Страсбург / Strasbourg

Споменавайки Коледа в Елзас, хората веднага се сещат за столицата на региона – Страсбург! Приветливият град край река Рейн е успял да запази в пълния си блясък своето архитектурно, културно и религиозно наследство. Страсбург е съчетал най-доброто от Франция и Германия и впечатлява по всяко време от годината. Но по Коледа… тогава се преобразява в столицата на Коледа (Strasbourg, capitale de Noël)!

Къде се намира и как да стигнем

Градът е позициониран в източна Франция, точно до границата с Германия. Страсбург е основният и най-голям град в района. Разполага със собствено летище, което е свързано с централната част посредством железопътна връзка. Пътува се 30-тина минути, а влак има на всеки 20 минути.

 Разгледайте опции за коли под наем в Елзас.

Най-близкото немско летище е това в Баден Баден, до което летяхме и ние. От там може да си вземете автомобил под наем и лесно да стигнете до Франция. Паркирането в центъра на града е ограничено. Препоръчвам ви огромния паркинг Parking Centre-Historique-Petite-France. Многоетажната сграда побира около 1000 автомобила и е с перфектно разположение до централните части. Цената за 24 часа е 12 евро, а на нас за 8-9 часа ни излезе около 9 евро.

Разгледайте места за настаняване в Страсбург

Booking.com

Гледката от Barrage Vauban

Започвайки обиколката си из Страсбург, се озоваваме на едно от най-емблематичните места – моста Barrage Vauban. Построен е през 17-ти век с отбранителна цел, функционирайки като бариера за водата и регулиране на нивото ѝ. Използван е активно по време на френско-пруската война през 1870 г. Днес покривът му е панорамна площадка, която разкрива една от най-разпознаваемите и красиви гледки към големия остров (Grande Île), квартала „малката Франция“ (Petite France) и неговите канали.

Покритите мостове – Les Ponts Couverts

Река Ил преминава през центъра на Страсбург и точно тук се разчленява на четири ръкава, свързани чрез каменни мостове. Построени са през 13-ти век и са били предназначени за контрол на свободния достъп до града. Това е позволило Страсбург да създаде свои собствени митници, което е довело до просперитета на града. Някога са били изцяло покрити с дървени покриви, но през годините са премахнати. Въпреки това, мостовете и до днес са известни с названието си „покрити“. До тях се извисяват и четири кули от 14-ти век, останали от някогашните крепостни стени.

Кварталът Petite-France

Този изключително магнетичен квартал, наречен „Малката Франция“ (Petite-France), някога е принадлежал на рибари, кожари и мелничари. Това е една от най-очарователните стари градски части в Европа, като декор от филм! Повечето къщи са строени през 16-ти и 17-ти век и са запазили облика си непокътнат и до днес. Може да се скитате из калдъръмените улички с часове и да се наслаждавате на страхотните пейзажи край каналите…

💡 Името му датира от далечното минало, като е свързано с неприятна история за френски войници, лекувани от венерически болести в кварталната болница. Тогава Страсбург все още е бил автономна област и изолирайки болните в квартала, започват да го наричат „Малката Франция“.

Разходете се по мостовете и минете през отрупаната в зеленина къща La Maison des Ponts Couverts. Продължете към Quai de la Petite France до канала, за да се полюбувате на красивите отражения на дървените къщи във водата. Стигнете до моста Pont du faisan, откъдето се разкрива страхотна гледка към другата част на канала. Завийте покрай изумителната фасада на ресторант Le Lohkäs и бившето седалище на гилдията на кожарите – къщата  Tanners. Ще се озовете на малкия площад Benjamin Zix и може да продължите разходката по алеята край водите на реката, чак до моста Свети Мартин (Pont Saint-Martin).

Време за обяд

В града пристигнахме малко преди обяд и вече бяхме прегладнели, затова трябваше да похапнем нещо. Веднага се отправихме към къщичките около катедралата и не ни трябваше много време да открием най-ароматната и вкусна от тях. Огромен сандвич с наденички, гарниран с чаша от любимата напитка в студен и предколеден Елзас – греяно вино (Vin Chaud).

Малко повече за Страсбург

Името на града идва от немския език и означава „градът на пътищата“. Дължи богатството си именно на стратегическото местоположение до една от най-важните реки в Европа – Рейн. Дълги години регионът е бил арена на кървави битки за надмощие между Франция и Германия, но днес изглежда, че благодарение на Европейския съюз, тези времена отдавна са забравени. Освен от Германия, по улиците на Страсбург могат да бъдат видени белези още и от Италия и Испания.

Тази уникална смесица го превръща в една от столиците на Европа и на територията му се помещават важни институции: Съветът на Европа, Европейският съд по правата на човека, Европейският омбудсман, Европейският парламент и др. Градът е дом и на един от най-старите и реномирани френски университети. В проспериращия град живеят около 450 000 души, които успяват да балансират съществуването си между два различни свята! Единият е модерен, динамичен и лъскав, а другият е средновековен и по-простичък…

Катедралата Нотр Дам

Няма как една от най-високите катедрали в света да остане незабелязана! Издига се високо над обграждащите я постройки… Забележима и красива! Това е втората най-посещавана катедрала във Франция след Notre-Dame de Paris. Работата по нея продължава 3 века и е завършена през 1439 г. Започната е в романски стил, за да може на финала да се превърне в едно от най-красивите готически творения.

💡 Използваният материал за изграждането на страсбургската катедрала е от близката планина Вогези и ѝ придава уникален розов оттенък.

💡 Точно на площада пред катедралата се намира и най-старата сграда в Страсбург – Maison Kammerzell. Построена е в стил немски Ренесанс от търговец на сирене и притежава една от най-богато украсените фасади. Основата е каменна, а етажите нагоре са изработени от дърво.

Интериорът на катедралата

Величествени арки, грациозни статуи и множество елементи от библията са вплетени в уникалната фасада на катедралата. Но интериорът е не по-малко впечатляващ. Централна роля заема огромният прозорец с диаметър 15 метра! По него са изобразени житни класове, загатващи за търговската мощ на Страсбург по време на Средновековието.

💡 По време на коледните празници в катедралата е изложена уникална изложба от 14 гоблена, разказващи историята на Дева Мария. Поръчани са от Ришельо за Парижката катедрала, а тази в Страсбург ги придобива през 1739 г.

Астрономическият часовник

Това ренесансово творение е една от основните атракции за туристите в храма. То е символ на обединението на изкуството и науката. Завършен е през 1571 г. и е считан за „едно от 7-те чудеса на Германия“. Но през 1788 г. механизмът му спира да работи и остава само за украса, чак до 1838 г. Тогава професорът по математика Швилге, който е посветил около 30 години от живота си в разучаване на механизма на часовника, се заема с ремонта му. Така през 1842 г. той започва отново да показва часа, лунната фаза, положението на планетите и още куп неща… И до днес не е спирал, а в 12:30 часа местно време , фигурите по него изиграват уникално представление…

Площадката отгоре

Задължително трябва да погледнете града отгоре! Катедралата има две тераси, от които може да го сторите. Едната е на 66 метра височина и бележи началото на голямата кула. Тя пък ни отвежда на втората площадка, която е на 100 метра височина. Това е краят на кулата и началото на шпила. Гледката е уникална… столицата на обединена Европа е под краката ни…

💡 Забелязахте ли, че за разлика от повечето катедрали по света, тази е само с една кула? Изключително странно архитектурно решение, което има своята логика през годините – страх от земетресения, навлязла чума, безпаричие и загуба на интерес към готическото изкуство са част от причините за днешния облик на Нотр Дам. Въпреки късните планове за строителство и на втора кула, образът на катедралата е добил такава популярност и свързаност с града, че почти никой не иска той да се променя…

Пауза за чай и нещо сладко

Цветната фахверкова архитектура на момент може да заблуждава, че се намираме в Германия, но ароматните сладкарници веднага ни напомнят, че сме във Франция. Една такава е именно L’atelier 116. Шмугнахме се в малката пекарна, за да се стоплим и да похапнем нещо вкусно. Взехме си по един горещ чай и опитахме от интересните макарони и прясно изпечения пай. Всичко бе превъзходно, а цените на десертите са около 3-4 евро.

Историята на коледния базар в Страсбург

Коледният базар в Страсбург е първият във Франция, а до 80-те години и единственият! Води началото си още от Средновековието. Заражда се като пазар Свети Никола около 6-ти Декември. През годините форматът и местоположението му е изменяно многократно. В началото на 90-те години общината и хотелиерите, които отчитат нисък интерес от туристите през месеците декември и януари, решават да работят здраво за популяризирането на Елзас по време на коледните празници. Резултатите не закъсняват, а медийната популяризация на района носи огромен приток от туристи. От 1992 г. се въвежда слоганът – „Страсбург, столица на Коледа“, а от 1994 г. на основния площад Клебер е разположена огромната коледна елха.

Обикаляме по къщичките

Имахме удоволствието да посетим 450-тото издание на коледния базар през 2019 г. Огромното разнообразие от къщички е разпръснато из различни кътчета в центъра на Страсбург. Основният е на площада около катедралата. Украсените дървени къщички са навсякъде по площада! Повечето от щандовете са посветени на занаятите, а за да бъдат част от базара е необходимо да отговарят на сериозни изисквания относно автентичност и качество на предлаганите продукти…

Някои от най-интересните места с коледни базари са:

Place Gutenberg – гостуващ базар, като при нашето посещение бе на Ливанската кухня.

Place du château – малък базар точно до катедралата.

Palais Rohan – в двора на двореца Роан са позиционирани няколко къщички с деликатеси от района.

Place Saint-Thomas – любим базар на местните, точно до старата протестантска църква.

Place Benjamin Zix – разполага с няколко занаятчийски къщички.

Place des Meuniers – пазар на местните производители.

Place du Temple Neuf – разполага предимно с коледни играчки и други красиви артикули.

La place Broglie – най-старият базар в Страсбург.

💡 Проверете предварително работните часове на къщичките. Обикновено не работят до късно и затварят в 20:00 часа.

Уличната декорация

В края на следобеда и наближаването на нощта, Страсбург придобива съвсем различно излъчване! Коледното настроение драстично се покачва и е необходима само чаша Vin Chaud (греяно вино), за да може да ни е още по-приятно! Вълшебството се рее навсякъде из иначе хладния френски въздух… Декорациите са коя от коя по-интересни, креативни и пленяващи! Хиляди светлини превръщат града в приказно място… Ето няколко от най-добре украсените улици:

Rue du Maroquin – удивителна коледна улица! Тук са разположени едни от най-емблематичните декорации в града.

Rue des Tonneliers – светещите  гирлянди над главите на минувачите подсказват, че някога по тази улица са се търкаляли доставяните на доковете бъчви, за да стигнат до заведенията в стария град.

Rue des Dentelles – една от търговските улици на Страсбург.

Rue du Bain-aux-Plantes – една от най-туристическите улици из квартала „малката Франция“.

Grand’Rue – една от основните улици в старата част на града.

Rue des Francs-Bourgeois – доста оживена улица, която води към централния площад.

Rue Mercière – малката уличка до катедралата е една от най-разпознаваемите и фотогенични в Страсбург.

Rue des Hallebardes – скрита уличка, известна с красивите си кристални полилеи.

Rue des Orfèvres – една от най-изящните и добре декорирани улици. Тясна, но много красива.

Коледната елха на Place Kléber

Всички пътища в Страсбург отвеждат до сърцето на града – централния площад и коледната елха! Всяка година се отсича дърво от близките планински склонове и се поставя на това място. Елхата се украсява тематично, като темата всеки сезон е различна. През 2019 г. декорацията бе под мотото „играчки от миналото“ и по зелените клони личаха ретро колички, дървени влакчета, люлеещи се кончета и други интересни елементи. Светлинно шоу и огромна ледена пързалка допълват страхотната коледна атмосфера…

Вечеря – Le Baeckeoffe d’Alsace

За вечеря ни се искаше да усетим гостоприемството на Елзас и да се насладим на типичната храна за района в автентична обстановка. Разнообразието от заведения е огромно, но ние се спряхме на Le Baeckeoffe d’Alsace. Ресторантът е специализиран в предлагането на традиционното за областта ястие Baeckeoffe. Цените са сравнително нормални за града, менюто може да се разгледа в сайта. Baeckeoffe е елзаски специалитет, който се готви в глинен съд и в основата си съдържа агнешко, свинско и телешко месо, предварително мариновани в местно вино. Това е едно от нещата, които задължително трябва да се опитат в региона!

За финал

Прекарахме почти цял ден из улиците на този ключов европейски град… За финал ни остана да се разходим из падналата мистична мъгла. Страсбург е коледна магия… отвсякъде се усеща страхотно настроение и оправдава напълно слогана си… Strasbourg, capitale de Noël!

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ