Дяволският мост / The Devil's Bridge

Скрит от хорските очи и ограден от стръмни планински склонове, Дяволският мост край Ардино се издига над буйните води на река Арда още от началото на 16-ти век. През вековете с него са свързвани различни легенди и мистични истории, а днес е сред най-посещаваните туристически обекти в района!

Къде се намира и как да стигнем

Намира се в Източните Родопи, на 42 км от Кърджали и на само 9 км от Ардино. Пътят между двата града е в добро състояние, като от последния се поема за обезлюденото село Дядовци и карате до края на асфалтовия път. Той свършва в леко разширена зона, където може да оставите автомобила и да продължите към моста пеша. Разстоянието се изминава за 15-тина минути и не е натоварващо. До самия мост има изграден пропускателен пункт и входна такса от 2 лв.

Повече за Дяволския мост

Днешният мост е построен върху останките на древен римски такъв, разположен по някогашния път Вия Игнасия, свързващ Бяло море и Тракия. С желание да подобри търговските връзки между районите, османският султан Селим I заповядва построяването на мост над пълноводната река Арда, явяваща се трудна за пресичане. Това се оказало много тежка задача за всички дръзнали да започнат строителството, докато не се появил майсторът Димитър от село Неделино, който успял да се справи! Самото съоръжение е изключително внушително. Конструкцията е три сводеста, с допълнителни отвори за преминаване на водата при пълноводна река, дължината му е 56 м, ширината 3,5 м, а височината в най-високата централна точка е почти 12 м!

Легенди и предания

Основната легенда е свързана със самото строителство на моста. Тя гласи, че много майстори се провалили и било невъзможно над буйните води на Арда да се изгради мост… Тогава Дяволът се явил на майстор Димитър от Неделино и му разкрил тайната на устойчивия градеж, като му поставил условие да изобрази лика му, който хем да бъдел видим, но и невидим… хем да можел да се докосне, хем не… И то за 40 дни! Майсторът успял да се справи, но скоро след завършването му се споминал и с него тайната изчезнала…

Може да чуете и за млада българска девойка, която бягала от местен османски водач, искащ да я направи част от харема си. Стигнала до най-високата точка на моста, готова на саможертва, когато преследващите я турци били като вцепенени, виждайки образа на Дявола в отражението под моста… Побягнали от ужас, а момичето се спасило.

В третото предание, което съм чувал, се споменава за млада мома, която носила храна на майстора. Той вградил в моста сянката ѝ, на което се дължи здравината му през вековете. Малко след завършването на строежа, девойката починала…

Най-вероятно има още много… Като това, че на някой от камъните се вижда отпечатък от крака на дявола или пък открития хексагон (печата на Соломон) на централния свод и връзката му с демоните… Може да забравите за миг за обвилата го мистика и просто да се насладите на разходката около него!