Тренто / Trento

Обикаляйки североизточна Италия, няма как да не се отбиете в Тренто… Един италиански град, който е приятен за посещение през всеки сезон! Тренто е разположен в подножието на прелестните и световно известни Алпи. Тук зимата гъмжи от туристи от цял свят, дошли да се полюбуват на прекрасните условия за практикуване на зимни спортове. А лятото? Лятото Алпите са не по-малко привличащи със своите планински пътеки и спиращи дъха гледки… Но… не само… на по-малко от 50 км се намира едно от най-красивите италиански езера – езерото Гарда. Лятото то се превръща в топ туристическа дестинация в района.

По пътя

А как се озовах аз в Тренто? Бе разгара на лятото и средата на обиколката ми из северна Италия. Първата цел тъкмо бе изпълнена – езерото Комо. Втората цел предстоеше – езерото Гарда. А двете ги дели страхотен и живописен планински преход през Passo del Tonale, който ме отведе в Тренто… И ако някой ден решите да обиколите тези езера, препоръчвам ви да минете през планината и да отседнете там… О… да… и непременно да хапнете в Pizzeria Dossi във Fraviano… Всичко си приготвят с продукти собствено производство, а пиците бяха едни от най-вкусните, които съм ял в Италия. За жалост, бях толкова гладен и уморен от прехода, че снимки от там няма…

 Разгледайте опции за коли под наем в Италия

Повече за Тренто

Градът е сред сравнително големите в Италия със своето население от около 115 000 души. Намира се в областта Трентино-Алто Адидже. Известен е със запазения си старинен облик и красивата архитектура. Също и с храната… А в България и с Волейбола. Волейболният отбор на Тренто е четирикратен първенец на Италия, като и четирите титли са под ръководството на българския треньор Радостин Стойчев. В отбора са играли и едни от най-добрите български волейболисти през последните 20 години. Толкова е дълбока българската връзка с този град, че изгарях от желание да се разходя из улиците му… Използвахме платения паркинг, намираш в близост до жп релсите и реката – ТУК. Градът се обикаля лесно и сравнително бързо пеша, но в зависимост от това, какво искате да видите, може да ви отнеме различно време.

Централният площад – Piazza del Duomo di Trento

Аз не разполагах с много време и си бях отделил не повече от час, час и половина… Най-впечатляващото и красиво място в града е площадът пред Дуомото (Duomo di San Vigilio)! Наистина е сред най-красивите италиански площади… Страхотната архитектура около него го превръщат в приказно място, любимо на местни и туристи. Всъщност… не само тук, а и като цяло в тази част на страната, архитектурата не е типично италианска… Италианският ренесанс се преплита с немската готика и тиролските елементи. Може би точно в това се крие очарованието на площада. А в средата му прави впечатление Фонтанът на Нептун. Той е изработен през 1769 г. и дълго време е осигурявал питейна вода за града. Интересен факт е, че в деня на откриването му, местните магистрати пуснали забрана – на жителите на града им се забранило да се мият и перат в него, за да не замърсяват водата му. Дуомото  и църквата Санта Мария Маджоре, са двата основни храма в Тренто. Друга основна забележителност е замъкът Бонконсилио (Museo Castello del Buonconsiglio), който е превърнат в музей, но се намира малко по-далеч от центъра.

Около крепостните стени

В близост до Дуомото има и още един интересен площад – Piazza di Fiera. До него може да видите запазена част от древните стени на града. Понеже градът е доста жив и млад, той често е домакин на различни събития и фестивали, които са позиционирани именно на този площад. Тук се разполага и традиционният коледен базар. При разходката си из уличките на Тренто, няма как да не ви направи впечатление чистият планински въздух, който е изключително ободряващ. А името му произлиза от латинското Trident, което в превод означава „трихълмие“. Названието е дадено от римляните, които се населват тук в края на 1-ви век. Разполагат се в подножието на три хълма, които са ги заобикаляли. През годините е бил апетитна хапка за много народи и ако го посетите, ще се убедите, че има защо…

Разгледайте места за настаняване в Тренто

Booking.com