Сан Куирико д‘Орча / San Quirico d'Orcha

На по-малко от 20 км южно от Буонконвенто се намира малкото градче Сан Куирико д‘Орча! Щом сте стигнали до тук, то е немислимо да пропуснете да се отбиете за бърза разходка из уличките му и да се насладите на едни от най-добрите вина в района.

Из улиците на Сан Куирико д‘Орча

Сан Куирико е едно перфектно допълнение към обиколката на района, като се намира в близост до споменатото вече Буонконвенто, Пиенца, Монталчино и Монтепулчано. За посещението му е най-добре да се използва автомобил. Малко са туристическите градчета из Тоскана, където може да се възползвате от безплатен паркинг, но това е именно такова. Паркингът на Via dei Fossi е много просторен и най-важното – безплатен!

Оставяйки колата там, се насочваме към църквата Santa Maria Assunta. Самата църква съчетава семпла, но и привлекателна визия. Встрани от нея се намира и един от входовете на Horti Leonini – градските градини. Разхождайки се по улиците, разбираме, че в средновековието мястото е било много важна спирка, заради местоположението си. От тук е минавал Via Francigena, който е свързвал северна Европа с Рим. Този път е ползван от 313 г. от християните за поклонение на гробовете на Апостолите Св. Петър и Павел.

Днес градът е разсичан от главната си улица – via Dante Alighieri. Това е и мястото, където ще откриете туристите, дошли да го посетят. Не очаквайте тълпи, ще срещнете 10-20 души през цялата си обиколка. Това ще ви позволи да се насладите пълноценно на Сан Куирико! По главната улица има различни магазинчета и винарни, които ще ви приканят да влезете и да дегустирате всякакви вкусотийки. Не ги пропускайте! Купете си и няколко бутилки вино… превъзходно е.

Площадът и църквата

И някак си следващи аромата на вино и местни деликатеси, стигаме до сърцето на града – Piazza della Libertà. Малкото, китно площадче, съчетаващо очарованието на Тосканските градчета. Жълтите къщички, зелените капаци на прозорците и църквата San Francesco. В разгара на лятото тук жегата си е сериозна, а сенчестите места липсват… Но това не ни пречи да му се насладим.

Най-известната църква и символ на града е San Quirico E Giulitta. До нея достигаме отново продължавайки по via Dante Alighieri. В сегашния си вид, църквата датира от 12-ти век. Впечатление правят колоните на входовете и скулптурите на различни животни.

Тук някъде обиколихме главната улица и основните места в Сан Куирико д‘Орча… не са много, но си заслужават. След като се изморите от правене на снимки, посещения на магазинчета и дегустация на вина… остава нещо много важно… Да се разходите и из страничните улички, които разкриват прекрасни тоскански пейзажи… И познатите за този район кипариси… тук са навсякъде!

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ