Братислава / Bratislava

„Enjoy Bratislava. It’s good you came in summer, in winter it can get very depressing…“. Цитат от филма Eurotrip… Всичко това на фона на разрушени сгради, боклуци и мизерия… За щастие… не видях подобно лице на Братислава. Напротив… красива, чиста и спретната! Това е словашката столица!

Как да стигнем

Транспортът зависи изцяло от плана ви на пътуването и от това, откъде идвате. Летището е близо до града и има 2 градски линии, които го обслужват – 61 и 96. Те ще ви откарат от и до центъра на града. Има редовни автобуси от Братислава до Виена (разстоянието е едва 80 км), като билета варира в зависимост от компанията, но е около 5-10 евро. Ако идвате с кола, трябва да си закупите винетка, за да шофирате из словашките пътища. Винетката е 10 евро за 10 дни (това е минималният вариант, който може да се закупи). Унгарската граница е на около 10 км от града, а австрийската на около 2 км.

 Разгледайте опции за коли под наем в Словакия

Къде да отседнем

Важно е с какво пътувате, за да може да изберете максимално удобно място за нощувка. Ако не сте с кола, би било по-удобно да се настаните в центъра на града. Но ако сте с автомобил, тогава е добре да потърсите нощувка с място за паркиране. В такава ситуация бях аз и се спрях на Hotel Viktor. Сравнително близко местоположение до центъра и много добри условия. Цените в Братислава са между 20-30 евро на човек за нощувка, а тук двойна стая ни струваше 36 евро! И да не забравяме безплатния подземен паркинг на хотела…

Разгледайте още места за настаняване в Братислава

Booking.com

Как да се придвижваме

Трафикът около центъра е доста напрегнат в пиковите часове, а местата за паркиране – ограничени. Ако сте без кола и сте се настанили в централната част, градски транспорт не ви е необходим. Всичко е на пешеходно разстояние. Но ако нощувате малко по-далеч, то съвсем спокойно може да оставите личния автомобил и да си хванете такси до центъра. Препоръчвам ви фирмата – 5 евро! Автомобилите на тази компания ви карат от точка А до точка Б (на територията на града) за сумата от 5 евро! Без значение от разстоянието!

Какво да видим

Обиколката ни стартира от емблематичното място за града – Братиславския замък (Bratislavský hrad)! Думата “Hrad” означава замък/крепост на словашки и на чешки, затова ще я срещнете и в Чехия… Знаете за близостта на тези две държави и съвместната им история. Замъкът се забелязва отдалеч… като пазител на града, гордо извисяващ се над р. Дунав! Присъства във всякакви материали за Братислава, като символ на града. Таксата за посещението му е 7 евро. Още от входа ни посрещна българският охранител Юлиян, който живее в града от години… Разказа ни интересни истории и ни даде визитката си, за да му се обадим при следващото ни посещение.

Вътре може да разгледате просторните зали на двореца, множеството събрани колекции, както и разнообразие от материали за историята на мястото. Замъкът се изобразява на всички исторически рисунки и карти, споменаващи тези земи. Най-ранните информации за съществуването му са от 907 г., като през годините е играл важна роля за народите, в чиито предели се е намирал. Интересен факт е, че замъкът не е превземан нито един път през цялата си история! И въпреки това е опожарен по нехайство през  1811 г, като датата 28 май остава една от най-тъжните в историята на Братислава. Чак през 1950 г. е напълно възстановен. Разполага с големи и красиви дворове и с впечатляваща гледка към града…

А също и към „Новия мост“ или НЛО моста (както е известен). Построен е по времето на комунизма и все още създава противоречиви мнения сред жителите на града. Той е най-дългият мост в света, със само един пилон! На върха му има UFO Observation, която може да се посети срещу 7,40 евро. „Извънземната чиния“ е едно от интересните туристически места в Братислава.

Разходката ни продължава надолу по криволичещите улички… към Катедралата Свети Мартин. Построена по времето на Унгарското кралство. В периода от 16 до 19 век в нея са се провели коронациите на 19 унгарски крале и кралици.  Из целия град ще видите и едни коронки по земята, те показват пътя на коронацията.  Днес Свети Мартин е един от символите на града и неизменна част от живота на жителите му.

Да се отправим към централната част

Веднага след катедралата се впускаме в ритъма на града и цветните му площадчета и сгради! Решаваме да започнем разходката от северната му част и да се спускаме надолу. Сигурно сте чували за портата на Михаил или Михалска брана? Това е една от най-старите сгради в Братислава! Построена е през 14-ти век и единствената оцеляла порта към стария град. Отличава се с бароковия купол и статуята на Архангел Михайл върху него. Още един от символите на града, който се извисява над останалите сгради. Точно до портата се намира и най-тясната сграда в Европа, малко повече от 1 м… Говори се, че е построена за да запълни разстоянието, което е останало между портата и близката до нея постройка.

Красотата на стария град

От там се озоваваме по павираните улички на стария град, а красотата му ще ви завладее! Множество цветни къщи, за никъде не бързащи хора, пълно спокойствие и наслада… Това ви очаква тук! Честно казано… не очаквах да е толкова красиво и останах приятно изненадан! Дори и да се изгубите при разходката си, рано или късно ще достигнете до Hlavné námestie или главния площад. И по мое мнение… може би най-красивият сред площадите в града!

Ще се чудите на коя страна да погледнете… Тук може да се прекарат часове! Очите ви ще останат на прекрасната сграда на старото кметство. Построена е след сливането на няколко жилищни сгради през 15-ти век и привлича вниманието с цветната си фасада и ъгловата кула. Особено интересен е и покривът от другата страна, откъм Primaciálne námestie. Обсипан е с разнообразна цветна мозайка. А там, от другата страна, се намира и дворецът Примаси – най-красивият в града! Фасадата му е златисто розова. Днес тук се намира кметът на града, а световна известност придобива с това, че в него е подписан Пресбургският мирен договор от Наполеон, след победата му над Австрия и Русия при Аустерлиц…

Разходката из града ще ви срещне и с няколко странни скулптори… Тази, която на мен ми направи най-голямо впечатление, ще срещнете под името Man at work – скулптора на човек, излизащ от шахтата. Всъщност скулптурата се нарича “Cumil”, което се превежда като „наблюдателя“.  Това и прави Cumil, наблюдава цветния живот в стария град… А някои се шегуват, че леко поглежда и под полите на минаващите покрай него дами… Множество ресторанти и барове ще ви съпроводят до Hviezdoslavоvo námestie. Там може да изиграете партия шах с по-възрастните местни жители на Братислава. А точно от тук през 89-та година започва Нежната революция. На площада се намира и словашкият национален театър, чиято нео-ренесансова сграда е украсена с красиви бюстове на известни творци. Съвсем близо се намира и Синята църква, където приключихме нашата обиколка. Тя е изцяло синя!

Време за вечеря

И след всяка ползотворна и дълга обиколка… е време за хапване и хубава бира! Въпреки многообразието и разнообразието от ресторанти в центъра, аз ви препоръчвам едно местенце, което е доста далеч от стария град – Hostinec U deda! Уникален интериор, множество зали, които са украсени по различен начин. Ще намерите всякакви чудновати предмети по стените и таваните на кръчмата. Много уютна атмосфера и липса на туристи. Свинските ребра (които бяха огромна порция), заедно с гарнитура, струваха… 10 евро! 10 евро…! Бирата бе страхотна! Поръчахме и всякакви местни вкусотии, които да опитаме. Можете да стигнете до него с такси – „5 евро“. Определено е едно от най-впечатляващите заведения за хранене, които съм посещавал!