Хапване в Прага / Eat in Prague

Чешката столица е град, в който заведенията са буквално едно до друго. Трудно е да решите къде да вечеряте, пиете кафе или да похапнете нещо сладко… Ще се опитам да улесня избора ви, като ви покажа няколко местенца за хапване в Прага!

💡 Заглавията с имената на местата са линк, отвеждащ към точната локация.

Krčma

Най-доброто място за вечеря, намира се в сърцето на стария град! Не е подходящо за летните дни, защото се влиза под земята, но за всеки друг период от годината е просто перфектно. Особено ако е студена вечер… още с отварянето на вратите ще усетите как ви обгръща топла вълна и уникалните аромати на вкусни ястия… За жалост често е пълно… Задължително си направете предварителна резервация!

Атмосферата – точно такава, каквато съм си представял, че имат старите пражки кръчми! Създава един неповторим уют и топлина. Впечатление прави дървения интериор и интересните свещници със стичащ се восък. Обслужването е перфектно, а цените може би едни от най-добрите в града. Традиционното за тези места (и така любимо на мен) джоланче или казано на чешки „Koleno”, струва 285 чешки крони (около 10 евро). Заслужава си да бъдат опитани и свинските ребърца… просто се топят в устата. И двете са съпроводени от вкусен сос и традиционна гарнитура. Много вкусна бе и гъбената супа, която струва 55 чешки крони (около 2 евро)… За около 80 – 90 евро вечеряхме 6 човека! И то с много вкусна храна… О… да… бирата… Малко разнообразие от бири, но е така в почти цяла Прага… Препоръчвам ви да опитате тъмната бира.

Bredovský dvůr

След като се оказа, че в Krčma няма свободни места и за следващата вечер, се стигна до вечеря в Bredovský dvůr. Отново резервацията е добро решение, защото заведението беше пълно! Наложи се да изчакаме масата си, дори и с резервация… Храната не бе нищо особено, но самата атмосфера в заведението е доста приятна.  Цените също са средни, не много високи, но и не много ниски… Обслужването бе доста бавно, което предразположи за пиене на повечко бира… Като отново тъмното пиво надделя! Не е лош избор ако сте отседнали в района около Václavské náměstí.

Cathedral Café

Перфектното място за закуска, обяд или просто кафе! Страхотен интериор и много приятна атмосфера. Намира се в уличките зад катедралата Дева Мария пред Тин. Разполага както със закрита част, така и с много красива градина. Обслужването е перфектно! Някак си остава малко скрито от тълпите туристи и е доста тихо и спокойно. Кафето е много добро! Цената на капучиното е 79 чешки крони (около 3 евро). Ако сте решили да хапвате, то препоръчвам ви бургер! Изключително вкусен…

Café Kafíčko

Ето, че дойде време и за представител на Мала страна. Това малко и уютно кафене се намира на Maltézské náměstí 15. Предлага страхотно кафе на много прилични цени. Еспресото е 44 чешки крони (около 1,5 евро), а капучиното 54 чешки крони (около 2 евро). Персоналът е много мил и любезен. Има голямо разнообразие от напитки и различни домашно приготвени десерти. Заведението е добро решение за отдих след обиколка на тази част от града.

Choco Story

Музеят на шоколада! Открихме го случайно при разходката ни из града… Беше третият ни ден и имахме време за кафе и нещо сладко. Е, не сгрешихме… Сладкишите са ужасно вкусни! Да не говорим, че още с влизането се изгубвате в един шоколадов свят. Не посетихме самия музей… Решихме, че дегустацията е по-удачното решение. Разходете се по рафтчетата и разгледайте множеството различни шоколади. Потопете се в шоколадовото море, което ви предоставя това място.

Trdlo и Good Food Chimney Cake

Задължително трябва да опитате козуначените коминчета – Трделник! Популярни и традиционни са за тази част от Европа, като не е уточнено дали произлизат точно от Чехия, Словакия, Австрия или Унгария. Факт е, че в Прага те са навсякъде! И кое от кое по-вкусни. Ние опитахме от Trdlo и Good Food Chimney Cake. Има огромно разнообразие от вкусове, като моят фаворит е Нутела, сметана и ягоди! Всяка вечер пробвахме различни, дори и с черен сладолед. Заслужава си да ги опитате!