Загреб / Zagreb

Ето ни отново в Загреб! Градът не е много голям, но е пълен с неща за правене и разнообразни места. Притежава завладяваща архитектура и красива природа. Този път останахме с нощувка и имахме един следобед на разположение, за да разгледаме нови места и да се поскитаме около добре познати любими кътчета. Ето малко нови идеи за бърза обиколка из Загреб!

ЖП гарата /Glavni kolodvor/

Бяхме отседнали в близост до ботаническата градина, но лошото време ни попречи и този път да я посетим… Затова решихме да стартираме разходката от една ключова за града локация – ЖП гарата! Класическата сграда е построена през 1892 г. под надзора на унгарски архитекти и скулптури. Фасадата е особено величествена, а важността на гарата е запазена и до днес и тя е удобна връзка към много градове в Западна Европа.

Площад крал Томислав и Художественият павилион

Точно срещу входа на гарата е статуята на първия крал на Хърватия, яхнал своя кон! Името на крал Томислав носи и зеленият площад около нея. Прекрасни алеи и красиви цветя изпълват цялото пространство между паметника и огромната жълта сграда, която е Художествената галерия на Загреб.

Позната още като „Павилионът“, тази конструкция първоначално е изградена в Будапеща по случай хилядолетието на Унгария. Хърватските художници настояват да бъде изграден художествен павилион, където да бъдат представени творбите им. Металната конструкция е сътворена по проект на унгарски архитекти, а след края на празненствата е пренесена в Загреб и довършена от известни австрийски проектанти на театрални сгради.

Парк Зриневац /Park Zrinjevac/

Зелената подкова или U образното зелено пространство в центъра на Загреб продължава с един много любим на местните парк – Зриневац. Уникално спокойствие лъха от алеите му, които са като изолатор за градския шум. Най-разпознаваемият символ на парка е Музикалният павилион. Първоначално е планувано на неговото място да има паметник, но местен търговец го подарява на града и за кратко време се превръща в предпочитана локация за концерти и събития, което се е запазило и до днес.

Из алеите на парка са разпръснати различни бюстове на значими хърватски личности, има няколко фонтана и често е декориран тематично за съответния период. Както можете да се досетите от снимките, нашето посещение съвпадна с Великден.

Не пропускайте и старата метеорологична колона в края на парка. Тази ценна украса е една от най-старите метеорологични станции в Загреб. Първоначално е планувана за централния площад Йосип Йелачич, но е решено да бъде изградена и поставена точно тук през 1884 г. И до днес измерва без проблем температура, налягане и влажност на въздуха.

Цветни нюанси из стария град

Въпреки лекия дъжд, решихме да продължим разходката из старата част на Загреб, за да минем отново през добре познати местенца. Почти всяко зелено пространство е отрупано с разнообразни цветя, които създават прекрасно пролетно настроение. Особено цветен бе площадът пред катедралата… Не мога да пропусна да щракна и нея отново…

Свети Марк – отвътре

При предните две посещения нямахме щастието да открием портите на най-разпознаваемата църква в Загреб отворени, но този път късметът бе с нас!  Не чакахме втора покана да се шмугнем и да разгледаме Свети Марк отвътре. Изчистени колони, готическа атмосфера, позлатени тавани и множество стенописи изпълват пространството. Интериорът е не по-малко внушителен и въздействащ от външната визия на храма…

Тунелът Грич /Tunel Grič/

Това е една от най-новите туристически атракции в Загреб! Този тунел е построен по време на Втората световна война и е част от мистериозна тунелна мрежа под целия град… Основната му функция е била на бомбоубежище, а днес е единственият отворен за посетители тунел. Използва се за провеждане на разнообразни събития. По време на нашето посещение имаше изложба на красиви градски фотографии.

Тунелът спокойно може да се използва като пряк път за прекосяване на стария град, понеже такса за посещението му няма. Ние влязохме от входа към улица Mesnička и излязохме чак на улица Radićeva. Около 350 м, толкова е цялата му дължина.

Към улица Tkalčića

Излизайки от тунела ни посреща продължаващият пролетен дъжд и веднага се отправяме към едно от най-любимите ни места в тази част на града – улица Tkalčića. Светлините от множеството заведения се отразяват в мокрите павета, за да създадат чудновати цветни нюанси…

Време за вечеря

За първи път имаме възможността да вечеряме в Загреб и бях изключително внимателен в подбора на място! Така попаднахме в традиционна хърватска кръчма, където специалитетите от месо са на почит – Ožujsko Pub Tkalča. Мястото е голямо, а ние се настанихме в подземната част, където атмосферата е доста уютна. Избрахме едно от най-популярните им предложения – плато с меса за двама. А с него се нахранихме четирима! Цените са просто перфектни, струваше 150 HRK или около 20 евро! С оглед на мястото, където се намираме, нямаше как да не гарнираме с наливно Ožujsko пиво…

*В момента цените са малко по-високи, актуалните може да откриете във фейсбук страницата на заведението – Ožujsko Pub Tkalča.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ