Ното / Noto

Успяхме да избягаме на юг от дъжда в Сиракуза, за да посетим бароковото съкровище на Сицилия – Ното. Като дом на множество народи, може би ще очаквате да видите смесица от гръцка, римска, византийска, арабска, норманска и арагонска култура, но заради унищожителното земетресение през 1693 г, Ното е изграден от пепелта… в изящен късен барок!

Къде се намира и как да стигнем

Разположен на високо в долина с маслинови гори и бадемови дървета, Ното е една от предпочитаните дестинации за еднодневни посещения от близките големи градове Сиракуза (37 км) и Катания (92 км). Има вариант да стигнете до него с автобус или влак, но аз бих препоръчал пътуването с автомобил из Сицилия.

 Разгледайте опции за коли под наем в Сицилия.

Оказа се, че паркирането извън сезона не е много трудно. Най-голямото и популярно място затова е Parcheggio Centrale, където цената е 2 евро на час. Ние решихме да пробваме с един малък паркинг на Largo Pantheon с тарифа 1 евро на час, но в неделя бе безплатен!

Разгледайте места за настаняване в Ното

Booking.com

Входът към града – Porta Reale и Corso Vittorio Emanuele

Перфектното място да започнете разглеждането на Ното е Porta Reale! Построената през 19-ти век арка, по случай визитата на Фердинанд II (крал на Сицилия), се явява своеобразен вход към централната част на града.

Тя от своя страна е структурирана от три основни успоредни улици, като на най-източната са живели благородниците (именно там се намират повечето дворци), на втората е било разположено духовенството (днешната главна улица Corso Vittorio Emanuele, където са най-красивите църкви) и третата е била отредена за обикновеното население.

Очарователната Piazzetta 3 ottobre 1920 е първото впечатляващо нещо по пешеходната алея, а точно над нея се извисява църквата Chiesa di San Francesco d’Assisi all’Immacolata.

Повече за Ното

Останките на древния град (Noto Antica) се намират на 10-тина км навътре в планината Иблеан (Iblean), като не е останало почти нищо от него. Разрушенията от ужасяващото земетресение дават поле за изява на сицилианските архитекти. Обучени от най-добрите барокови творци на Рим, те избират по-благодатен терен към морския бряг и разгръщат потенциала си до такава степен, че изграждат изцяло нов град шедьовър… Местната варовикова скала му придава деликатния цвят на мед, а мекотата ѝ позволява изработката на прекрасните детайли по фасадите.

Ното е олицетворение на сицилианския барок – елегантен и толкова перфектен! Заедно с още седем възродени от пепелта града в долината Вал ди Ното, той е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Катедралата – Cattedrale di San Nicolò

Още със стъпването в Ното човек придобива усещането, че се намира в грандиозен музей на открито, но това чувство стига кулминацията си на централния площад – Piazza del Duomo. Там главна роля е отредена на величествената катедрала на Ното (Cattedrale di San Nicolò)! Широкото стълбище създава илюзията, че е издигната на пиедестал, за да се превърне в емблематичен пейзаж на всеки кадър от Ното…

Вдъхновени от римските дворци, на сицилианските барокови архитекти са им необходими около 80 години да завършат през 18-ти век строежа на храма. Историята и е съпътствана от още едно земетресение и периодично рушене на части от нея, затова могат да се забележат елементи от различни стилове, като неокласическия купол. Не успяхме да влезем вътре, но определено екстериорът е много по-внушителен от интериора.

Пространствата на катедралните стълби са толкова големи, че наподобяват малки площади! А и са достатъчно високи, че да разкрият хубава гледка към останалата част от града…

Кметството – Palazzo Ducezio

Точно отсреща е внушителният някогашен дворец Palazzo Ducezio. Най-вероятно сицилианският архитект Винченцо Синатра се е вдъхновил от френските дворци, за да създаде сградата, където днес се помещава кметството на Ното. Срещу входна такса от около 3 евро може да се влезе, а вътре основните забележителности са известната зала на огледалата (Sala degli Specchi) и панорамната тераса.

По via Nicolaci

През месец Май всяка година, тази стръмна улица се превръща в едно от най-цветните места на остров Сицилия! Сигурен съм, че сте попадали на снимки на пъстрия килим от цветя, разстелен по цялата дължина на улицата… От 1980 г. до днес в Ното се провежда ежегодният фестивал на цветята – Infiorata di Noto.

През февруари определено не беше толкова цветно, но нямаше как да не се разходим по тази прочута улица… Там са базирани някой от най-изящните барокови балкони в града! Именно такива са тези на Palazzo Nicolaci di Valldorata, дом на сицилиански аристократи. Освен че терасите са с перфектно оформени огради от ковано желязо, ефирните им орнаменти са вдъхновени от митологията и тогавашното ежедневие на архитектите. Вдигайки поглед нагоре, ще видите фигурите на русалки, свинксове, крилати коне и какви ли още не същества, в комбинация с образите на селяни с изкривени лица, голи женска тела и др.

Гледката от Chiesa di San Carlo al Corso

Поредната барокова църква в Ното… около 35 са! Но тази е малко по-специална… Освен да разгледате интериора на Chiesa di San Carlo al Corso, с изчистените колони и изрисуван таван, задължително е да си закупите билет от 2 евро, за да се изкачите до терасата. Това е най-зашеметяващата панорамна гледка към града! Обиколете старинните камбани, за да се насладите на изгледа към покривите… А за да усетите Ното… просто погледайте известно време към Piazza del Duomo… Уау!

Piazza XVI Maggio – църква, фонтан и театър

Главната улица Corso Vittorio Emanuele е почти към края си, когато се появява зеленият оазис на Piazza XVI Maggio. Този площад помещава поредната барокова църка (Chiesa di San Domenico), разположена зад заобиколения от палми фонтан, а в отсрещния ъгъл е сгушен градският театър (Teatro Comunale “Tina di Lorenzo”). Отвътре е повече от впечатляващ, но за жалост не успяхме да го посетим…

Лек обяд и кафе с канола

Не бяхме много гладни, затова решихме да хапнем нещо малко. Една от най-популярните и разпространени храни за бързо хапване в Сицилия са аранчините (Arancina)! Пърженият оранжев специалитет, придобил името си от приликата с портокал, може да бъде видян в овална или крушовидна форма. Основната им съставка, скрита под хрупкавата коричка, е оризът! Навсякъде се предлагат във варианти с добавени към него типични за италианската кухня вкусове, като спанак, прошуто, сирене, патладжан, домати и какво ли още не…

Точно в тази част на Ното има едно невзрачно местенце, приличащо повече на стара столова, където правят страхотни аранчини – Rosticceria Palermitana Arancina Planet. Хапнахме набързо с голям апетит и прекосихме улицата, за да седнем в отсрещното кафене –  Pasticceria Mangiafico Mandolfiore. Мястото притежава типичното сицилианско излъчване, а ние го допълнихме с капучино и прясна сицилианска канола…

За финал

Остана ни да прекосим отново главната улица и да се насладим за последно на прекрасния бароков град. Ното определено е сред най-впечатляващите места в Сицилия! Прекрасен е дори и извън летния сезон, когато са останали предимно местните жители. Отделихме си за него около два часа, които ни стигнаха да го разгледаме.