снимки направени! На връщане бях толкова ентусиазиран от успеха, че забравих за промяната на височината в канала и последва мощен удар на главата ми със студената повърхност… Една пръсната глава за сметка на няколко красиви кадъра… заслужаваше си!