Хапване Сибиу / Eat Sibiu

Прекарахме два дни в приятни разходки из улиците на Сибиу и бяхме много изненадани от впечатляващото разнообразие на места за хапване! Градът не е голям, но се оказа страхотна сцена за ресторанти и кафенета от различни категории. Беше ни изключително трудно да пробваме само няколко, но пък останахме много доволни от направения избор!

💡 Заглавията с имената на местата са линк, отвеждащ към точната локация.

Ribs & Beer Sibiu

Първото място за хапване не подлежеше на коментар! След цялата емоция от Трансфъгъръшан имах огромна нужда от голяма халба със студена бира и огромна порция храна… Мястото разполага с уютна градина, която бе почти само за нас, а когато си с шест месечно бебе, това си е страхотен бонус! Вътрешната част на заведението е комбинирана с хостел и бирария, а интериорът е впечатляващ!

Въпреки легендарните им ребра, както те ги наричат, ние се спряхме на комбо менюто, за да опитаме разнообразни меса. И не сгрешихме! Ребрата бяха супер, но наденичките… просто се топяха в устата! Цената на плато за двама е около 25 евро, а на голяма халба (1 литър) бира около 6 евро – за актуални цени може да проверите менюто на сайта – ТУК.

Lumos coffee and brunch

Решихме да се възползваме максимално от двудневния си престой в Сибиу и сутринта да я отдадем на мързелив брънч! Избрахме Lumos, не само заради името свързано с Хари Потър, но и заради интересните предложения в менюто, свежите коктейли и страхотното кафе. Интериорът изглеждаше много приятно, но предпочетохме да седнем отвън на въздух и препичайки се на слънце. Опитахме яйца бенедикт със сьомга и аспержи (8 евро), както и купа гранола (5,50 евро). И двете бяха много добри! Има огромно разнообразие от напитки – може да разгледате актуално меню във фейсбук страницата им – ТУК.

DI Gianfranco

Много приятен италиански полъх в Сибиу! Нямахме намерения да ядем пица или дори да сядаме точно тук, но прекрасната атмосфера в градината наклони везните в полза на Di Gianfranco. Ресторантът работи от 2011 година, като променя няколко пъти локациите си. За съжаление, тази, която посетихме ние, вече не е актуална и ресторантът е на ново място, малко по-далеч от централната част. Градината наистина бе прекрасна – тиха, красиво декорирана и пренасяща посетителите в Италия! Насладихме се на добра пица и студена бира…

Kulinarium

Едно от задължителните места за посещение според множеството информации за града! Ресторантът е разположен на малкия площад (Piata Mica), който е прекрасен избор за прекарване на вечерите с чаша бира или вино. Имайте предвид, че заради популярността му е много възможно трудно да си намерите свободно място без резервация… Може да разгледате предварително менюто и цените (ТУК), като ние се спряхме на традиционен гулаш (9 евро) и специалните им талиатели със скариди (9 евро). Цялостната атмосфера е страшно уютна, храната е добра и определено си заслужава да се посети.

Culinarte

Нямаше как дългите летни разходки да не доведат до похапване на сладолед… Също и на вкусен десерт след вечеря! Бяхме си избрали едно местенце, където страстта към сладкарството води до страхотни резултати – Culinarte. Намира се на главната пешеходна улица (Strada Nicolae Bălcescu) и може да го различите от останалите джелатерии по почти постоянно извитите опашки пред витрините му… Огромно разнообразие от вкусове и наистина бяха много добри! В една от вечерите пък седнахме на няколкото масички, за да опитаме и от десертите, които се предлагат в малката сладкарница…

Scufita Rosie

Понеже си тръгвахме рано сутринта от Сибиу, решихме да си вземем закуска от някоя пекарна. Избрахме Scufita Rosie, като едно от популярните места и предлагащо традиционни печива. Освен задължителните за пробване румънски гевреци (Covrigi), може да опитате и плачинта (placinte), което е като румънска баница със сладък или солен пълнеж. Накупих доста неща за пробване, но всичко изглеждаше вкусно…