Началото на историята за торта Сахер
Да отидеш във Виена и да не опиташ торта Сахер е като да отидеш в Рим и да не видиш Папата… аз не го видях, но да си остане между нас. Та… тортата е един от най-прочутите виенски десерти! Историята и датира от 1832 г., когато е създадена от едва 16 годишния чирак в кухнята на министъра на външните работи Клеменс Фон Метерних – Франз Сахер. Министърът наредил да се направи десерт, толкова вкусен, че да задоволи нуждите на височайшите му гости. Главният сладкар в кухнята бил болен и отговорността паднала на плещите на невръстния чирак. Той от своя страна не просто изпълнил условието, а създал десерт, който останал завинаги в историята на австрийската кулинария… След приключването на обучението си, Франз се подвизава няколко години в други страни, за да се завърне във Виена през 1848 г. и да отвори магазин за деликатеси. Досещате се, че най интригуващият продукт в асортимента му била торта Сахер…
Хотел „Сахер“
През 1876 г. Едуард Сахер , най-големият му син, отваря хотел „Сахер“… мястото, където можете днес да се насладите на оригиналния вкус на тортата. Но за да стигнем до наши дни ще преминем през още една любопитна история. Хотелът се поддържал и развивал предимно от съпругата на Едуард – Анна. Разцветът му е впечатляващ в началото на ХХ век! Досещате се, че не е привличал гостите си само с изящните салони, там се сервирала прочутата торта Сахер. Но със смъртта на Анна се стига и до фалирането му и през 1934 г. и хотелът става собственост на фамилията Гюртлер. Популярността му е толкова голяма, че в него през годините са отсядали кралица Елизабет II, Индира Ганди, Джон Кенеди, Ленърд Бърнстейн и много други…
Спорът за оригиналната торта Сахер
Една от легендите разказва, че синът им останал без никакво наследство и продал оригиналната рецепта на тортата на Кристоф Демел (авторитетен виенски сладкар, при който се е учил на времето младият Едуард Сахер). Това породило не просто конфликт, а истинска война межди Демел и хотел „Сахер“ за това, кой пече оригиналната торта Сахер. В крайна сметка, след множество дела, съдът се произнесъл в полза на хотела. Те имали правото да наричат сладкиша си „оригинална торта Сахер“ (Original Sachertorte), а тази на Демел трябвало да използва наименованието „торта “Сахер” на Демел” (Demel’s Sachertorte).
Хапка наслада
Днес върху всяко парче торта се поставя плочка шоколад с печат на хотела – Hotel Sacher Wien и е добавен сертификат за оригиналността на тортата. Хотелът се намира в центъра на града, зад операта и можете много лесно да се ориентирате до него или да използвате Café Sacher Wien за ориентир в навигацията. Опашките пред сладкарницата не са малки… или поне ние хванахме такава… Всички спокойно чакаха своя ред да влязат в известната сладкарница. В съседния вход се намира и магазинът към хотела, като от там можете да си вземете за вкъщи в дървени кутийки. Там опашките са значително по-малки. Аз лично ви препоръчвам да изчакате и да се насладите на прекрасната възможност да хапнете оригинална торта Сахер в традиционна виенска обстановка и то в най-подходящото за това място…. Буржоазия!