Гинес / Guinness

Дъблин… Гинес! Точно така, няма по-точно асоциация за града от световноизвестната тъмна бира. Едва ли има дъблинчанин, който да не смята, че това е най-добрата бира в света. Домът на Гинес (Guinness Storehouse) е най-посещаваната туристическа атракция в Ирландия. И няма как да е по друг начин, всеки турист иска да се докосне до историята на тъмната бира, завладяла вкусовите рецептори на милионите си почитатели по целия свят.

Гинес… началото

Артър Гинес е човекът създал най-известната бира в света! Първоначално Артър наема пивоварна на около 20-тина километра от Дъблин (през 1755 г.), където вари ейл, популярен тип бира по това време. През 1759 г. сключва договора на живота си и вероятно една от най-добрите сделки в историята на пивоварството. Премества производството в града, наемайки имот до St. James’s Gate за период от 9000 години на цена от £45 на година!

Към музея

Бяхме отседнали на само около 10-тина минути пешеходно разстояние и за да стигнем до входа на пивоварната успяхме да поскитаме около нея. Всеки ъгъл на павираните тесни улички с хлъзгави стари трамвайни линии, минаващи покрай каменните стени на фабриката с масивни дървени порти, е любимата ми част от Дъблин!

Бяхме си запазили ранен час за посещение, може би най-ранния възможен. Искахме да избегнем тълпи от туристи и успяхме. Валидирането на резервацията става много лесно, като има машини за тези с онлайн билет, които ви пускат физически такъв. Пазете го, ще ви е необходим по-нататък в обиколката. Може да резервирате посещението лесно от сайта – ТУК.

Портър или стаут

През 1778 г. в Британия вече е навлязъл нов вид бира – портър. Завладени от новото течение, в Гинес започват производството му паралелно с досегашното на ейл. През 1799 г. направата на ейл е напълно преустановена и в пивоварната се насочват само и единствено в създаването на тъмна бира.

В последствие рецептата подлежи на изменения и това води до появата на така наречения стаут. А каква точно е разликата между портър и стаут е тема на множество дебати и конкретен отговор липсва до ден днешен…

💡 През 1838 г. Гинес става най-голямата пивоварна в Ирландия, а през 1886 г. и най-голямата в света! Днес все още е най-големият производител на стаут в света.

В света на Гинес

Музеят, ако може да се нарече така, разполага със седем етажа! Домът на Гинес е отворен за посетители от 2000 г., като поднася информацията на посетителите по много интересен и интерактивен начин. Партерът и първият етаж са за историята на бирата и живота на Артър Гинес. Следва наслада за сетивата, където можете да се запознаете с ароматите и четирите прости съставки на тъмното пиво – ечемик (малцов и печен), хмел, мая и вода.

Третият етаж ми е любим – рекламите на Гинес през годините. Страхотна изложба представя развитието на бутилката и кенчето. Запознаваме се с някои от най-знаковите рекламни кампании, като тази с метална риба караща колело и макет на фестивалния часовник на Гинес, който е бил позициониран в града. А популярното лого с арфата започва да се използва като търговска марка на бирата през 1862 г. и е базирано на популярна ирландска арфа от 14-ти век (арфата “О’Нийл” или “Брайън Бору”), която е на съхранение в Тринити Колидж.

💡 През 1929 г. за първи път е представен лозунгът „Гинес е добър за вас“, който е лансиран от лекарите. В продължение на 40 години брандът рекламира, че бирата притежава лечебни свойства.

💡 През 50-те години на XX век управляващият директор на пивоварната Хю Бивър, решава да създаде справочник с факти, който да реши голяма част от споровете в британските кръчми. Така се ражда идеята за „Книгата за рекорди на Гинес“.

Перфектното наливане

Четвъртият етаж е един от най-интересните – академията на Гинес. Тук е време да преминем курс по перфектното наливане на чаша или пинта, както е популярно тук, от най-добрата бира в света. Самото наливане си е цял ритуал и затова заслужава сертификат, какъвто се получава в края на обучението!

Имаме чаши и кран на разположение, за да направим своя опит! Перфектното наливане трае точно 125,27 секунди и задължително се използва официална чаша на Гинес. Преди да дръпнем крана, трябва да се уверим, че държим чашата близо до него, но без той да докосва стъклото и задължително под ъгъл от 45 градуса. Пълним чашата ¾ ти или до горния край на арфата, като в края постепенно изправяме. Следва най-важният етап от наливането! Чашата се оставя настрани, за да може да се уталожи напитката. За финалната стъпка е необходимо да бутнем крана в обратната посока и бавно да добавим кремообразния завършек на перфектна чаша с Гинес!

💡 Поръчате ли си Гинес, трябва да изчакате известно време от получаването на чашата до първото отпиване. А първата глътка трябва да е достатъчно голяма, за да не получите горчив привкус.

Споменах ви в началото да запазите билета си! Можете да го използвате тук или на  открития бар на последния етаж, за да изпиете безплатна чаша Гинес. Ние избрахме да се възползваме тук, за да може да си изпием собственоръчно налятата бира!

Панорама над града

Шестият етаж е с ресторанти, а последният е с прекрасен бар, който разкрива красива панорамна гледка към Дъблин. Мда, заслужава си да поседнете за малко и да се насладите на този страхотен поглед към част от покривите на града…

Завършихме това вълнуващо пътешествие в света на Гинес с обиколка на магазина. Там се предлага огромно разнообразие от продукти! От чудновати хранителни предложения до уникални аксесоари и дрехи. Аз лично реших да си взема първия портър, който е предлагала пивоварната…