Риквир / Riquewihr

Продължаваме обиколката из най-малкия регион във Франция с още едно очарователно селце. Риквир е обграден от обширни планински склонове с лозя, които се спускат към непокътнатите му крепостни стени. А прекрасната архитектура добива уникална коледна атмосфера през декември… Наричан е от мнозина „перлата в короната“ на Елзас!

Къде се намира и как да стигнем

Разположен в подножието на планината Вогези, той е на само 15 км от Колмар и около 70 км от Страсбург. От столицата на региона има еднодневни екскурзии до най-интересните му села и Риквир има основна роля в тях. От Колмар пък може да се стигне за 30-тина минути, благодарение на постоянната автобусна линия #106.

 Разгледайте опции за коли под наем в Елзас.

Най-удобно е да се пътува с автомобил. Известността му го препълва с туристи, особено през уикендите. Най-удобен ни бе паркингът до главната порта – Parking Payant. Автоматът прочита номера на автомобила при влизане и не е необходимо да взимате билет. При напускане въвеждате номера и плащате дължимата сума. Платихме около 3 евро за няколко часова разходка. Но машинката за плащане е само една и в късния следобед, когато повечето посетители си тръгват, се получават огромни опашки.

По главната улица Rue du Général de Gaulle

Селцето е напълно обградено от прекрасно запазени крепостни стени. Има два слоя от тях, като по-старите датират от 13-ти век, a перфектно запазените външни са от 16-ти век. Вътрешността между тях е изградена по време на най-големия просперитет на Риквир, между 15-ти и 17-ти век и е непокътната до днес! Може би случайно, но калдъръмените улички и изящната архитектура нямат ни най-малка следа от преживените две световни войни!

💡 В миналото мястото е било известно като Winzerdorf или „село за винопроизводство“. И до днес тук е един от центровете за търговия с вино в Елзас! Най-разпространено е производството на бели вина, особено на сорта Ризлинг.

Някогашната долна порта е разрушена и към централната част се влиза през импровизирания тунел в Hotel de Ville. Преминавайки през него, автомобилите изчезват и попадаме в приказна обстановка. Елегантни фонтани, древни кладенци, красиви вътрешни дворове и дървени сгради с очарователни прозорци са само част от романтиката, която ни очаква из уличките на Риквир!

Насладете се на изумителното разнообразие от цветни фасади по главната улица в Риквир. Голяма част от къщите са обособени като исторически паметници. Една от най-известните сгради е „небостъргачът“ или пет етажна постройка с фахверкова жълта фасада. Височината ѝ е 25 м и това я прави най-високата дървена къща в цял Елзас!

Декорацията по фасадите

Най-красиво за посещение е през пролетта до есента, когато по улиците му се изсипва феерия от цветове! Множество цветя допринасят за приятната атмосфера. И разбира се… по Коледа! Тогава Риквир пресъздава по уникален начин магията на празника и я съчетава с местните традиции. Малкото магазинче Le Comptoir des Authentics буквално е отрупано с плюшени мечета, опаковани подаръци и снежинки… Ресторантът Relais des Moines е с прекрасно украсени прозорци, а слепената до него оранжева къща, впечатлява със закачените по нея плетива и елементи, загатващи за насочеността на намиращото се в антрето магазинче… Декорациите, придружени от звучащите из улиците коледни песни, създават неповторима коледна атмосфера!

Кулата Долдер

В края на главната улица се намира забележителната 25 метрова конструкция, датираща от 13-ти век! Служила е за наблюдателна кула и камбанария, като в нея е живял пазачът със семейството си и е носил отговорността всяка вечер да затваря портата. За изграждането е използван камък от близката планина, а вътрешната фасада е богато украсена, докато външната е изключително семпла. Името Долдер идва от предназначението на кулата и на елзаски означава „най-високата точка“.

Обяд – Тарт фламбе (Flammekueche)

Да се луташ из препълнените улици и да търсиш, къде да седнеш за обяд, не е желателно. Бяхме си набелязали два ресторанта, като единият се оказа затворен, а другият препълнен… Това ни накара да импровизираме в избора си и от втория ресторант ни насочиха към “Au vieux Riquewihr“.

Красивата синя сграда отвън се оказа в традиционен вид и отвътре. Приятната и уютна местна атмосфера ни накара да опитаме една от най-традиционните храни в Елзас – тарт фламбе (Flammekueche на елзаски и tarte flambée на френски). Въпреки приликата с пицата, местните настояват, че техният специалитет е напълно самостоятелен и дори по-стар от италианския. Зародил се е като семейна рецепта, а за приготвянето му са се използвали налични във всяко семейство по онова време продукти. Разточени на тънко останки от тестото за хляб, намазани с домашна сметана, поръсени обилно с лук и няколко парчета пушено свинско месо. Запечени за няколко минути до перфектна златиста коричка… Проста рецепта, чиято слава е излязла от пределите на семейната кухня и вече се предлага буквално навсякъде из Елзас!

Понеже в Колмар опитахме традиционния вариант, тук решихме да импровизираме с едно от специалните предложения на заведението. Бяха добавили ементал, домати и маслини. Страхотен аромат и вкус! В добавка и греяно вино (Vin Chaud), за стопляне в студения декемврийски ден…

Очарователните магазинчета

Огромният туристопоток е развил много предлагането на разнообразни елзаски стоки в Риквир. По улиците ще видите множество красиви магазинчета, продаващи сувенири, местни деликатеси, ръчно изработени продукти и разбира се… вино! Под коледното мото „Caves de Noël“ (коледни изби), винарните отварят врати и разкриват тайните си… Микс от миризми се носи из улиците, а красивите витрини с колбаси и други вкусотии привличат погледа на минувачите.

Макароните на Риквир и Maison Alsacienne de Biscuiterie

А именно един от ароматите, този на прясно изпечени сладки, ни отвежда до Maison Alsacienne de Biscuiterie. Започнала съществуването си като малка семейна пекарна именно в Риквир, днес е сред най-популярните и разпознаваеми в Елзас!

В Егишем опитахме френските им макарони, а тук бе задължително да пробваме традиционните за Риквир сладки – Macarons de Riquewihr. Това е първата бисквитка, предлагана от сладкарницата! Рецептата е непроменена от 1996 г и съчетава уникални вкусови характеристики, а кокосовата основна бива смесвана с разнообразни продукти. Пухкави в началото и кремообразни в сърцевината, най-популярните сладки на селото остават незабравимо усещане за небцето…

Големият коледен магазин la féerie de Noël

Това е най-вълнуващият коледен магазин и работи целогодишно! Той е като една от основните забележителности и винаги е препълнен с посетители. За да се избегне струпването на тълпи, движението в него е еднопосочно. Следвайки маршрута, клиентите попадат в коледно селце на два етажа. Изумителни коледни украси, фигурки, ангели и куп други артикули впечатляват купувачите. В центъра на магазина има висока около 5 метра бяла елха!

Коледните базари

Риквир е с една от най-красивите коледни украси в Елзас! Същото се отнася и за базарите – отрупани и предлагащи страхотни продукти. Проправяйки си път из тълпата, откриваме уникални съкровища – празнични свещи, дървени играчки и пъзели, сиропи, сладка, бири, множество деликатеси и още куп интересни артикули, включително и орехи…

Основните къщички са разположени на две локации – площад Fernand Zeyer и по крепостната стена до Rue des Remparts. По главната улица, на Rue du Général de Gaulle 6, има няколко къщички, които наподобяват тунел. Отвън се бърка греяно вино и елзаски гозби с картофи и месо в огромни съдове, а вътре могат да се дегустират различни деликатеси, вина и дори местно уиски.

Тайните местенца

Едно от най-приятните неща за правене в Риквир е да се отклоните на места от главния път и да се впуснете в опознаване на скритите от тълпата улички. Пак сте там, в приказната обстановка, но без множеството любопитни погледи на туристите…

➡ Ъгълът на улиците Rue Saint-Nicolas и Rue Latérale – точно до хотел Hotel Saint-Nicolas – ТУК.

➡ Краят на улица Rue de la Couronne – жълтата фасада с виненочервени капаци по прозорците – ТУК.

➡ Цялата улица Rue des Écuries – гледката към крайните къщи и лозята над тях, както и тази към главната улица и пешеходците по нея – ТУК.

За финал

Риквир е задължителна спирка от всяко едно пътуване из Елзас! През декември в селцето прииждат туристи от цял свят и скромното население от едва 1 200 жители нараства драстично! Всички те искат да усетят от коледната магия, която лъха от всяко негово кътче… Коледна магия, която е една от най-впечатляващите в района!

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ