Бари / Bari

За няколко дни изследване на Пулия, успяхме да се потопим в автентичността и уникалния характер на региона! А последния ден си оставихме за мързеливи разходки из своеобразната му столица – Бари. Безцелно скитане под ароматното пране от балконите на стария град, въздишки по безкрайно сините води на Адриатическо море и похапване на вкусна храна…

Къде се намира, как да стигнем и къде да отседнем

Бари е вторият по големина и важност град в южната част на страната, след Неапол. От древни времена е считан за портата на Италия към изтока! Изпраща и посреща множество кораби всекидневно, затова е и лесно да го посетите с ферибот от Гърция, Хърватия, Черна гора или Албания. Към останалата част от страната е свързан с добра ЖП линия, като директният влак от Рим отнема около 4 часа.

 Разгледайте опции за коли под наем в Пулия

Най-лесно е да се посети със самолет! Международното летище е само на 10-тина км и е удобно свързано с центъра на града, чрез метро, влак и автобус. Именно него използвахме и ние, но кацайки си взехме автомобил под наем, посредством нашите партньори от Autoeurope. Ако посещавате Бари с идеята да обиколите някаква част от Пулия и да разгледате възможно най-много, съветвам ви да използвате автомобил, за да може да направите престоя си максимално удобен и ефективен.

За отсядане си резервирахме апартамент в близост до централната част – Suite House 78. Всичко бе чисто и подредено, получихме много добра комуникация с домакина, а в просторната кухня ни бяха оставили различни комплименти. Локацията е перфектна и на пешеходно разстояние от всичко интересно.

Разгледайте още места за настаняване в Бари

Booking.com

Къде да паркираме

Бари е сравнително голям град и като всеки такъв в Италия, паркирането не е лесно. Добре е да използвате платен паркинг, ако мястото за престой не разполага с такъв… Хубавото е, че като пристанищен град, откъдето отпътуват много круизни кораби, Бари разполага с няколко големи паркинга. Ние се спряхме на многоетажния Parcheggio Quick San Francesco. През сайта може да се запази и плати място предварително!

Паркирахме за 24 часа и оставихме ключовете на автомобила – практика, която обикновено не ми се нрави много, но вече нямах избор… Всичко бе супер, докато на следващия ден не отидохме няколко часа преди изтичането на престоя ни, за да си оставим багажа… Колата я нямаше, а още от предния ден всички се правиха, че не разбират грам английски, за да ни дадат някакво обяснение. В крайна сметка се отвори една гаражна врата и вътре бе нашата Шкода, поставена на канал за автомобили… Логичен отговор на въпросите си не получих, реших и да не задълбавам, понеже имахме още само няколко часа из града…

Никога не съм имал проблеми с платени паркинги, но тук останах неприятно изненадан и затова ви препоръчвам да използвате някой друг, например Parcheggio Saba Porto.

Време за обяд

Пристигнахме по обяд и веднага се насочихме към главната улица Corso Vittorio Emanuele II, разделяща новата и старата част. Не очаквахме да я видим изпълнена с ограждения и столове, но се оказа, че на следващия ден в Бари ще е самият Папа Франциск! Пресякохме я набързо, за да попаднем в непринудената атмосфера на Mastro Ciccio. Място, което е въплъщение на апулийската стрийт кухня, а мотото им е „Mordere la Puglia” – Захапете Пулия! Задължителен за опитване е сандвичът с октопод, приготвен по специална рецепта…

Да се разходим из Бари

Вече нямахме търпение да се потопим в атмосферата на този пристанищен град! Започваме с намиращия се в непосредствена близост до нас Piazza del Ferrarese, свързващ старата част с модерния булевард и крайбрежието. Там се появява колебанието дали да се шмугнем из тесните лабиринти на Бари Векия, или да се разходим по via Venezia за събиране на малко февруарски слънчеви лъчи, с гледка към старото градско пристанище. Избираме втория вариант и започваме леко изкачване по стените на построената през 15-ти век отбранителна крепост Fortino di Sant’Antonio.

Вляво се наслаждаваме на морските пейзажи, а от другата страна се прокрадва изглед към балконите на via Re Manfredi, отвеждаща точно към сърцето на Piazza Mercantile. Следвайки аромата на току що изпрани дрехи, се спускаме към основния площад на Бари, за да го разгледаме отблизо! Освен множеството ресторанти и барове, основните акценти на него са малкият бароков фонтан (Fontana della Pigna), каменният лъв с колоната на правосъдието (Colonna della Giustizia) и фасадата на някогашното кметство (Palazzo del Sedile). За жалост основната сграда е унищожена при пожар в началото на 17-ти век, като при възстановяването са добавени часовниковата кула и лоджията на покрива.

Повече за историята на Бари

Въпреки хилядолетната си история и изключително стратегическото местоположение, административният център на Пулия често е пренебрегван като туристическа дестинация за сметка на други градове в региона. Първите му обитатели най-вероятно са били гръцки племена, а от 3-ти век пр. н. е. се превръща във важно търговско пристанище, част от пределите на Римската империя. Тази му роля се запазва през вековете, като многократно е окупиран, разграбван и унищожаван… Преминава през управление на остготи, византийци, сарацини, нормани, испанци, австрийци, французи, за да се присъедини към Кралство Италия през 1860 г. Белезите от множеството чуждестранни влияния са разпръснати из целия град!

💡 Местоположението му го превръща в отправна точка за Кръстоносците, както и в основно депо за търговия с роби в Средиземноморието.

Мощите на Св. Никола (Св. Николай Чудотворец)

Най-известната забележителност в Бари безспорно са мощите на Св. Никола! Почитаният по цял свят светец е роден в Патара, а впоследствие става архиепископ на Мира и умира там на 6 декември 342 г. (и двата древни града са в Ликия, югозападна Мала Азия или днешна Турция). Именно оттам, през 1087 г., италиански моряци открадват мощите му и ги пренасят в Бари, променяйки историята на града и превръщайки го в процъфтяващ религиозен център. Първоначално били поместени в манастира „Свети Бенедикт“, а през 1089 г. са преместени в осветената от папа Урбан II новопостроена крипта.

Към Базиликата Св. Никола (Basilica Pontificia San Nicola)

Поемаме по няколко тесни улички, заети почти изцяло от масите на ресторанти, приготвящи се да приемат посетители за следобеден аператив. Разстоянието до катедралния площад е изключително кратко и се изминава за около 5 минути. А там кипи подготовка за утрешната литургия на Папа Франциск. Именно това попречи да влезем в храма, за да зърнем мощите на Св. Никола…

Идеята за построяването на Базиликата Св. Никола (Basilica Pontificia San Nicola) се поражда с пристигането на светите мощи в града и възникналите конфликти за тяхното съхранение. Тя е издигната в романски стил върху останките от византийския замък Катепано, което обяснява нетипичната ѝ на пръв поглед конструкция. Криптата е готова само за две години, за да може да приеме мощите, а цялата базилика се изгражда в периода 1087 – 1103 г.

Очарователният Бари Векия (Bari Vecchia)

Време е да се поскитаме из тесните лабиринти на Бари Векия (Bari Vecchia)! И колкото и клиширано да звучи това за всяко италианско селище, тук усещането е различно… автентично! На една позабравена и истинска Италия! Да обикаляте измежду сградите в избледнели пастелни цветове, с балкони от ковано желязо и дървени капаци по прозорците, е най-добрият вариант да разберете, какво превръща Бари в толкова очарователен град. Както и да усетите местните… Или поне аромата на прането им! Едно от най-запомнящите се неща из Бари Векия.

Въпреки че градът вече е свикнал да посреща туристи, той никога не изглежда пренаселен. Спокойно може да разгледате най-емблематичните места и да уловите перфектните моменти, ако обичате да снимате! Не трябва да пропускате Дуомото на Бари – Катедралата Сан Сабино (Cattedrale di San Sabino). Домът на епископа се намира на старинния площад Piazza dell’Odegitria и е изграден през 13-ти век, в същия романски стил като базиликата Св. Никола. Може да продължите покрай паркираните мотори и под разпънатите тенти към друг малък площад – Largo Albicocca.

💡 На юг италианците са много по-темпераментни, но и в пъти по-отдадени на три основни неща – футболът, семейството и религията! В подкрепа на последното говорят множеството светилища из сградите в централната част.

Малките ушички на Пулия (orecchiette)

Никоя разходка из Бари не е пълноценна, ако не преминете през най-важната улица – Arco Basso! А специалното на нея са „малките ушички“ (orecchiette) в буквален превод от италиански. Това е най-популярната паста в Пулия, а в символ на Бари се е превърнал този участък, където симпатични местни старици приготвят пастата пред погледа на минувачите. Оттук може да си закупите най-пресните и вкусни orecchiette, които да отнесете в дома си! Ето това е неподправената Италия!

Време за вечеря

За вечеря бяхме избрали едно заведение в по-новата част на Бари – Terranima. Там може да откриете типични за Пулия ястия, приготвени с огромно внимание към детайла. Атмосферата е уютна, по-скоро домашна. А вместо да избираме от менюто, решаваме да се оставим в ръцете на любезния собственик Пиетро, който ни прекарва през вкусовете на региона. Прекарахме една страхотна вечер, наслаждавайки се на „проста кухня“ със сезонни съставки – тайната на вкусната италианска храна!

Нощните светлини на Бари Векия (Bari Vecchia)

Бари си е изградил репутацията на малко съмнителен и опасен град, което спира някои от посетителите му да се впуснат във вечерни разходки. Но ви съветвам да усетите нощната атмосфера на Бари Векия! Вечер младите хора се събират по площадите, хапват, пийват и се забавляват до късно. Това се случва дори и през зимните месеци и показва, колко жив е градът. Минахме през някои познати вече улички, чиито фенери осветяваха повече простряното пране, отколкото пешеходците, за да стигнем чак до Piazza Mercantile.

Утро около замъка (Castello Svevo di Bari)

Добро утро, Бари! Започваме деня, насочвайки се към още едно емблематично място – Castello Svevo di Bari. Внушителната крепост, позната още като швабския замък, е построена през 1132 г. от норманския крал Роджър II. Впоследствие е сериозно увредена и почти разрушена, за да може да бъде възстановена в първите десетилетия на 13-ти век от тогавашния император на Свещената Римска империя – Фридрих II. Днес съчетава няколко структури, принадлежащи към различни периоди от историята и може да бъде посетен срещу входна такса. Обиколката включва и музейна експозиция с открити древни артикули от цяла Пулия.

Огромният ров и високите крепостни стени добавят една различна визия на града. Районът около замъка е приятен за разходка и на нас ни допадна да прекараме време из него. Особено впечатляващ е контрастът с надвисналите като пазители на Бари Векия фасади около площадчето на Arco Alto.

Време за закуска

Докато градът бе в трескава подготовка за речта на Папа Франциск, ние вече нямахме търпение да изпием чаша ароматно капучино в някое традиционно за стария град място. Затова се промушихме изпод отрупаните с пране балкони и разпънати тенти над тях, за да стигнем до Antica Pasticceria Portoghese. Може да избирате от сладки и солени изкушения, като задължително опитайте Focaccia Barese. Гарантирам ви, че в Пулия е най-вкусната фокача из цяла Италия! Може да разберете, че сте попаднали на перфектното място, когато местните прииждат един след друг да си взимат поръчките и повечето от тях се поздравяват със собственика като с роднина! Страхотно място да започнете деня в Бари.

Около брега

Папа Франциск вече изнасяше речта си, приковал вниманието на тълпата, а ние се насочихме към крайбрежната алея (Lungomare Nazario Sauro) – любимо място за разходка на туристите. Стартирахме пред бившия театър Teatro Margherita, за да се насладим на безвремието около клатушкащите се в тихата вода рибарски лодки. В непосредствена близост е и рибарското пристанище, където могат да се открият най-пресните морски продукти в Бари. Алеята е перфектна за разходки по всяко време на деня!

Не ни оставаше още много време в Бари, затова свихме към отсрещния квартал „Мурат“. Решавам, че след многото снимки от Пулия, тук мога да прибера фотоапарата и просто да гледам… Затова и няма снимки на изисканите сгради в Арт Нуево стил, построени по френски образец. Кварталът е планиран и съответно след това кръстен на Джоакино Мурат, съпруг на Каролина Бонапарт, сестра на Наполеон I. Основната пешеходна улица е via Sparano da Bari, приютила множество луксозни бутици на широкото си пространство.

За финал

Бари е автентичен, в най-хубавия смисъл на думата! Той е, за да забавите темпото… Без да тичате по забележителности или да се вайкате, че нещо ще бъде пропуснато. Тук е достатъчно да зърнете спокойните морски хоризонти, да вдишате от соления въздух и да усетите от някъде аромата на прясно изпечена фокача…

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ