Зеегроте / Seegrote

Най-вероятно много от вас не са чували за Зеегроте. Аз самият също не бях чувал до момента, в който започнах да планувам престоя си във Виена. Намира се на 20-тина км от центъра на австрийската столица и всъщност се появява едва преди 100-тина години. През XIX в. е било мина за добив на гипс, но след мощна експлозия през 1912 г. в галериите на мината се изливат милиони литри вода. Така се образува най-голямото подземно езеро в Европа!

Историята му…

През 1930 г. е открито от изследователи и е пригодено за туристическа атракция. В периода на втората световна война езерото е недостъпно за туристи. Използвало се е от немските войски, като ежедневно в мината са работили около 2 000 души и са произвеждали части за първите в света реактивни изтребители – Heinkel HE 162 Salamander. След края на войната отново отваря врати за посетители и не ги е затваря до ден днешен!

Къде се намира Зеегроте ?

Достигането до езерото е най-лесно и бързо с автомобил. Може да се спре по улицата пред входа. Работи всеки ден, без почивка. Работното време в летния период (1-ви Април – 31-ви Октомври) е от 09:00 до 17:00 часа (последна група влиза в 16:15 часа), а през зимния (1-ви Ноември – 31-ви Март) от 09:00 до 15:00 часа (последна група влиза в 14:15 часа). Таксата е 11 евро, като има намаление за групи и деца до 14 г. Ще видите на входа и няколко плаката от филма „Тримата мускетари“, понеже в Зеегроте са снимани сцени от филма. Постоянната годишна температура в езерото е 9 градуса. На входа имате възможност да си вземете одеалце за 0,50 евро, като ви съветвам да се възползвате… вътре си е хладно.

Да надникнем вътре…

Всяка група тръгва с екскурзовод, а обиколката продължава малко повече от 40-тина минути. Намира се на 60 м под земята и заема площ от около 6 200 кв. м. Има горен и долен етаж. На горния етаж могат да се разгледат различни експонати на работилите в мината миньори: части от немските самолети, макети на миньори и конете, дърпащи колички, както и параклис в чест на света Варвара. Инициалите „G” и „A” над параклиса символизират традиционен поздрав на немските миньори за успешна и безопасна работа – Glück Auf. Слизайки в долния етаж, попадаме в безкрайни водни галерии! Кристално чистата вода и отразяващите се силуети на каменните стени, създават нещо наистина величествено! Разхождайки се с лодка в езерото, може да се види само една малка част от красотата му, но наистина си заслужава…