Загреб / Zagreb

„Zagreb je uvijek dobra ideja…“ или в превод от хърватски – Загреб винаги е добра идея… Намиращ се на бреговете на р. Сава, Загреб е столица на Хърватска от 1991 г., с обявяването на независимостта и отделянето от бивша Югославия. Първите сведения за съществуването на живот по днешните територии на града са още от неолита! Но с днешното си име е споменат за първи път през 1094 г. Днес населението му наброява около 1 милион души. Градът е дом на много и различни фестивали, културни мероприятия и куп други събития. Приятен за посещение през всеки един ден от годината, градът е магнит за туристи! Време е за една бърза обиколка из Загреб!

Откъде да започнем?

Обиколката ни ще стартира от националния театър. Районът около него е платена зона за паркиране и е удобно да се спре с автомобил за няколко часа, колкото са необходими да се разгледа туристическата част на Загреб. Е, оказа се, че в неделя не се плаща и спестих няколко куни…

Тук спират и повечето автобуси на организираните екскурзии и екскурзоводите започват своите обиколки. Сградата на театъра е много впечатляваща, като смесва в себе си стиловете нео-барок и рококо. Цветните площи около нея дават старт на една U-образна поредица от паркове и градини, която се нарича „зелена подкова“ и обгражда централните части на града.

Към централния площад

Поемаме на североизток от театъра, към хълмовете Каптол и Градец. По пътя ще видите и загребския фуникуляр, свързващ Долния и Горния град и изминаващ разстоянието от едва 66 м, един от най-късите маршрути на фуникуляр в света. Точно до горната му станция се намира и кулата Лотршчак, която е останала от укрепленията на града и е една от най-старите сгради в Загреб. Около 12:00 часа на обяд може да чуете изстрел от оръдие… да знаете, че е от оръдието на върха на кулата…

Продължаваме разходката към централния площад Бан Йосип Йелачич. Йосип Йелачич е хърватски държавник от XIX в, който е почитан като национален герой в днешна Хърватска. В центъра на площада ще видите негова статуя – яхнал коня си с гордо размахана сабя. Около площада има множество магазини, заведения и спирки на градския транспорт. Ако сте отседнали в по-далечна част на града и сте без автомобил, то най-лесно е да стигнете до тук.

Църквата Свети Марк

Сега възниква въпросът… да поемем към църквата „Свети Марк“ или към Катедралата на Загреб? Няма значение… така или иначе ще отидем и до двете… Поемаме към Свети Марк! Погледът ни се спира първо на цветните плочки по покрива… Наистина е много красива! Изобразени са гербът на Хърватия, Далмация, Славония и гербът на Загреб. Датира от XIII в. и през годините е играла изключително важна роля в Хърватската история. Съхранявала е важни документи, включително и градския печат. Обградена е от сградите на кметството, парламента и съда. Пред олтара ѝ са полагали клетва, при стъпването си в длъжност, всички политически и обществени фигури. Църквата е красива и много фотогенична, стига да се издебне липсата на туристи, защото много често тук те са на тълпи…

Гледка към покривите на Загреб

Продължаваме разходката в района и стигаме до християнската църква Св. св. Кирил и Методий. Сгушена между сградите, тя се намира на 100-тина м от Свети Марк. Заедно с католическата църква Св. Катерина и катедралата „Възнесение Богородично“, тези четири храма са най-впечатляващи за посещение.

Спускайки се по улицата, пред нас вече е кулата Лотршчак и зелените алеи обграждащи хълма. Качването до върха на кулата е възможно срещу 20 куни или около 4 евро. В края на алеята се намира панорамна площадка със спираща дъха гледка на загребските покриви и извисяващата се над тях катедрала!

През каменната порта, чак до улица Ткалчичева

Следващата спирка е каменната порта – единствената останала порта от някогашните градски стени. Впечатление може да ви направят многото молещи се хора,  които палят свещи около желязна ограда. Зад нея се крие оцелялата при пожар през 1731 г. картина на Дева Мария. Днес кулата е преобразувана в малък храм, който е едно от най-почитаните места от местните.

В тази част от града впечатление правят тесните и стръмни улички. О… да… И газовите фенери! Колко често сте виждали градско осветление от газови фенери, които се палят ръчно? Аз лично си спомням само за един случай… когато Малкият принц на Екзюпери отиде на планетата с фенерджията… Интересни са и шахтите в голяма част от града.

Всъщност, тук преди е имало два различни града – Каптол и Градец. Те често са воювали помежду си и се е стигало до множество кървави битки.  Между двете градчета минавал поток и имало мост, който бил основната връзка между тях. След едно безпощадно сражение на него през 1667 г., мостът е наречен „Кървави мост“. В последствие двата града се сливат и се появява днешният Загреб. Потока все още минава някъде в канализацията на тази част от града, но мостът го няма. Днес има улица, носеща името „Кървави мост“, за да напомня на местните историята и да не позволява тя да се повтаря.

Минавайки по нея вече се намираме на оживената търговска улица Ткалчичева. Улицата е пълна със заведения, а вечер е основно място за забавление на младите хора. Една от най-красивите загребски улици.

Катедралата на Загреб

Преди да приключим обиколката остана черешката на тортата – Загребската катедрала “Възнесение Богородично“. Площадът пред катедралата е доста привлекателен, като най-силно впечатление ми направиха фонтанът и часовникът на стената до катедралата. Катедралата е най-известната забележителност в града! Датира от XI в., но сегашния и вид е придобит от реконструкция след земетресение през 1880 г. Интересно е, че едната кула е висока 105 м, а другата – 104 м.

Кафе на Цветния площад

Тук някъде приключваме бързата обиколка из Загреб. Всъщност… има време и за кафенце. За да не се блъскате из тълпите туристи в Горния град, нека се върнем към площад Йосип Йелачич… Поемаме по главната търговска улица – Gajeva. Свивате още на първата пресечка вдясно и след 100-тина метра се озовавате на „Цветния площад“. Малко площадче с множество цветарски магазини и няколко кафенета… Доста приятно и спокойно, това площадче е любимо място на местните.

За финал

Да си призная честно, може би Загреб е градът, за който съм обръщал най-малко внимание в предварителна подготовка… Със сигурност и в двете си посещения не съм успял да му се насладя максимално и да усетя духа му… Едно от интересните места, които съм пропуснал е и тунелът Грич. Отдавам го на факта, че първото ми посещение бе след 20 часово изминаване на 800-те км от София до Загреб, заради километрични колони по границите, а второто бе за едва няколко часа… Обещавам, че при третото ще се оставя духът на града да ме завладее и ще ви покажа още нови неща…

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ