Кентърбъри / Canterbury

Ако търсите идея за еднодневно бягство от Лондон, то перфектният избор е Кентърбъри! Средновековният град разполага с живописни калдъръмени улици, впечатляваща архитектура и завладяваща история. Там е една от най-величествените британски катедрали, обособен е като духовен център на Англия и е родното място на холивудския актьор Орландо Блум…

Къде се намира и как да стигнем

Кентърбъри е разположен в югоизточната част на Великобритания, пресича го река Стаур и е сред най-големите градове в графство Кент. На 28 км се намира пристанището Дувър, където е най-тясната част на Ла Манша (Па дьо Кале), а столицата Лондон е на около 100 км.

Да стигнем до Кентърбъри от Лондон определено не е трудно. Вариантите са автомобил, влак или автобус. Спряхме се на последния, като използвахме National Express. Хванахме автобус в 08:30 от гара Виктория, който пристига за 2 часа. В обратната посока има разписание до към 20 часа, но ние останахме в града до 17 часа. Билетите ни струваха около £6 в посока. За конкретни разписания, цени и предварително онлайн закупуване (за което ви съветвам), може да посетите сайта на компанията – ТУК.

Разгледайте места за настаняване в Кентърбъри

Booking.com

Стартираме с кафе и десерт

Все още не бяхме пили кафе и бързо се насочихме към Eleto Chocolate Cafe, за да променим това. Кафенето е с много уютна атмосфера, като ние решихме да се качим на втория етаж… за по-интересна гледка към улицата! Поръчвайки си на сервитьора, бяхме леко изненадани, когато на чист български език (нашият роден език) ни помоли да говорим по-бавно. Оказа се, че не само е от България, но сме и от един и същи град – Бургас. Поговорихме си, посмяхме се и в крайна сметка се насладихме на капучино и страхотно шоколадово брауни…

Повече за Кентърбъри

Историята на града датира още от римско време. Именно тук през 597 г. папа Григорий Велики изпраща св. Августин (Кентърбърийски) да прекръсти англосаксонците и така той се превръща в основоположник на църквата на Англия и първи архиепископ на Кентърбъри. От града започва и един от най-популярните древни поклоннически маршрути, водещ към Рим – Via Francigena.

Впоследствие Кентърбъри винаги е бил сред най-популярните градове на острова и дом на поети, драматурзи, както и вдъхновение за английските писатели. Един от тях е Джефри Чосър, който е създател на знаменитото произведение „Кентърбърийски разкази“, считано за ключово в легитимирането на английския език във време, когато доминиращите литературни езици в Англия са френски и латински. А дори няма сведения да е стъпвал някога в града…

По главната улица – High street

Затворена за автомобили, главната улица High street предоставя разходка с прекрасна градска атмосфера! Въпреки наличието на популярни обекти, като Pret a Manager, Caffe Nero, Nando’s и други, очарователният старинен облик на града е успял да се запази! Символичното ѝ начало бележи кулата Saint George, преминава през няколко малки площадчета, за да завърши до средновековната порта Westgate Towers.

Къщата на тъкачите – The Old Weaver’s House

Някъде в средата на главната улица се намира най-емблематичната гледка от Кентърбъри –  някогашната къща на тъкачите (The Old Weaver’s House) в изящни бяло-черни цветове и преминаващата покрай нея река… За миг се почувствахме като в Страсбург! Не сме били далеч от истината, защото тук са живели френски протестанти, избягали от земите си заради религиозни преследвания. Днес е ресторант, където може да се седне на спокойна атмосфера в двора около водата, точно до акостиращите лодки…

Крепостната порта – Westgate Towers

С внушителните си размери, Westgate Towers е най-голямата оцеляла градска порта в цяла Англия! Средновековната постройка датира от 14-ти век и днес в нея се помещава едноименен музей, който дава възможност да се научи историята на кулите през вековете и да се изкачат стъпалата до върха им (билетът е £4). Улицата продължава и отвъд старата част и отвежда чак до популярния местен университет – University of Kent.

Паркът Westgate Gardens

В непосредствена близост са прекрасните градини, носещи името на портите – Westgate Gardens. Те са сред най-старите английски паркове! Идеално място за спокойна разходка около просторни поляни, цветни алеи и старинни каменни постройки. А преминаващата през него рекичка и възможността да срещните катерица, патица или друга животинка, допълват живописната среда. Хвърлете и един поглед назад за перфектна гледка към портата… заслужава си!

Паркът Greyfriars Gardens

Излязохме от парка малко преди главния път Rheims Way, за да може да пресечем квартала с жилищни сгради през няколко тайни алеи и да стигнем до Greyfriars Gardens (Franciscan Garden). Тук туристи почти не се срещат и около единствената останала постройка от някогашния францискански манастир цари истинска тишина и спокойствие! Точно тук са паркирани и лодките, с които се осъществяват туристическите обиколки по реката…

Скитане из страничните улички

Най-добрият начин да опознаете и разгледате Кентърбъри е да се впуснете в скитане из тесните странични улички! Най-интересните от тях са Guildhall St, Palace St, Borough St, St Margaret’s St, Sun St, Best Ln, Mercery Ln, Butchery Ln. Там ще откриете малки магазинчета, ресторанти, пъбове и най-вече страхотна автентична атмосфера. Из тях се крият множество старинни сгради, изградени в популярния за региона стил Тюдор.

Задължително стигнете до кривата къща (The Crooked House)! Тази постройка от 17-ти век изглежда изключително нестабилна, но се е превърнала в една от атракциите на града. Чарлз Дикенс я описва, като наведена напред, опитвайки се да види минувачите по тесния тротоар отдолу… Днес в нея се помещава книжарница, а точно отсреща ще видите червена телефонна кабина, сгушена до каменните стени на едно от най-старите училища в света –  King’s School.

Минете покрай St Margaret’s Church, където оживява прочутото произведение на Чосър. Оттам тръгва 40 минутна анимирана обиколка с костюмирани водачи, която развежда групата по улиците на града и по забавен начин представят част от разказите.

Хвърляйте и по един поглед нагоре към изключително интересните табели, надвесени над главите на минувачите… Надникнете задължително към Butchery Ln, за да направите един кадър на тясната алея, обсипана с метални знаци и катедралата на заден фон…

Време за обяд

За обяд се отправихме към едно страхотно място за бургери и бира – Pork & Co. Разчитат на продукти с добро качество, специално опушват свинското и държат страхотни цени! Опитахме някои от популярните бургери и не останахме разочаровани… Едни от най-вкусните, които хапнахме при всичките ни посещения на острова.

💡 За жалост през 2023 обектът в Кентърбъри затвори, като за момента е по-скоро за постоянно. В сайта има повече информация за тях и актуално работещите обекти – ТУК.

Катедралата на Кентърбъри – Canterbury Cathedral

Безспорната кулминация от посещението на Кентърбъри е катедралата (Canterbury Cathedral)! Това е една от най-важните катедрали не само в историята на Великобритания, но и на Европа… През вековете претърпява различни реконструкции, като е била почти опожарена през 12-ти век и успява да избегне щети по време на Втората световна война. Сегашният ѝ вид съчетава два стила – романски и готически.

Може да си закупите билет онлайн предварително (ТУК) или на място. Цената за възрастен е £15,5 и може да се използва многократно в период от една година. Входът за катедралата е през красиво декорирана порта от 16-ти век (Christ Church Gate), намираща се на симпатичен малък площад, известен като „Пазарът на масло“ (Butter Market). Интересен факт е, че някога се е казвал „Пазарът на бикове“ (Bull Market) понеже там са били държани бикове за събития… Точно така, тази свързвана с Испания традиция с бикове е била английски обичай през средновековието…

Историята на катедралата започва с пристигането на Свети Августин, за да може през 1988 г. официално да влезе в списъка на Юнеско за световно културно наследство. Обгражда я приятен за разходка двор, а голяма част от фасадата бе в реставрация. Вътре е изключително внушителна и респектираща! Разходете се из просторните коридори, разгледайте изумителните витражи, използвани да разказват поуки на селяните, които не са можели да четат и се потопете в поклонническата атмосфера около гробницата на Томас Бекет.

💡 Томас Бекет е най-известният архиепископ на Кентърбъри, поставен на този пост от своя добър приятел крал Хенри II и по неволя на съдбата, умрял именно от неговите рицари. В гнева си от поредните своеволия на свещеника, кралят изрича думи, които са възприети от някои по-глупави рицари, като призив да убият Бекет. Така на 29 декември 1170 г. те разбили черепа му, разливайки мозъка му по пода на катедралата…

Разходка по градските стени

Разходката ни из Кентърбъри бе към края си, а в оставащите минути до автобуса решихме да се разходим около парка до автогарата. Градът е бил обграден от римски крепостни стени, върху чиито останки през средновековието са издигнати нови, останали и до днес… Страхотен завършек на еднодневното пътуване до този очарователен град!

💡 Ако имате малко повече време, може да отскочите до St Augustine’s Abbey и най-старата църква в Англия – St Martin’s Church.