Триест / Trieste

Преплитащ италианската атмосфера и централноевропейското градско излъчване, Триест е може би най-космополитният и мултикултурен град в Италия! Дали заради хаотичния трафик или водени от идеята, че спирка в него ще е просто загуба на време, многократно отлагахме да го посетим… За щастие, успяхме да поправим този пропуск и ви показвам най-интересните неща за гледане и правене в Триест.

Къде се намира и как да стигнем

С население от над 200 000 души, градът е столица на най-североизточния италиански регион –  Фриули-Венеция Джулия и е разположен в най-северния залив на Адриатическо море, носещ и неговото име – Триестки залив. Той е първият голям град при влизане в Италия от изток, като три от основните гранични пункта със Словения са едва на 10-тина км от центъра, а столицата Любляна на 95 км. По магистралата се стига бързо и към вътрешността на страната, особено до големия туристически магнит Венеция (160 км).

Именно редовни влакови линии оттам са един от основните начини за посещение на Триест. Градът разполага и със собствено международно летище, което също би било удобен вариант, ако пристигате от централна Европа. Трафикът из улиците му е изключително натоварен през деня, местата за паркиране са ограничени, но все пак пътуването с автомобил бе най-удобният вариант в нашия случай. Перфектен избор на паркинг за разглеждане на града е Park San Giusto (2 евро на час/ 20 евро за цял ден).

 Разгледайте опции за коли под наем в Италия

Къде да отседнем

Понеже Триест бе първата ни спирка към едно дълго пътуване около италианските езера в Ломбардия, решихме да останем за една нощувка, за да успеем да се разходим на спокойствие. Споменах ви вече за трафика и ограничените места за паркиране… Именно те ни отказаха от това да спим в центъра на града и така запазихме стая в прекрасна семейна винарна (osmizza) на 15-тина км – Agriturismo Budin. Мястото е ново, с огромен двор, лозе и далеч от шумотевицата… тишина и чист въздух! Получихме лесни инструкции за настаняване и просторна стая, разполагаща с всичко необходимо. В малкото ресторантче предлагат страхотно домашно вино и леки антипасти към него.

Дори и да не спите в „осмица“ (osmizza), ударението е на „о“, то може да посетите такава, за да опитате може би най-добрите вина. Тези частни ферми са традиционни за региона още от древността! Това не са нито ресторанти, нито хотели, но някои от тях имат по няколко стаи за отсядане (както беше нашата) и към поръчката на вино предлагат по нещо вкусно – най-често сухи меса, сирена, а може и домашно ястие. Обстановката е много неформална, уютна и затова са предпочитано място от местните през пролетта и лятото.

Разгледайте още места за настаняване в Триест

Booking.com

Хълмът със замъка и катедралата

Едно от големите удобства на паркинга, където оставихме автомобила, бе директната връзка с асансьор към високия хълм над града Сан Джусто (San Giusto), откъдето започваме обиколката си. Там се намират две от основните забележителности в Триест, носещи неговото име –  средновековният замък (Castello di San Giusto) и Катедралата (Cattedrale di San Giusto). На площада между тях се простират останките от римски форум, част от древното минало на града, когато все още се е казвал Тергесте. А в края му може да седнете на каменните пейки и да се насладите на разкриващата се панорамна гледка…

Много по-ясна и впечатляваща е тя от крепостните стени на строения между 15 и 17-ти век замък, който днес изпълнява ролята на музей и може да бъде посетен срещу входна такса. Понеже точно в този момент бяхме с бебешка количка и спящо в нея бебе, не успяхме да се качим до горе, но пък посетихме вътрешността на датиращата от 14-ти век Катедрала. Построена е в романо-готически стил върху останките на древен религиозен обект. Най-впечатляващи вътре са запазените византийски мозайки и величественият полилей, останал като наследство от Хабсбургите.

Уличките надолу и римската порта

Слизането пеша из тесните и стръмни улици е най-добрият вариант да се стигне до централната част на Триест. Измежду тях може да откриете скрити кафенета, както и още един римски отпечатък – Арката на Рикардо (Arco di Riccardo). Напълно прилепена до модерната сграда в съседство, тази арка вероятно датира от 1-ви век сл. н. е. , когато е служила за градска порта. Днес около нея има очарователно площадче (Piazza del Barbacan) и се разкрива гледка към съвсем леко показващия се неокласически дворец Rotonda Pancera.

Главният площад – Piazza Unità d’Italia

След кратка разходка достигаме и основната забележителност на Триест – Piazza Unità d’Italia. Централният площад е меко казано впечатляващ… Строен по времето, когато градът е част от Австро-Унгария, той е събрал сградите на някои от най-важните местни институции, а главно място е отредено за грандиозната община, построена в еклектичен стил. Имперското му излъчване е осезаемо, а накъдето и да се обърнете, все ще видите зрелищна архитектура, пълна с перфектно изпипани детайлни елементи. Като двете статуи , биещи камбаната на върха на часовниковата кула, наречени от местните с имената Мичезе (Micheze) и Ячезе (Jacheze).

Освен че е един от най-красивите италиански площади, със своята обща площ от над 12 000 кв.м., това е и най-големият отворен към брега площад в Европа! Той е основното място за събития, концерти и всичко най-важно случващо се в Триест от десетилетия насам, още откакто се е наричал Piazza Grande… А сред много от местните жителите, той все още е известен с това си име.

Из елегантните улици

В непосредствена близост до централния площад са два по-малки такива – Piazza di Cavana и Piazza della Borsa. Вторият някога е бил икономическото сърце на града, помещаващ прекрасната сграда на търговската камара, а днес е любимо място на местните за срещи около фонтана на Нептун или за следобеден аператив!

Въпреки древните римски отпечатъци из Триест, в по-голямата част от съществуването си той е сред най-важните селища в Австрийската империя. И точно такова усещане получавате, когато се разхождате из елегантните му улици – на централноевропейски град. Основната пешеходна артерия е Via S. Nicolo, която е обградена от високи сгради в различни стилове, приютили в приземните си етажи множество кафенета и магазини. Още приятни за посещение пешеходни улица са Via Dante Alighieri и Via S. Lazzaro.

Пленени от разнообразната архитектура, може и да пропуснете една любопитна скулптура, намираща се над портата на Casa delle Bisse. Творбата символизира загубата на Наполеон Бонапарт (змията) от Австрия, Прусия и Русия (трите орела) в битката при Лайпциг през 1813 г.

Зелената улица Venti Settembre – място за кафе и вечеря

Една от най-приятните за разходка улици е сенчестата и много зелена Viale XX Settembre. Някога е носила името Via dell’Acquedotto, понеже и до ден днешен под нея минават тръбите от акведукта. Тя е още едно от предпочитаните места за среща и разходка от местните и перфектен избор да седнете на кафе или да похапнете.

Триест и кафето

Кафето и Триест са неразривно свързани през вековете! Тук не просто се консумира най-много кафе от всички места в Италия, а градът дори се кичи с титлата „италианска столица на кафето“. Може да забравите за „еспресо“, „макиато“ или „капучино“, тук напитките си имат собствени наименования, като най-типичното е „Capo in B“ или макиато в малка стъклена чаша… Ако го искате в традиционната порцеланова, тогава е просто „un Capo”.

Обявяването на пристанището в Триест за безмитна зона в началото на 18-ти век, превръща града в основен снабдител на кафе за цяла Централна и Западна Европа. Може би заради изявеното австрийско влияние, в Триест остава онази аристократична култура на пиенето на кафе от миналото. Затова и добре запазените исторически кафенета се превръщат в задължителни за посещение места!

Едно от най-старите и известни места е Caffè San Marco. Понеже вече бяхме изпили няколко кафета, пътувайки към Триест, нямаше как да си поръчаме още една кофеинова напитка, но определено искахме да усетим античната атмосфера на кафенето с над 100 годишна история и да се освежим в лятната жега…

💡 Триест е родното място на една от най-емблематичните марки италиански кафета – Illy.

Най-добрата пица

В Триест има богато разнообразие на различни вкусови култури, като това е може би единственото място в Италия, където гулашът, наденичките и киселото зеле са сред основните местни деликатеси, заедно с множеството морски предложения. Да, но на мен ми се ядеше вкусна пица и така си запазихме маса в Al Civicosei (може да си направите резервация бързо и лесно през сайта). Пиците са превъзходни, атмосферата е сравнително приятна, а цените справедливи.

Около канала

Още една основна забележителност на Триест е каналът (Canal Grande), добавящ живописна нотка към градските пейзажи. Построен е през 18-ти век, с цел да осигури по-лесен достъп до централната част за доставчиците с лодки. Той е прекрасно място за лежерна разходка, а за най-впечатляваща гледка може да го пресечете по малкия пешеходен мост Ponte Curto или пък по големия Ponte Rosso, около който е разположен и просторният едноименен площад (Piazza del Ponte Rosso).

Сградите около него са предимно от началото на 19-ти век, а особено впечатление правят двата двореца – Palazzo Carciotti и Palazzo Gopcevich. Леко несъответстваща с обграждащата я среда, там ще откриете и сръбската православна църка Свети Спиридон (Tempio serbo-ortodosso della Santissima Trinità e di San Spiridione). Все пак Триест е бил част от Югославия, а сърбите все още имат многобройна общност в града. В края на канала пък е основната религиозна сграда в центъра – новата църква Свети Антонио (Chiesa Parrocchiale di Sant’Antonio Taumaturgo), построена в неокласически стил към средата на 18-ти век. По обяд около нея гъмжеше от народ, понеже течаха снимки на филмова продукция, докато в късния следобед, целият площад бе на разположение за пешеходците.

Покрай брега

Може би най-приятното нещо за правене в Триест са разходките около брега… От едната страна морето, а от другата елегантното градско излъчване! Няма как да не забележите малкото стълбище към водата, обградено от няколко бронзови статуи, изградени в чест на връщането на града към Италия. И въпреки оживения път и многото индустриални зони, все пак има приятни места, където може лежерно да се насладите на крайбрежната атмосфера.

Като 200 метровия кей Molo Audace, който е идеално място за посрещане на залеза или просто посядане край водата, с напитка в ръка. Точно на това място през 18-ти век потъва корабът Сан Карло, който се използва за построяването на нов кей с дължина от около 95 м, носещ неговото име. Днес то е променено с това на първия кораб от италианския кралски флот, акостирал след Първата световна война – Audace.

Римският театър

Последната спирка от разходката ни бе Римският театър (Teatro Romano), намиращият се в непосредствена близост до паркинга ни. Предполага се, че е строен около 1-ви век, а заключените измежду жилищните сгради руини са открити едва през 1938 г. В най-славните си години е побирал около 3500 души, а най-впечатляващото днес е това, че минавате покрай него, просто разхождайки се по улицата…

Какво пропуснахме

Със сигурност ще се върнем отново в Триест! Но ако вие разполагате с повече време, то може да отскочите до близкия замък Мирамаре (Castello di Miramare). В тази посока е и извисяващият се над града фар (Faro della Vittoria), покрай който успяхме да минем с автомобила, но със сигурност едно изкачване до върха му би било интересно. Посещение на музея Museo Revoltella също може да влезе в туристическия ви план, както и разходка из парка Parco comunale di Villa Revoltella. И последно, карстовата пещера Grotta Gigante е на само 10-тина км от центъра на града.