Хапване Копенхаген / Eat Copenhagen

Преди около две десетилетия в Копенхаген се появява кулинарното движение „Нова Скандинавска кухня“ (New Nordic Cuisine), спазващо стриктно формулиран манифест. На пръв поглед простички неща, като това да се използват сезонни съставки, да се популяризират скандинавски производители, да се разработват нови приложения на традиционни продукти и други подобни (общо 10 на брой), променят завинаги скандинавската кулинарна сцена и превръщат региона в гастрономическа дестинация!

Не посетихме популярни Мишлен ресторанти, като един от основателите на това движение – Noma (определян цели 5 пъти за най-добър ресторант в света), но опитахме различни неща, които да ви покажем и евентуално да ви помогнат при планиране на посещение в Копенхаген. Градската гастрономическа карта се допълва още и от първокласните пекарни и скандинавската кафе култура, които определено ни впечатлиха. Ясно е, че бюджетът за всеки е различен, но е добре да отбележим, че храната в датската столица не е евтина – спрямо стандарта в останалата част на Европа.

💡 Заглавията с имената на местата са линк, отвеждащ към точната локация.

Mia’s foderbræt

Няма да крия, че бях изненадан, когато открих хотдогът като едно от задължителните за опитване неща в Копенхаген. Налага се като любима улична храна на датчаните през 30-те години на миналия век и през 1950 г. само в Копенхаген има над 400 колички за хотдог! Повечето обекти днес са с дългогодишни традиции и са разположени из целия град.

Поради късно пристигане и настаняване, първата вечер се озовахме в центъра на града около 23 часа и се наложи да ги опитаме още тогава, защото нямаше какво друго да хапнем! Количката на Mia’s foderbræt ни бе най-удобна, намира се точно в началото на Nyhavn. Жената е изключително мила, но това е нещо напълно обичайно за продавачите на хотдог, понеже повечето от тях управляват собствения си бизнес. Избрахме #21 – с всички възможни добавки! 10 евро за хотдог, но наистина са страхотни, а наденичките изключително сочни. И получавате най-впечатляващия фон в Копенхаген…

Fiskerestaurant Hooked

Пресен фиш енд чипс в непринудена обстановка и на сравнително добри цени за датските стандарти… Fiskerestaurant Hooked е точното място! Ако решите да го посетите е добре да си запазите маса предварително, нещо, което ние не направихме и се оказа, че свободни места в Kødbyen във Vesterbro няма… За наше щастие бяха отворили сравнително нов ресторант на Klosterstræde в центъра на града, който също ни бе удобен и успяхме да си намерим една свободна маса. Разполагат с цели девет обект! Обстановката в нашия бе изчистена и приятна, като изключим неудобните метални столове. Но крехката риба, която просто се топеше в устата, ги компенсира!

Warpigs Brewpub

Влюбих се в това място още щом го открих! Намира се в индустриалния район Meatpacking district, където някога са били основно складове, месарски цехове и кланици, а днес е превърнат в едно от най-популярните места за излизане вечер – приютява различни галерии, нощни клубове, добри ресторанти и др. Пивоварната Warpigs е създадена по американски образец и с идеята да предлага на клиентите тексаско барбекю, съчетано с бира и метъл музика. Разполагат с нещо уникално… най-големите пушилни в Европа, опушващи по 2 тона месо на ден!

Това абсолютният контраст на изисканите Мишлен ресторанти – тук поръчвате на бар, сервирате си сами храната в метални подноси, месото е директно сложено върху тях, масите са големи пикник пейки за около 6 човека, салфетките представляват огромни хартиени ролки от които да си скъсате, а настроението измежду посетителите почти винаги е приповдигнато! Те пък са разнообразни, от всички социални слоеве – млади, стари, американци, местни жители, туристи, метали, семейства, фенове на бирата и какви ли не.

Като за вечеря за двама си взехме дърпано свинско (1/2 lb), Мак енд чийз (S), боб с пикантни пушени гърди (S) и колсло (M) и всичко ни струваше 268 DKK (38 евро)! Дърпаното месо беше брутално вкусно, както и мак енд чийза. Бирата се произвежда тук и крановете са свързани директно с резервоарите. Има огромно разнообразие, а цените са около 70 DKK (10 евро). За фенове на месото и бирата, тази пивоварна е абсолютно задължителна!

TorvehallerneKBH – Smag

TorvehallerneKBH е закрит пазар и едно от най-популярните места сред любителите на вкусната храна! Из двете зали са разположени разнообразни щандове с готови за консумация храни и висококачествени хранителни продукти. Има места за сядане на открито, но имайте предвид, че по обяд става пренаселено и намирането на свободно място е трудно.

Бяхме набелязали няколко варианта за хапване, но в крайна сметка изборът ни падна върху здравословните предложения на Smag. Избирате си от свежо изглеждащите салати във витрината и сами може да си сглобите собствен микс – малък или голям. Взехме си и сандвич с риба тон и ръжен хляб. Порциите са щедри и получавате перфектен здравословен обяд!

Domhusets Smørrebrød

Най-традиционният датски обяд са прочутите отворени сандвичи Smørrebrød. Въпреки че името им в буквалния смисъл се превежда „намазан с масло хляб“, техните съставки са далеч по-богати, като ви препоръчвам да опитате рибните предложения! Може да ги намерите в почти всеки ресторант, но имайте предвид, че на доста места са на значително завишени цени.

Едно малко магазинче в центъра разполага с огромно разнообразие, където всичко е винаги прясно, автентично и перфектно изглеждащо – Domhusets Smørrebrød. Но събота и неделя е затворено, а през седмицата работи само от 07:00 до 15:00 часа! Другият недостатък е, че разполагат само с една малка масичка отпред и няма къде да седнете, но ние използвахме за тази цел близкия площад Gammeltorv. За три сравнително големи сандвича платихме 114 DKK (16 евро), а бяха страхотни!

Madbaren

Бях набелязал това малко заведение в краен случай, ако случайно ни се наложи да търсим нещо бюджетно за бърз обяд в района на Мраморната църква. Е, все пак се озовахме в тясното пространство на Madbaren, с няколко непознати на единствената голяма маса. Персоналът бе много любезен, а в менюто предлагат малко странни на вид пици, салати и сандвичи на добри за Копенхаген цени. Опитахме два от сандвичите им – вегетариански и със сирене и шунка (138 DKK или 19,50 евро). Бяха много добре овкусени и в големи размери, напълно достатъчни за обяд.

Andersen & Maillard

Да започнеш деня в някоя от местните пекарни е повече от задължително, а датските сладкиши са страхотни! Първата посетена от нас бе Andersen & Maillard, чиито сладки изделия са продиктувани от Милтън Абел – бивш сладкар на известния ресторант Noma. Обектът до централния площад Kongens Nytorv ни бе много удобен и в първото ни утро бяхме наредени на дългата опашка пред витрината им с печива. Вътре пекарната е много малка, но на очарователния отсрещен ъгъл има достатъчно маси за сядане. Набързо си взехме два вида кроасан – канелен и нестандартния квадратен с крем от шамфъстък. Толкова бяха вкусни, че и гълъбите около масите не успяха да разберат, колко бързо свършиха…

Hart

Истината е, че никога не сте далеч от пекарна в Копенхаген, особено от Hart! През не чак толкова далечната 2018, Ричард Харт (още един бивш възпитаник на школата в ресторант Noma) отваря първия обект, а днес те са цели десет! Първоначално се фокусират в приготвянето на висококачествен хляб с квас, но днес са по-известни с датските си сладкиши, а популярността им отдавна е прескочила границите на Дания. Сладкишът им със сладко (Spandauer) и кифличката с кардамон са двете най-популярни неща от асортимента. А двойно печената кифличка от кардамон с филирани бадеми, която опитахме ние, бе превъзходна!

Buka

Това е още една от разпознаваемите пекарни в града, създадена от Зекир Хазири, чиито албански корени дават и името ѝ – „Buka“ на албански означава „хляб“. В една от сутрините се отбихме в малкия им обект на Kongensgade, който е и първият, отворен през 2019 г. Вътре бе претъпкано и нямаше възможност да се седнем, но пък в непосредствена близост е главният площад Kongens Nytorv, където така приятно напичаше, че след това не ни се ставаше… Кроасаните им са не само добре изглеждащи, но и страхотни на вкус, особено този с крем от шамфъстък!

Хареса ни много мекият и балансиран вкус на капучиното, затова на следващия ден седнахме и в значително по-голямата пекарна на главната улица Frederiksberggade. Бъдете сигурни, че там също ще се натъкнете на големи опашки, най-вече заради туристическия поток в близост. Но ако успеете да се доредите до свободна маса, ще се насладите за известно време на приятния аромат от прясно изпечените хляб и сладкиши, под ритъма на стари италиански песни…

Skt. Peders Bageri

Абсолютно задължителният датски сладкиш са канелените рулца – onsdagssnegle, kanelsnelge или просто snelge! Може да ги опитате абсолютно навсякъде, но ако искате да се влюбите в тях, отскочете до латинския квартал и най-старата пекарна в Копенхаген – Sankt Peders. Признавам си, че след всички посетени бутикови пекарни, външният вид на тази ме караше да имам огромни съмнения, че това ще са най-вкусните канелени рула в града, но още с първата хапка те се изпариха… Вътре има много малко място за сядане и е почти невъзможно да се настаните, но това не ни попречи да си ги хапнем навън, а няколко часа след това да се върнем за още…

Coffee Collective

Скандинавските страни са в челните места по консумация на кафе на глава от населението, като стилът Scandi набира все по-голяма популярност. Характеризира се с по-кисели и ярки вкусови нотки, а едни от пионерите в създаването му са Coffee Collective. Стартирали през 2007 г. с малка фабрика за печене, днес те са най-разпознаваемият бранд за кафе, с осем обекта из Копенхаген, всичките декорирани в опростения скандинавски минимализъм.

Ние посетихме Bernikow, където освен стандартната вътрешна част, има масички и в междублоковия тунел. Кафето им ни хареса! А ако имате по-задълбочен интерес, може да запазите час за някой от курсовете им по правене на еспресо, за дегустация, по печене или за лате арт (повече в сайта им – ТУК).

Original Coffee

Още един бранд, използващ местно изпечени зърна и почти толкова разпознаваем е Original Coffee. Двамата основатели и приятели от детството, Николай и Филип, стартират своя бизнес през 2010 г., когато натоварили своите велосипеди с всичко необходимо за приготвянето на кафе, обикалят из улиците на Копенхаген.

Днес може да ги откриете буквално навсякъде из града – цели 18 локации! На места са съвсем малки будки или буквално един бар с перфектно подготвен и информиран бариста, като тази в Jorcks Passage, откъдето си взехме ние. Съпоставяйки ги с останалите, ето това вече е кисело кафе! Свикнали на малко по-различен вкус, не бихме го пили ежедневно, но ни допадна.

Democratic Coffee

Разположено точно до библиотеката, Democratic Coffee може да се похвали с отлично кафе, прясно изпечени вкусотии и много приятна атмосфера. Освен като любимо място за студентите от близкия университет, то се превръща и в предпочитано работно пространство. Някога в библиотечното кафене се е сервирало ужасно кафе, което Оливър Йенсен ненавиждал… Затова се заел да промени това и създаването на Democratic Coffee показва, че е успял. Освен превъзходното им капучино, много ми допадна и интелектуалното, но непретенциозно усещане на мястото.

Prolog Coffee Bar

Последната ни кафе локация е Prolog в Østerbro – тясно пространство с едва няколко масички вътре. Появяват се на кофеиновата карта на Копенхаген през 2016 г. с цел да дадат на хората по-добро кафе изживяване! Собственоръчно изпичат само най-висококачествените зърна, а те пък често се променят според сезоните, което кара дори и редовните им посетители да тръпнат в очакване, каква експлозия от вкусове ще получат този път в чашата си. На нас ни хареса, въпреки силно изразените цитрусови нотки.