Йоан Летни Пчелина / Joan Letni Pchelina

При преместването си в София имах период, в който отказвах да повярвам, че тук мога да се чувствам щастлив… Отричах всичко положително на града и се насочвах само към негативното. Тогава намерих това местенце и доста неща се промениха!

Как да стигнете до параклиса св. Йоан Летни ?

Поемате от София към Перник и продължавате към Радомир. Карате по E871, подминавате пресечката за Прибой и свивате на следващата, за Поцърненци. Ако спазвате правата посока на каране, ще стигнете до централното площадче. От ляво има постройка, на която все още личи надписът „Смесен магазин“. Завивате зад нея и продължавате само напред. Преминавате през китни постройки. Малко след техния край, следва разклонение на пътя. На ляво пътят продължава през полето, хващате дясната страна и продължавате смело. Минавате през още няколко вилички. Ако времето е лошо, кално е и сте с по-ниска кола, по-добре я оставете на някое удобно място след това. Можете да стигнете с кола до язовира. Аз обикновено я оставям малко преди нагорнището за параклиса (ще го видите). Там ще сте за около 1 час и 15 мин, нищо време за подобно място…

Гледката над язовир Пчелина

Някога тук е имало село, вместо язовир. Село Пчелинци. Името на язовира носи спомена за него. Параклисът се извисява гордо над язовира. Малко преди него има скали, от които се разкрива страхотна панорамна гледка над параклиса и язовира. Обичам да снимам от там, да седя на скалите, отпуснал крака и неусещайки земя под тях. Чувствам се свободен. Мястото е обладано от някаква тайнственост, мистика.. усещаш се по близо до Бога, дори и да не си вярващ… Гледките от всяка една точка са страхотни, всеки може да си намери своята такава. Има места, които те карат да ги посещаваш отново и отново… Това е такова! Можеш да прекараш цял ден седейки там.. Красиво по изгрев, през останалата част от деня и накрая ти предоставя изключителен залез.. Успях да се насладя на един такъв при третото ми посещение… Тръгнах от София спонтанно, бях сигурен, че залезът ще е страхотен.. Бързах, закъснявах, мислех, че няма да го хвана.. Е.. успях.. И бях възнаграден с един от най-красивите залези, които съм виждал някога..