Агридженто / Agrigento

Напускаме района на югоизточна Сицилия и се отправяме към средата на югозападното крайбрежие, за да посетим внушителния археологически парк „Долината на храмовете“ до Агридженто. Време е за урок по история около руините на някогашния славен древногръцки град Акрагас или „най-красивият град, който смъртните някога са построявали…“, както го описва античният поет Пиндар в една от одите си!

Къде се намира и как да стигнем

Парковият комплекс „Долината на храмовете“ е само на 3 км от днешния град Агридженто, който е позициониран в средата на крайбрежието и в близост до централната част на острова. Трапани е на 175 км, Палермо на около 130 км, а Катания на 165 км. Самото местоположение на археологическите останки е на няколко възвишения, със страхотна гледка към сините нюанси на Средиземно море…

 Разгледайте опции за коли под наем в Сицилия

Най-лесният вариант за посещение е с автомобил под наем, както направихме ние, използвайки такъв от нашите партньори Autoeurope. И до двата входа (да, два, но за тях ще ви обясня след малко) има обособени зони за платено паркиране (ТУК и ТУК), като максималната дневна цена е около 8 евро. Ако останете 3 часа, които са напълно достатъчни да разгледате всичко, престоят ще ви струва около 5 евро.

Опциите с градски транспорт са ограничени, понеже връзката с източната част на Сицилия не е добра и пътуването би отнело много време… Организираните ежедневни обиколки биха били един добър избор, като те се предлагат основно от Катания и Палермо. Именно от Палермо има редовна влакова линия (за разписания и цени – Trenitalia), която отнема около 2 часа в посока. От Агридженто до парка има обществени автобуси на кратки интервали от време, както и таксита, с които да се придвижите до входа на парка. Моето мнение е, че нощуването в района е напълно излишно, но ако вие сте на друго, може да откриете някои интересни места за отсядане.

Разгледайте места за настаняване в Агридженто

Booking.com

Два входа – кой да изберем

Интересно, а и малко объркващо, е наличието на два входа и съответно два изхода – западен и източен. От който и да изберете да започнете обиколката, задължително е да пазите билета си до самото напускане! Ние решихме да влезем през източния, понеже тази част на комплекса е по-впечатляващата и сметнахме за по-удачно да стартираме оттук. Така ако решим в един момент да не стигнем до самия край на парка, ще знаем, че сме видели най-внушителните забележителности. Прекосяването на цялата му площ изисква доста ходене, а най-големият недостатък на оформлението е, че изминавайки разстоянието от единия до другия край, трябва да се върнете по същия път наобратно, за да достигнете до автомобила си…

💡 Билети се продават и на двата входа, като предварително закупуване не ви е необходимо. Актуални цени и работно време може да откриете на сайта – ТУК.

Първо впечатление – Храмът на Хера (Юнона) / Tempio di Giunone

Още с първите крачки из комплекса, на възвишението вляво, се забелязват останките от древния храм на богинята Хера (римско име Юнона) – Tempio di Giunone. Строен е в периода 450-430 г. пр. н.е., като в своята цялост е имал 34 колони, от които 25 са запазени и до днес (някои цялостно, други само частично). Те са издигнати върху правоъгълна основа с размери 40 метра дължина и 20 метра ширина – 6 колони на късата и 13 колони на дългата страна. На някои от тях може да забележите черни петна, причинени от нападенията на Картаген и останали като отпечатък във времето още от 406 г. пр. н.е.

Величието на Акрагас

Земите на Южна Италия някога са били дом на древногръцки колонии, наречени с общото наименование Магна Греция. Сред тях е и Акрагас, основан около 580 г. пр. н.е. от заселници от Родос и Крит. Развитието му е стремглаво и бързо се превръща в един от най-влиятелните градове в Средиземноморието и третият по големина в Магна Греция. Бил е обграден от внушителни крепостни стени с дължина около 12 км! В най-силните си години се предполага, че е наброявал около 300 000 жители. За величието му подсказват изградените през 5-ти век пр. н.е. дорийски храмове, чиито останки днес са най-впечатляващият археологически обект в Сицилия и част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

По време на първите две Пунически войни, за Акрагас  воюват Рим и Картаген, нанасяйки му значителни щети. През годините многократно е разграбван и опожаряван, а няколко земетресения унищожават голяма част от него… Попада под владение на римляни, остготи, византийци, нормани и др. Така някогашното величие на Акрагас, впоследствие преименуван на Агригентиум, Гридженти, Агридженто, изчезва и остава само сянката на внушителните руини в долината на храмовете…

Виа Сакра / Via Sacra

Основната пътна артерия в комплекса е прашната Via Sacra. Тя отвежда към всички храмове и руини, като обозначенията улесняват значително маршрута на туристите. Може спокойно да се отклоните, за да разгледате древните некрополи или да се насладите на красива гледка към заобикалящите долината пейзажи. А дори и да се изгубите из маслиновите горички, лозята и кактусите, винаги ще можете да се ориентирате към Via Sacra и да се върнете на правилния път…

💡 Ако идвате през лятото, носете си задължително шапка и слънцезащитен крем, защото сянка няма и температурите могат да са жестоки…

Храмът на Хармония (Конкордия) / Tempio della Concordia

Безспорната кулминация на пътуването из древността е храмът на Хармония (Конкордия) – Tempio della Concordia. Заедно с Партенона в Атина, това са двата най-добре запазени храма от древна Гърция в света. Строен е около 430 г. пр. н.е., като размерите му са малко по-големи от тези на Tempio di Giunone. Но почти перфектно запазените фронтони от източната и западната страна му придават завършеност и допринасят за внушителното му излъчване. През 6-ти век е превърнат в християнска църква, което до голяма степен предотвратява сигурната разруха, сполетяла останалите обекти. Няма яснота, на кое божество е бил посветен, а сегашното му име се дължи на намерен в близост латински надпис, който няма връзка с храма.

Храмът на Херкулес / Tempio di Ercole

Стигаме до най-стария храм из долината – Храмът на Херкулес (Tempio di Ercole), построен около 520 г. пр. н.е. С дължина от 74 м и ширина 27,8 м и достигал до внушителните над 16 м височина, това е бил вторият най-голям храм в древния град (след Храма на Зевс – Tempio di Zeus Olimpio). За жалост е почти цялостно разрушен при едно от земетресенията, като чак през 1922 г. е реставрирана част от него и са вдигнати отново 9 от някогашните 38 колони. Приписването му на героя е потвърдено от пасаж на Цицерон и може да се счита за надеждно, още повече и като се има предвид, че Херкулес е бил особено почитан в района.

Пропускаме западната част

Тясна пътечка зад храма на Херкулес отвежда към западната част на комплекса, където основната забележителност са разпилените останки от така и незавършения Храм на Зевс. Ние решихме да поемем обратно към паркинга, защото ни очакваше път към западния бряг, но ако имате още време за разглеждане, може да продължите обиколката.

Отбивка до Скала дей турки (Турското стълбище) / Scala dei Turchi

Само на около 10 км от паркинга се намира една красива скала, до която решихме да се отбием – Scala dei Turchi. Особено популярно място е през топлите месеци, когато се използва за слънчеви бани и туристите се излежават върху бялата и повърхност. Прилича на естествено стълбище, отвеждащо директно във водата! Именно като такова се е използвала от арабски пирати, акостирали около нея, за да плячкосват близките села. Местното население ги наричало „турци“, въпреки че те били сарацини, и така е дадено името на скалата.

Слизането надолу към плажа е по живописна пътечка, а през февруари бяхме единствените туристи по студения златист пясък. Хилядолетия са били необходими на природата да сътвори чудноватите линии на скалата и да я превърне в може би най-разпознаваемия морски пейзаж от Сицилия…

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ